27 april 2024
onsdag, 24 juni 2020 12:50

2,9 miljarder pund försvann i fastighetsaffärer

Skrivet av 

 

 

 


Många utländska investerare har kontor och personal baserade i Storbritannien, särskilt i Londons Docklands.


 

 

 


Enligt Cushman & Wakefield försvann 2,9 miljarder pund i fastighetsaffärer från den brittiska marknaden för kommersiella fastigheter i slutet av maj, då pandemin stoppade flera pågående transaktioner

Nu börjar investeringsmarknaden fungera igen i Storbritannien. Vissa säljare har återupptagit samtalen med köparna som pågick före nedstängningen av marknaden i mars i år.

Med tanke på att utländska investeringar i år endast varit ungefär hälften av de totala volymerna under de senaste åren, blir frågan om resebegränsningar kommer att minska investeringsvolymerna i Storbritannien?

En fråga som har blivit mer relevant sedan den brittiska regeringen införde en två veckors karantän för alla som anländer till Storbritannien den 8 juni eller senare. Många utländska investerare har kontor och personal baserade i Storbritannien, särskilt i London.

Investerare köpte fastigheter i Storbritannien för över 189 miljarder pund under de senaste tre åren och av de köpen var 89 miljarder pund utländska investeringar. I den utländska andelen investeringar var över 46 miljarder pund investeringar av utländska investerare med ett brittiskt kontor.

Så drygt en femtedel av alla investeringar kan ha behövt internationella resor. Cushman & Wakefield säger i en rapport att företaget kan ha överskattat denna andel – men å andra sidan är det svårt att fånga vissa mindre investerare med lokal personal, eller som delar ett kontor med dotterbolag i Storbritannien.

Medan många kontor i Storbritannien har öppnat igen, kan företag fortfarande behöva att de flesta av sina anställda att de arbeta hemifrån medan de sociala distansreglerna finns.

Cushman & Wakefields rapport visar att människor har varit lika produktiva som de var före krisen och att de har ökat sitt lagarbete tack vare samtal, virtuella möten och samarbete i realtid.

Trots alla problem trodde 73 procent av de tillfrågade att deras företag kommer införa en högre framtida nivå för antalet personer som kommer att arbeta hemifrån.


Det totala transaktionsvärdet i Storbritannien för kommersiella fastigheter var 11 miljarder pund för Q 2020, exklusive Blackstones köp av studentbostäderna IQ för 4,7 miljarder pund, vilket kan bli den största brittiska transaktionen som någonsin registrerats efter att den har fått godkännande av myndigheterna.