19 april 2024
fredag, 16 oktober 2020 09:34

Veidekke bygger reningsverk i Botkyrka för 1,3 Mdr

Skrivet av 

 

 

 


Det förväntas att det nya Himmerfjärdsverket i Botkyrka kommer att tas i bruk i etapper mellan år 2023  och år 2026.

 

 

 

 

 



Veidekke har ingått ett nytt avtal med Syvab (Sydvästra stockholmsregionens va-verksaktiebolag) för en omfattande ombyggnad och utbyggnad vid Himmerfjärdsverkets reningsverk i Grödinge, Botkyrka. Projektet är uppdelat i ett byggkontrakt för ombyggnaden och ett totalentreprenad för utbyggnaden, där båda delarna utförs parallellt. Kontraktsbeloppet för denna fas av projektet är cirka 1,3 Mdr kr. Projektet avslutas 2026.

Himmerfjärdsverkets reningsverk måste uppgraderas för att kunna tjäna en växande befolkning och för att uppfylla nya reningsbehov. Den nya anläggningen kommer att vara energieffektiv och har minskade kemiska krav.

– Ombyggnad och utbyggnad på Himmerfjärdsverket har planerats och projekterats under lång tid. Vi på Syvab är glada över att arbetet nu kommer att genomföras i samarbete med Veidekke Entreprenad AB. Det säkerställer ett bra samarbete i genomförandet av projektet och ger en framtidsorienterad rengöringskapacitet i världsklass, säger Carl-Olof Zetterman, vd för Syvab.

– Nu går vi in ​​i nästa fas av detta spännande och viktiga projekt. Denna typ av komplexa projekt, som ställer höga krav på förmågan att samarbeta, passar väl in i Veidekkes involverande sätt att arbeta, säger Marcus Andersson, regionchef på Veidekke Anläggning Öst.

Projektet består av två delar – en för ombyggnad av det befintliga reningsverket, som görs som ett byggkontrakt, och en för utbyggnaden, som genomförs som ett totalentreprenad. Dessutom är projektet uppdelat i två faser, där fas ett, som var en studie- och designfas, har slutförts.

 

Projektet går nu in i fas två, som är konstruktionsdesign och produktion. Arbetet inkluderar byggande av en ny membranbyggnad, siktstation, pumpstationer med tillhörande tekniska rum och ombyggnad av befintliga pooler. Det förväntas att nya Himmerfjärdsverket kan tas i bruk i etapper mellan år 2023  och år 2026.