24 april 2024
måndag, 18 maj 2020 11:32

Pål Ahlsén slutar som vd för Akelius Utvalda

Skrivet av 

 

 

 


Pål Ahlsén lämnar Akelius Residential Property efter tio år som vd.

 

 


Pål Ahlsén har på egen begäran sagt upp sig som vd för Akelius Residential Property. Han blir kvar tills en ny vd är installerad. Rekrytering av en ny vd pågår.

Pål Ahlsén har under sexton år lett bolaget till ett värde om cirka 13 miljarder euro då personalstyrkan ökat från 100 till 1.500 och med cirka 44.000 lägenheter i Berlin, Hamburg, London, Paris, Köpenhamn, Toronto, Montreal, New York, Boston och Washington.

Akelius är numera ett bostadsbolag med 150 utvecklare för digitalisering, med Business School och med 17 arkitekter för kontinuerliga förbättringar

Pål Ahlsén medverkade till att Akelius Residential Property fick kreditbetyg BBB från Standard Poor’s.

Roger Akelius, bolagets indirekta huvudägare  genom välgörenhetsstiftelsen Akelius Foundation med 79 procent av aktierna och 84 procent av rösterna, säger:
– Utnämningen av Pål till vd för tio år sedan var en hit. Påls bidrag till bolaget är ovärderligt.

Pål Ahlsén
, säger:
– Jag har investerat hjärta, själ och all min energi och tid i Akelius. Det har varit ett privilegium att får jobba tillsammans med Roger och alla duktiga medarbetare. Nu, ser jag fram emot en paus innan jag tar mig an något nytt.

Pål Ahlsén blev ny vd för Akelius i april 2010 då han ersatte Jan-Erik Höjvall.

I en kommentar kan sägas att Akelius har varit mycket framgångsrikt med 9.000 D-aktieägare, där dock endast 6,9 procent ägs av personer utanför Akelius skilda stiftelser. Enligt den senaste rapporten sjönk belåningsgraden i bolaget från 44 till 37 procent under de senaste 15 månaderna. Huvudförklaring är fastighetsförsäljningar till rejäla premier. Se länk.

 

En stor motgång för Akelius var under 2020 då renovering av hyresbostäder inte längre blev möjlig i Berlin till följd av den nya hyresregleringen. I april 2020 sa Akelius upp 58 anställda i Berlin som arbetslett renoveringar av bland annat hissar, balkonger och lägenheter. Se länk. SF