1 maj 2024
fredag, 02 oktober 2020 15:57

Drygt 600 nya bostäder i Vårberg

Skrivet av 

 

 

 


Ny bebyggelse längs Vårbergsvägen, inom Hasselholmen och Stångholmsbacken. Bild: Olof Eriksson, Oevis

 

 

 

 

 

 

 

 

Drygt 600 nya bostäder planeras i området vid Stångholmsbacken, Vårbergsvägen och Vårholmsbackarna. Ny förskola vid Falkholmsgränd och upprustning av park och gator ingår också i projektet. I projektet är följande aktörer inblandade: Anders Ivarsson AB, Brf Hasselholmen 1 , Fastighets AB Senator, Olov Lindgren AB, M2 Asset Management AB, Våtrumsteknik i Skandinavien AB och SISAB (Skolfastigheter i Stockholm)

Syftet är att tillföra drygt 600 lägenheter i blandad upplåtelseform, och med lokaler i bottenvåningarna samt möjliggöra för trygghetshöjande åtgärder. Inom området prövas även möjlighet att uppföra en förskola med åtta avdelningar. Projektet är initierat av befintliga fastighetsägare och tomträttshavare som gemensamt gått samman för att ta ett helhetsgrepp kring Stångholmsbacken.

Projektet är ett kompletteringsprojekt i befintlig miljö. Utgångspunkten är att skapa attraktiva stadsrum, i kombination med fler bostäder. Bebyggelse, i form av flerbostadshus med lokaler i bottenvåning, prövas längs Stångholmsbacken, Vårholmsbackarna och Vårbergsvägen. Gatorna kompletteras med gång- och cykelbanor. Befintliga parkeringshus längs Stångholmsbacken och garagelängor längs Vårbergsvägen rivs och ersätts av bostadshus. Parkering löses under mark.

Stångholmsparken tas i anspråk men parken kommer att ersättas inom planområdet, dels genom en parkyta vid Vårholmsbackarna, dels genom ett torg vid skärningen mellan parkstråk och Stångholmsbacken. Befintliga tunnlar avses tas bort och gatorna kommer utformas utifrån att passagerna över gatan ska bli trafiksäkra. Förslaget för Stångholmsbacken (Fokus Skärholmen) har bearbetats sedan samråd och ställs ut för granskning 23 september till 20 oktober. Granskningsförslaget innebär i huvudsak cirka 620 nya bostäder kring Stångholmsbacken, Vårbergsvägen, Vårholmsbackarna och ny förskola vid Falkholmsgränd (8 avd). Utveckling av parkmiljöer och gator ingår också. Det är sista tillfället att lämna synpunkter på detaljplanen innan den beslutas. Granskning pågår 23 september till 20 oktober 2020.

Med anledning av de synpunkter som framförts under samrådet har följande korrigeringar gjorts:

Minskat antal punkthus inom Lillholmen. Sänkt antal våningar på bebyggelse kring Vårholmsbackarna. Skyfallshantering har utvecklats. Utredningar avseende markföroreningar och geoteknik har fördjupats, liksom parkeringsefterfrågan för befintliga boende som påverkas genom att befintliga garage rivs.