18 april 2024
fredag, 23 oktober 2020 17:39

Nyfosa köper fastigheter för 2,5 Mdr kr av Estea

Skrivet av 

 

 

 


Stina Lindh Hök blir ny vd för Nyfosa den 26 oktober 2020, då Jens Engwall, född 1956, avgår som vd.

 

 

 

 

 

 

 


Nyfosa har förvärvat samtliga fastigheter och projekt i Estea AB:s helägda dotterbolag och investeringsfond Estea Sverigefastigheter 3 AB till ett värde om cirka 2,5 Mdr kr. Cirka 60 procent av portföljen är belägen i Stockholmsregionen och den tillför Nyfosa en attraktiv mix av fastighetskategorier, stabila kassaflöden och utvecklingspotential.

 

Förvärvet omfattar 16 fastigheter, varav en projektfastighet, belägna i Stockholm, Karlstad och Eskilstuna med en uthyrningsbar yta på cirka 92.000 kvm. Skattefinansierade hyresgäster står för 55 procent av hyresvärdet och bland de större hyresgästerna återfinns Karlstad kommun, Region Värmland och Stockholms Läns Landsting.
Hyresvärdet för fastigheterna uppgår till totalt cirka 160 Mkr och genomsnittlig återstående avtalslängd är 4,4 år. Uthyrningsgraden uppgår till 94 procent. Som en del i affären övertar Nyfosa även pågående projektutveckling av fastigheten Nacken 1 i Eskilstuna med cirka 200 planerade hyresbostäder. Tillträde för fastighetsportföljen är planerat till den 16 november 2020.

 

– Portföljen som består av såväl hyresbostäder, skolor, vårdcentraler, kontor och lager/logistik passar Nyfosa mycket väl. Vi är en av få aktörer som kan förvärva en portfölj med så olika segment. Förutom att fastigheterna genererar ett säkert kassaflöde från en hög andel skattefinansierade hyresgäster pågår också flera detaljplanearbeten som vi bedömer kommer kunna generera cirka 20.000 kvm BTA bostadsbyggrätter i Stockholmsregionen, kommenterar Stina Lindh Hök, operativ chef och tillträdande vd för Nyfosa.

 

I ett pressmeddelande skriver Estea att avvecklingen av Fonden och återbetalning av det utgivna kapitalandelslånet (”Kapitalandelslånet”) kommer påbörjas direkt efter frånträdet. Avvecklingen sker i enlighet med de allmänna villkoren för kapitalandelslånet och är avsedd att ske i två steg enligt följande:

I ett första steg
kommer en förtida delåterbetalning genomföras med ett belopp om 792 Mkr (efter delåterbetalningen kommer 1 krona per kapitalandelsbevis att kvarstå av tekniska skäl). Denna utbetalning beräknas ske under första halvan av december 2020.

I ett andra steg kommer resultatandelen att utbetalas genom en slutlig återbetalning. Resultatandelen är föremål för ett antal osäkerhetsfaktorer, så som avräkningar gentemot Nyfosa och avvecklingskostnader och denna ska granskas av Bolagets revisorer innan slutlig återbetalning kan ske. Den slutliga återbetalningen beräknas uppgå till ca 125-130 procent av nominellt belopp, varvid resultatandelen skulle uppgå till ca 25-30 procent.

– Vi är väldigt nöjda med den här affären och gratulerar fondens investerare. I och med avyttringen realiserar vi värden som inte fullt ut återspeglats i börskursen det senaste året och många investerare blir säkert glatt överraskade. Det är alltid trevligt att leverera positiva besked, säger Johan Eriksson, vd för Estea AB.

Han fortsätter:

– Fonden har utbetalat 6,25 procent årligen i kvartalsvisa ränteutbetalningar och dagens affär skapar ytterligare avkastning i form av 25-30 procents kapitaltillväxt i förhållande till den nominella investeringen. Försäljningen till Nyfosa AB är en av de största transaktionerna på den svenska fastighetsmarknaden i år. Vi är övertygade om att Nyfosa är rätt köpare och vi önskar dem lycka till med den fortsatta förvaltningen. Det här blir Esteas tjugonde fondstängning och modellen är bevisat framgångsrik. Bläcket har knappt torkat, men vi är redan igång med nya strategier till vilka vi ser fram emot att bjuda in befintliga och nya kunder att investera.

– Vi har jobbat hårt under flera år för att bygga upp denna attraktiva fastighetsportfölj som vi nu avyttrar. Resultatet av det arbetet ser vi nu och vi är mycket glada över den avkastning som alla investerare i fonden nu får. Vi kommer fortsatt fokusera på att skapa nya intressanta investeringsmöjligheter i fastighetsbranschen och vi vill tacka alla investerare som är med oss i detta jobb, tillägger Johan Eriksson.