18 april 2024
tisdag, 29 oktober 2019 13:05

SKB ska bygga kooperativa hyresrätter i Henriksdal

Skrivet av 

 

SKB har tilldelats en markanvisning som innebär att Nacka får 100 nya kooperativa hyresrätter på Henriksdalsbacken i Nacka. Henriksdalsbacken är en del av programområdet för Henriksdal och är områdets första etapp. Detaljplanen omfattar cirka 450 bostäder, en förskola, ett offentligt torg och lokaler i bot­tenvåningen.

 

 

SKB har utsetts av Nacka kommun till ankarbyggherre för den första etappen av stadsutvecklingsområdet i Henriksdal. Samtidigt har SKB tilldelats en markanvisning som innebär att Nacka får 100 nya kooperativa hyresrätter.

Som ankarbyggherre ska SKB ta fram en detaljplan tillsammans med kommunen, bistå med kompetens samt säkerställa ett tekniskt, ekonomiskt och hållbart genomförande för området.

– Vi är mycket glada att med fokus på långsiktighet, ta rollen som ankarbyggherre i attraktiva Nacka och få bidra med stöd och kunskap för en hållbar stadsutveckling. Det är extra glädjande att vi också ska bygga 100 kooperativa hyresrätter, säger Eva Nordström, vd för SKB.

– Jag är väldigt glad att så många företag vill vara med och göra Nacka trevligare och det finns stor efterfrågan på både radhus och hyresrätter. Vi har aldrig fått in så många anbud i en markanvisningstävling tidigare, så uppenbarligen lockar den framtidstro som finns hos oss, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka och han avslutar:

 

– SKB är en stabil aktör, har en utvecklad förvaltning, bygger fastigheter för att hålla länge och kan tillföra viktiga erfarenheter från tidigare projekt som ankarbyggherre. Den kooperativa hyresrätten är också en intressant upplåtelseform som ännu inte är så representerad i Nacka.

Genom byggandet av 100 kooperativa hyresrätter, får Henriksdal en ny upplåtelseform och en varierad och nyskapande bebyggelse. Med höga krav på arkitektur och kreativitet ska byggnationen utformas med respekt för befintlig bebyggelse och natur samtidigt som den ska tillföra något nytt i stadsbilden.

– Vi är vana vid att arbeta i komplexa stadsbyggnadsprocesser och har sedan 1916 blivit en erfaren och stabil byggherre som utan undantag bygger hållbart för att förvalta bostäderna i egen regi. Vi har aldrig sålt en fastighet och tänker alltid kvalitet i både material och boendemiljö, säger Johan Jarding, fastighetsutvecklingschef SKB.

Ett detaljplaneprogram för Henriksdal antogs i januari 2018 och omfattar 1.600-1.900 nya bostäder, ett skolområde, nya förskolor, kontor och handel. Henriksdalsbacken är en del av programområdet för Henriksdal och är områdets första etapp. Detaljplanen omfattar cirka 450 bostäder, en förskola, ett offentligt torg och lokaler i bot­tenvåningen.


Fakta om den första markanvisningen vid Henriksdalsbacken: Markanvisningen gäller 10.000 kvm BTA bostad och 1.000 kvm BTA lokal. Bostäderna ska upplåtas med hyresrätt. Marken upplåts med tomträtt och den årliga tomträttsavgälden är fastställd till 214 kr/kvm BTA under de första tio åren. Hela detaljplanen omfattar cirka 45.000 kvm BTA bostäder. Övrig kvartersmark kommer att markanvisas i ett senare skede.