23 april 2024
måndag, 16 december 2019 15:43

Nyfosa köper av Randviken för 4,2 Mdr kr

Skrivet av 

 

Stina Lindh Hök, operativ chef för Nyfosa.

 

Nyfosa har tecknat avtal med Randviken Fastigheter AB om förvärv av en fastighetsportfölj till ett totalt värde om 4.174 Mkr. Förvärvet avser en portfölj av 79 kommersiella fastigheter. Som en del i köpeskillingen kommer Nyfosa att emittera 10,31 miljoner nya aktier.

Fastigheterna är huvudsakligen belägna i Karlstad, men även i Uppsala, Stockholm, Norrköping och Malmö och utgörs främst av kontor samt lager. Fastigheterna har en total yta om cirka 2,86 miljoner kvm och med ett årligt hyresvärde om cirka 350 Mkr. De största hyresgästerna är AFRY AB, Meda AB och Tieto Sweden AB. Genomsnittlig återstående avtalstid uppgår till 3,6 år och den ekonomiska uthyrningsgraden är 90 procent. Ekonomiskt tillträde för fastigheterna är planerat till den 29 februari 2020. Fysiskt tillträde är planerat till den 4 mars 2020. Tillträde är villkorat av att Konkurrensverket godkänner transaktionen.

Fastigheterna har i affären åsatts ett värde om 4,2 Mdr och köpeskillingen erläggs dels genom en kontant betalning, dels genom att Nyfosa emitterar 10,31 miljoner aktier. De nyemitterade aktierna har, som en del i betalningen av köpeskillingen, åsatts ett totalt värde om cirka 734 Mkr, vilket är baserat på volymviktad genomsnittskurs för Nyfosa-aktien under en överenskommen period före avtalets ingående. Aktierna tecknas av säljaren. Emissionen av de nya aktierna, vilka emitteras i samband med tillträdet, sker med stöd av bemyndigande från årsstämman den 9 maj 2019 och medför en utspädning för existerande aktieägare i Nyfosa med cirka 5,8 procent av kapital och röster. Affären förväntas generera ett förbättrat resultat och kassaflöde per aktie efter utspädning. Affären finansieras i övrigt genom upptagande av nya lån och tillgänglig likviditet.

– Denna transaktion ligger helt i linje med vår strategi där vi uppnår kraftig tillväxt samtidigt som vi erhåller stabila tillgångar i bra lägen i tillväxtregioner. De nya fastigheterna bidrar till att Nyfosa ökar sitt bestånd i främst Mälardalen, Stor-Malmö och Stor-Stockholm samt inom kategorierna kontor och lager. Vi är mycket nöjda med år 2019 då vi har genomfört fastighetstransaktioner till ett totalt värde om cirka 9,8 Mdr kr, varav avyttringar genomförts för cirka 900 Mkr. Det innebär att vi netto har ökat vårt fastighetsbestånd med över 50 procent sedan noteringen i november 2018, säger Stina Lindh Hök, operativ chef för Nyfosa.

 

– När vi startade Randviken hade vi ett tydligt mål att under 3 år bygga upp en fastighetsportfölj om 5-6 miljarder kronor. Vi skulle ha en portfölj där cirka 25 procent av beståendet utgjordes av rena utvecklingsfastigheter, därutöver förvaltningsfastigheter. Tanken var att vi sedan skulle söka nytt kapital eller plattform för att växa vidare. Genom den här affären, som kom upp snabbt, skapas den plattformen i och med ägandet i Nyfosa. De flesta anställda kommer erbjudas anställning i Nyfosa, vilket känns bra. Jag har stor tro på att Nyfosa kommer fortsätta att utvecklas positivt framöver. Det är en bra portfölj som Nyfosa nu kommer fortsätta förvalta och utveckla, vilket ska bli spännande att följa i framtiden i egenskap av aktieägare, säger Tobias Emanuelsson, vd för Randviken Fastigheter.

Efter försäljningen är genomförd kommer Randviken Fastigheter inneha projekt- och exploateringsfastigheter till ett värde om cirka 600 Mkr. Fastigheterna har existerande samt potentiella byggrätter om cirka 100.000 kvm. Randviken Fastigheter har under 2019 genomfört affärer till ett värde om cirka 9 Mdr kr.