28 april 2024
onsdag, 21 oktober 2020 09:25

Humlegården: Fortsatt positiv utveckling

Skrivet av 

 

 

 


Anneli Jansson, vd för Humlegården Fastigheter. Fotograf: Jonas Malmström

 

 

 

 

 

 

 

 



Humlegården Fastigheter visar en fortsatt positiv utveckling under det tredje kvartalet. Pandemin har haft relativt begränsad effekt på resultatet under denna period, detta tack vare en bred och kreditvärdig kundbas, en stark fastighets- och projektportfölj samt ett fortsatt fokus på kassaflöde. Även den robusta finansiella ställningen bidrar till bolagets stabilitet. Under den aktuella perioden har Humlegården lanserat ett nytt grönt ramverk som ska bidra till ett långsiktigt, hållbart värdeskapande. Pandemins framtida effekter på marknadsläget och samhället i stort är fortfarande svåra att förutspå, varför ett ödmjukt förhållningssätt och en nära dialog med kunderna är centralt även fortsättningsvis.

Under årets tre första kvartal ökade hyresintäkterna till 1.175 Mkr (990), en ökning med 19 procent. I jämförbart bestånd minskade hyresintäkterna med 2 procent, minskningen beror delvis på temporärt ökad vakans.

Nettouthyrningen minskade till –10 Mkr (66). Exklusive hyresavtal som sagts upp av Humlegården inför kommande utvecklingsprojekt uppgick nettouthyrningen till –3 Mkr. Hyresnivåerna i omförhandlade avtal ökade i genomsnitt 15 procent (27)Uthyrningsgraden steg till 92 procent (91). Driftöverskottet ökade med 19 procent till 886 Mkr (745). I jämförbart bestånd minskade driftöverskottet med 3 procent. Överskottsgraden uppgick oförändrat till 75 procent.

Finansnettot uppgick till –180 Mkr (–111), ökningen förklaras av ökad skuldvolym som togs upp i samband med de förvärv som gjordes under hösten 2019. Förvaltningsresultatet steg med 12 procent till 671 Mkr (601). Periodens resultat efter skatt minskade till 612 Mkr (982).

Resultatmässigt har pandemins effekter varit relativt begränsade under den aktuella perioden. Avseende hyresfordringar för det fjärde kvartalet har 98 procent betalats per den 20 oktober 2020.

Gröna obligationer om 2.800 Mkr har emitterats under 2020. Andelen hållbar finansiering uppgick därmed till 83 procent av de räntebärande skulderna.

I september lanserades ett nytt grönt ramverk, som ett led i Humlegårdens målsättning om att all finansiering ska vara grön. Ramverket har granskats av Cicero, som utfärdat en second opinion med betyget “Strong medium green” avseende de gröna villkoren samt “Excellent” avseende styrning.

Under det tredje kvartalet har Humlegården Fastigheter emitterat totalt 2.300 Mkr i gröna obligationer. Genom emissionerna uppgår andelen grön finansiering till 83 procent (65). Den genomsnittliga kapitalbindningen har ökat från 4,0 år till 4,2 år, liksom den genomsnittliga räntebindningen som ökat från 4,2 år till 4,4 år. Den genomsnittliga låneräntan minskade vid kvartalsskiftet till 1,5 procent (1,6). Räntetäckningsgraden sjönk till 4,7 gånger (6,3). Nettoskuld/Ebitda ökade till 12,1 gånger (8,9), medan belåningsgraden steg till 38,9 procent (32,5). Ökningen beror på de förvärv som skedde under kvartal 4 2019. Andelen obelånade fastigheter uppgick till 67 procent (61). Fastighetsbeståndet har inte marknadsvärderats per kvartalsskiftet.

– Vi bibehåller den positiva utvecklingen även i årets tredje kvartal och visar stabila nyckeltal, trots utmanande tider. Vi har ett bra utgångsläge och en finansiell stabilitet, men då det fortfarande är svårt att förutspå effekterna av pandemin är ett ödmjukt förhållningssätt viktigt. Jag är övertygad om att kontoret har en betydelsefull roll att spela även framåt, som en mötesplats och för att vårda en företagskultur, skapa energi och utveckla affären. En framtidssäkrad arbetsplats behöver tillgodose flera dimensioner - den digitala, sociala och fysiska miljön - för att stödja verksamheten på ett bra sätt. Vi är väl rustade för att möta framtiden och arbetar vidare enligt vår strategi, där dialogen med kunden och en ständig utveckling av vårt erbjudande utgör grundpelarna, tillsammans med vårt fokus på kassaflöde och ett långsiktigt, hållbart värdeskapande, säger Anneli Jansson, vd för Humlegården Fastigheter.