29 april 2024
torsdag, 29 oktober 2020 13:14

Bonava bygger 1.400 bostäder i centrala Åbo

Skrivet av 

 

 

 


I Kirstinpuisto, som är ett område om 17,7 hektar mellan Iso-Heikkilä och Porta, i centrala Åbo, där Bonava ska bygga 1.400 bostäder. Byggnadsarbeten i området kommer att äga rum mellan 2020 och 2027. De första invånarna kommer att kunna flytta till Kirstinpuisto under hösten 2021.

 

 

 

 

 

 

 


Ett nytt stadskvarter, Kirstinpuisto, har börjat byggas i Åbo centrum. Områdets planering betonar hållbara lösningar samt högkvalitativa offentliga utrymmen och grönområden. Områdets innergårdar vetter mot en frodig centralpark och hjärtat av kvarteret ska vara ett säkert, bilfritt och gemensamt innergårdsområde. De första bostäderna i hela området som byggs av Bonava kommer att vara färdiga hösten 2021.

Bonava bygger 24 hyreshus i Kirstinpuisto, totalt 1.400 nya bostäder. Grundstenen för de första bostäderna i Kirstinpuisto lades av Bonava och samtidigt den första bostadsbyggnaden i hela området  blev klar den 28 oktober 2020. Byggnadsarbeten i området kommer att äga rum mellan 2020 och 2027. De första invånarna kommer att kunna flytta till Kirstinpuisto hösten 2021.

– Bonavas mål är att skapa prisvärda hem och vänliga stadsdelar för så många människor som möjligt. Detta är kärnan i vår strategi och den kräver inte bara en kompromisslös attityd till kvaliteten på konstruktionen utan också kreativt tänkande och en helhetssyn på den omedelbara miljön. Zonering är centralt för helheten. I planeringen av Kirstinpuisto har samarbetet med Åbo stad varit fruktbart och vi har lyckats utmärkt. Kirstinpuistos formel möjliggör högkvalitativa stadsdelar med bekväma kvarter och verkligt kundorienterade bostadslösningar, säger Juuso Hietanen, vd för Bonava Finland.

– Utbyggnaden av stadens centrum till den attraktiva och maritima slottstaden är en enorm möjlighet för Åbo. Kirstinpuistoområdet som en del av Linnakaupunkki, inom gång- och gångavstånd från stadens centrum, är ett imponerande exempel på hållbar stadsutveckling och också framgångsrikt samarbete mellan aktörer, säger Åbos borgmästare Minna Arve.

Kirstinpuisto är ett nytt modernt bostadsområde beläget i Linnakaupunki i centrum av Åbo, vars styrka inkluderar den urbana grönskan på innergården och närliggande parker, bra transportförbindelser och mångsidiga lokala tjänster. I planeringen av området läggs tonvikt på hållbara lösningar samt högkvalitativa offentliga utrymmen och grönområden. Bland annat uppmärksammas välfungerande lätta transportvägar, gemensamhet och intressant arkitektur. Specialiteter i det nya området inkluderar användning av dagvatten, såsom regnvatten, som vattenproblem som ska byggas i kvarter och parker.

På 1920-talet grundades en botanisk trädgård av Åbo universitet i Kirstinpuisto, som lämnades över till Ruissalo år 1956, och området blev ett växande industriområde. Förutom den lilla industrin finns Åbo stads depåverksamhet i området. Under årens lopp har traditionella byggföretag varit verksamma i Solina-kvarteret, som nu byggs av Bonava.

Förberedelserna för zonindelningen började efter Linnakaupunkis partiella huvudplan som trädde i kraft i februari 2012. Ett samarbetsavtal undertecknades mellan Bonava (tidigare NCC) och Åbo stads fastighetsnämnd år 2015 för att förbereda en planändring.