24 april 2024
tisdag, 25 augusti 2020 16:12

Carina Silberg, ny chef på Alecta

Skrivet av 

 

 

 

 

 


Styrelsen i Alecta har beslutat om att mer fokus ska läggas på utveckling av arbetet med ägarstyrning och hållbarhet. Avsikten är att ge ännu bättre förutsättningar för att fortsätta skapa en långsiktigt god avkastning till Alectas kunder, på ett hållbart sätt. Därför inrättas den 1 september 2020 en ny grupp inom Alectas kapitalförvaltning som heter Ägarstyrning & Hållbarhet och samtidigt skapas en ny roll som chef för Ägarstyrning och Hållbarhet. Carina Silberg (bilden) kommer att bli ny chef för gruppen. I gruppen samlas medarbetare på Alecta med huvudsakliga arbetsuppgifter inom ägarstyrning och hållbarhet.

Inom ägarstyrning och hållbarhet har kapitalförvaltare länge pratat om tre delar: miljö, sociala frågor och bolagsstyrning. (På engelska: Environment, Social and Governance, förkortat ESG). Bildandet av den nya gruppen Ägarstyrning och Hållbarhet innebär att Alecta nu samlar kärnkompetens inom ESG för att bättre kunna stötta företagets tillgångsförvaltare i arbetet med just ESG-integrering och för att säkerställa att organisationen är rätt rustad för att vara en ägare som kan stötta innehavsbolagen i deras hållbarhetsarbete.

Alecta tar också ett bredare angreppssätt i valberedningsarbetet där fler personer i organisationen kommer att bli involverade i beslutsfattande och analys.

– För att fortsätta skapa långsiktigt god avkastning till våra kunder på ett hållbart sätt behöver Alecta integrera ESG-frågor fullt ut i den aktiva förvaltningen. Den nya gruppen kommer bland annat att utveckla sitt arbete som en supportfunktion till aktie-, ränte- och fastighetsenheterna inom vår kapitalförvaltning, säger Hans Sterte, chef för Kapitalförvaltning på Alecta.

– Den nya gruppen ska bidra till en starkare integrering av ESG-frågor i kapitalförvaltningen och till en närmare dialog med de bolag vi är ägare i, för att bli tydligare med vad vi förväntar oss av bolagen. Jag ser fram emot att tillsammans med övriga kollegor i gruppen och inom kapitalförvaltningen fortsätta utveckla Alectas arbete med ägarstyrning och hållbarhet, säger Carina Silberg, tillträdande chef för Ägarstyrning och Hållbarhet på Alecta.

Ramsay Brufer
, som länge lett Alectas ägarstyrningsarbete, går i pension under 2021 och han kommer fram tills att han slutar på Alecta att fortsätta i rollen som ägaransvarig och bistå Carina Silberg med att bygga upp den nya gruppen.