Skriv ut denna sida
onsdag, 24 juni 2020 23:21

Balders två finansdirektörer frisläppta

Skrivet av 

 

 

 


Misstankarna om grovt insiderbrott kvarstår dock mot finanschef Marcus Hansson, bilden tv, och Magnus Björndahl, CFO, trots att de två släpptes under onsdagskvällen från häktet i Göteborg där de suttit sedan den 29 maj.



 

 


Balders två finansdirektörer, Marcus Hansson, finanschef och Magnus Björndahl, CFO, släpptes från häktet under onsdagskvällen. Samtidigt rapporterar GP att misstankarna mot cheferna Magnus Björndahl och Marcus Hansson fortfarande kvarstår. Enligt uppgifter till media avser misstankarna om insiderbrott i Collector, ett bolag som Balder är storägare i och med Balders vd Erik Selin som styrelseordförande sedan år 2020. Totalt har det hållits förhör med 25 personer.

De två direktörerna  har suttit häktade sedan 29 maj misstänka på sannolika skäl för grovt insiderbrott. Se länk. Enligt deras advokater nekar båda till brottsanklagelserna. Att Ekobrottsmyndigheten sett en kollusionsfara, att de på fri fot kan förstöra eller undanröja bevis eller prata ihop sig med andra, har tidigare varit skälet bakom häktningarna. Nu görs bedömningen att den risken inte längre finns. Brottsmisstankarna kvarstår dock.

Det var åklagare Ted Murelius på Ekobrottsmyndigheten som fattade beslutet om att släppa de båda på onsdagskvällen.

Ekobrottsmyndighetens utredningar om insiderbrott leder nio av tio gånger till nedlagd förundersökning. En av anledningarna är ett gammalt, ofta kritiserat, beslagsförbud, skriver DN den 20 juni 2020.


Justitiedepartementet har jobbat med frågan i flera år men ingen vill säga när man räknar med att komma i mål. Insiderfallet kring SBB, med vd Ilija Batljan som huvudperson, blev ännu en nit för Ekobrottsmyndigheten vad gäller insiderbrott. Och statistiken talar för att nästa härva, den runt fastighetsbolaget Balder, går samma väg. Det handlar om förbudet mot beslag av meddelanden mellan närstående. En kvarleva från när brottsbalken infördes på 1940-talet, långt innan sms och chattkonversationer var vanligt förekommande bevis i brottsutredningar.  En utredare får inte vid brott med minimistraff under två års fängelse använda beslagtagna meddelanden mellan närstående, som makar eller syskon.




Senaste från Redaktionen