1 maj 2024
måndag, 26 oktober 2020 12:05

SBS går samman med Prime Living

Skrivet av 

 

 

 


Efter samgåendet mellan Prime Living och Studentbostäder i Sverige, SBS, kommer aktieägarna i Studentbostäder i Sverige tillsammans äga cirka två tredjedelar av aktierna i det sammanslagna bolaget. I detta bolag blir de största ägarna Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, med vd Ilija Batljan, som kommer äga 19,9 procent, liksom Fastators ägare med vd Joachim Kuylenstierna, som kommer att äga 19,9 procent.

 

 

 

 

 

 

 


Det konkurshotade Prime Living har genom åren haft stora svårigheter. Se länk. Nu finns det en lösning för Prime Living när bolaget går samman med Studentbostäder i Sverige AB, SBS. Bakom SBS står Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, Fastator, Phoenix Insurance Group och Amasten. Dessa fyra största aktieägarna i det sammanslagna bolaget har avtalat om att utse en valberedning bestående av Ilija Batljan (vd för SBB), Joachim Kuylenstierna (vd för Fastator), Bengt Kjell (styrelseordförande i Amasten) och Björn Rosengren, föreslagen styrelseordförande.

 

Samgåendet innebär att Prime Living förvärvar samtliga aktier i Studentbostäder i Sverige med vederlag i form av nyemitterade preferensaktier av serie B och serie C. Prime Living fortsätter även sin tidigare offentliggjorda rekapitaliseringsplan.

Studentbostäder i Sveriges verksamhet består av att förvalta och utveckla studentbostäder och dess fastighetsportfölj omfattar cirka 3.000 studentbostäder med ett fastighetsvärde om 2,3 Mdkr. Det sammanslagna bolaget kommer att ha en fastighetsportfölj med över 4.000 studentbostäder och ett fastighetsvärde om 3,4 Mdr kr. Därutöver kommer det sammanslagna bolaget ha en projektportfölj med cirka 2.000 studentbostäder, exempelvis i Spånga, Karlstad, Lund och Växjö.

Efter samgåendet kommer aktieägarna i Studentbostäder i Sverige tillsammans äga cirka två tredjedelar av aktierna i det sammanslagna bolaget. Ägarfördelningen efter samgåendet kommer att bli att SBB  ska äga 19,9 procent, Fastator 19,9 procent, Phoenix Insurance Group 16,4 procent, och att Amasten ska äga 12,8 procent.

De större aktieägarna i Studentbostäder i Sverige har åtagit sig att garantera 150 Mkr i en nyemission som genomförs efter att samgåendet slutförts.

Björn Rosengren
, föreslagen styrelseordförande,säger:
– Studentbostäder i Sverige har byggt upp en stark förvaltningsorganisation och ett starkt varumärke, med goda relationer till såväl hyresgäster som kommuner och universitet / högskolor, och en stor ambition om att ligga i digital framkant.

Ilija Batljan, vd för SBB, säger:
– Vi befinner oss i ett läge där studentbostadsmarknaden är under en stor omställning och högt tryck. Till följd av coronapandemin gör regeringen nu utrymme för 19.000 fler helårsstudentplatser under nästa år. Våra satsningar på ytterligare studentbostäder kommer därför att vara viktiga.

Studentbostäder i Sverige bildades 2018 genom att tre fastighetsbolag, SBB, Fastator och Amasten, sålde sina studentbostadsfastigheter till det nybildade Studentbostäder i Sverige
. Bolagets fastighetsportfölj bestod initialt av 21 fastigheter med ett fastighetsvärde om 900 Mkr. Studentbostäder i Sverige har sedan dess framgångsrikt vuxit och idag består fastighetsportföljen av cirka 3.000 studentbostäder på 11 orter med ett fastighetsvärde om 2,3 Mdkr. Studentbostäder i Sverige har sedan starten letts av vd Rebecka Eidenert och de största aktieägare i bolaget är Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB, Aktiebolaget Fastator  och Amasten Bostäder AB.

Prime Living har sedan tidigare offentliggjort en plan för en rekapitalisering för att stärka sin balansräkning och möjliggöra för bolaget att realisera potentialen i sin fastighetsportfölj. Planen innehåller villkorsändringar av bolagets obligationer som leder till att skuldsättningen i bolaget minskas väsentligt genom konvertering av skuld uppgående till totalt 455,6 Mkr till drygt 4,5 miljarder preferensaktier av serie C.

Köpeskillingen för förvärvet av Studentbostäder i Sverige utgörs av 5 miljoner nyemitterade preferensaktier av serie B samt drygt 9,6 miljoner preferensaktier av serie C. Dessa så kallade vederlagsaktier uppgår till ett beräknat värde om totalt cirka 704,5 Mkr under förutsättning av att en konvertibeln, konverteras till aktier i Studentbostäder i Sverige, baserat på en kurs om 0,0731 kronor per preferensaktie av serie B och 0,0731 kronor per preferensaktie av serie C.