2 maj 2024
måndag, 05 oktober 2020 12:11

Kärnhem markanvisas 165 bostäder på Kolkajen

Skrivet av 

 

 

 


Norra Djurgårdsstaden och Hjorthagen, planöversikt. Kolkajen är markerat med rött.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Exploateringsnämnden anvisar mark för bostäder inom fastigheten Hjorthagen 1:3 till Kärnhem Bostadsproduktion AB. Kärnhem ska efter fastighetsbildning förvärva marken inom ”Koksen” för 32.000 kr per kvm ljus BTA inom ”Terassen V” för 32.000 kr per kvm ljus BTA bostäder och 11.000 kr per kvm ljus BTA för lokaler inom båda kvarteren. Värdetidpunkt är den 1 september 2017.

Försäljningsinkomster beräknas till cirka 510 Mkr. Bolaget ska stå för plankostnader och övriga kostnader som hör till byggnation inom kvartersmark. Framtagande av detaljplan ska bekostas av de exploatörer som är aktiva i planområdet för detaljplaneförslaget. All ekonomisk risk avseende byggherrens del av projekteringen står Bolaget för. Staden har risk för förgävesprojektering.

Kolkajen ligger i Hjorthagen och ingår i stadsutvecklingsområdet Norra Djurgårdsstaden. Planarbete för Kolkajen pågår och planområdet innehåller cirka 1.500 bostäder med en preliminär fördelning på 370 hyresrätter och 1.130 bostadsrätter/ägarlägenheter.

Därutöver innehåller planförslaget butiker om cirka 11.000 kvm, publika lokaler i det befintliga Vattengasverket samt två förskolor. Byggstart för de första kvarteren i Kolkajen planeras till 2024. År 2030 beräknas utbyggnadsetappen vara färdigbyggd.

Tidigare har cirka 360 bostadsrätter, cirka 330 hyresrätter och cirka 40 studentlägenheter markanvisats Kärnhem. Markanvisningen som nu föreslås avser ca 160 bostadsrättslägenheter/ägarlägenheter , fördelade på två kvarter, till Kärnhem Bostadsproduktion AB, nedan kallat Kärnhem, inom planområdet Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden.

Kolkajen ingår i etappen Kolkajen-Ropsten i Norra Djurgårdsstaden. Projektområdet ligger i Hjorthagens nordöstra del där gasverksområdet möter Lilla Värtans vatten. Huvuddelen av området saknar detaljplan. I dag finns parkeringsytor, upplag, Stockholm Exergis värmepump och Norra Djurgårdsstadens logistikcentrum på området. Marken har till stora delar låg bärighet och är också kraftigt förorenad. Nästan hälften av planförslagets bebyggelseyta ska byggas på konstgjord ö och konstgjord mark. Genom förslagets utbyggnader i vattnet kan platsen utnyttjas för fler bostäder och lokaler.

Väster om Kolkajen pågår utbyggnaden av etapp Brofästet som innehåller cirka 600 nya bostäder och 3.000 kvm lokaler. I gasverksområdet, sydväst om Kolkajen, planeras för ett större och mer varierat utbud av handel, kultur och utbildningslokaler. Direkt söder om Kolkajen i Hjorthagsberget har det tagits fram en detaljplan för ett bergrumsgarage som möjliggör Stockholm Parkering AB:s utbyggnad av upp till cirka 1.600 parkeringsplatser. Kolkajen ansluter direkt till stadsutbyggnadsetapp Ropsten som avslutar stadsutvecklingsområdet i Hjorthagen. Ropsten blir en stor kollektivtrafikknutpunkt och runt tunnelbanans slutstation planeras en tät handels-, kontors- och bostadsexploatering.

Kärnhem Bostadsproduktion AB ingår i den norska koncernen BWG Homes AS som är helägt av norska OBOS BBL som har verksamheter i Norge, Sverige och Danmark. OBOS är ett kooperativt företag som ägs av mer än 430.000 medlemmar. OBOS är den största husbyggaren i Norge.

Kärnhem har sedan tidigare markanvisats ”Södra Kanalkvarteret” inom Kolkajen för 165 lägenheter. Totalt markanvisades Kärnhem 350 lägenheter under 2019, 165 lägenheter inom Kolkajen och ytterligare 185 lägenheter inom Årstafältet.

 

I en kommentar kan sägas att risken är hög att köpa  ”Koksen” för 32.000 kr per kvm ljus BTA samt ”Terassen V” för 32.000 kr per kvm ljus BTA bostäder, när det tillkommer en hög kostnad för marken som till stora delar har låg bärighet samtidigt som den är kraftigt förorenad. SF