2 maj 2024
fredag, 25 oktober 2019 18:20

Heimstaden utökar samarbetet med Alecta

Skrivet av 

 

Magnus Nordholm är CEO för Fredensborg AS och tillförordnad CFO för Heimstaden.


 

Heimstaden AB har avtalat med övriga delägare i dotterbolaget Heimstaden Bostad AB om ett utökat samarbete. Heimstaden Bostad AB stärker sin kapitalbas med totalt 9,5 Mdr genom en riktad nyemission till huvudägarna Heimstaden AB och Alecta. Totalt tillförs 6,2 Mdr kr externt till koncernen.

Samtidigt förvärvar Heimstaden Bostad 10.447 bostäder och 83 kommersiella enheter, motsvarande 866.171 kvm i Nederländerna med ett fastighetsvärde på 18 Mdr kr från Heimstaden AB. Förvärvet finansieras med banklån och en del av nyemissionen och kommer att slutföras idag.

Dessutom har Heimstaden Bostad tecknat en avsiktsförklaring om att förvärva de kvarvarande fastigheterna i Heimstaden AB, liksom Alectas bostadsportfölj i Helsingborg. De avtalade fastighetsvärdena i dessa två transaktioner uppgår till totalt 2,6 Mdr kr. Efter en tillfredsställande due diligence slutförs dessa förvärv i december.

Delägarna till Heimstaden Bostad har beslutat att utöka dess huvudmarknad från Norden till att även omfatta merparten av Europa. För att förtydliga Heimstaden ABs och Heimstaden Bostads strategier är ambitionen att framtida fastighetsinvesteringar på huvudmarknaden görs i dotterbolaget Heimstaden Bostad.

Förutom tidigare kapitaltillskott och det egna kapital som emitterats till transaktionerna ovan, har Alecta åtagit sig att framöver bidra med ytterligare 7,5 Mdr kr  i kapitaltillskott till Heimstaden Bostad för att stödja företagets framtida utveckling.

– Vi tycker om vårt nära samarbete med Alecta för att utveckla Heimstaden Bostad, och med en betydande mängd nytt kapital kan vi växa vårt företag i marknader som vi känner väl, vilket är spännande och motiverande för oss alla, säger Patrik Hall, vd för Heimstaden.