29 april 2024
fredag, 30 oktober 2020 11:31

Diös planerar 100 bostäder i Skellefteå

Skrivet av 

 

 

 


När Sara kulturhus i Skellefteås kvarter Polaris färdigställs ska Diös bygga 100 hyresrätter i två hus om 4 respektive 14 våningar.

 

 

 

 

 

 

 


Intill Sara kulturhus i Skellefteås kvarter Polaris, planerar Diös att bygga två nya hus med 100 nya hyreslägenheter jämte lokaler för olika verksamheter i gatuplan. Huset närmast Torggatan planeras att bli fyra våningar, medan huset på nuvarande parkering på innergården planeras att bli 14 våningar.

Förutom det stora behovet av bostäder för fler Skelleftebor finns även behov att ett mer sammanhängande stadsrum. I centrum finns obebyggd tomtmark, så kallade lucktomter, där kvarteret Polaris med dess parkering är utpekat som en av dem. Genom att bebygga dessa lucktomter sluts kvarteren och gaturummen läks, vilket bidrar till ett mer inbjudande stadsrum. Kommersiella lokaler i gatuplan stimulerar även till bättre stadsliv, allt enligt målbilden för stadsdelen.

Projektet påbörjas i samband med att det nya kulturhuset står klart. Planhandlingarna för kvarteret Polaris är klara för samråd och samrådet startar den 2 november 2020.

Strax intill kvarteret finns gott om restauranger samt närhet till resecentrum. Efterfrågan av boende i Skellefteå är stor och kommer att öka med den utveckling staden står inför. Att skapa fler möjligheter till att kunna bo centralt ökar flöden, och därmed ökade möjligheter för tillväxt i stadskärnan, skriver Diös i ett pressmeddelande.

– Det känns riktigt bra att ta nästa steg för kvarteret Polaris, som blir en viktig pusselbit i att skapa boendemöjligheter centralt. Vi har jobbat med planerna för detta projekt under en tid med målet att stärka centrala Skellefteå och på så sätt ytterligare bidra till utvecklingen av stan. Vi har en mycket bra dialog med Skellefteå kommun och ser fram emot fortsatt planprocess, säger Maria Fjellström, affärschef för Diös i Skellefteå.