26 april 2024
torsdag, 19 november 2020 13:52

S&P ger Stockholm stad kreditbetyget AAA

Skrivet av 

 

 

 


Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stockholms stad behåller högsta möjliga kreditbetyg av S&P, Standard & Poor’s. Kreditvärderingsinstitutet bedömer att stadens finansiella ställning har förstärkts trots ett försämrat konjunkturläge.

 

– Det här ett viktigt kvitto på att de åtgärder vi gjort för att få bukt med den tidigare oroväckande skuldökningstakten givit resultat – det finns ett högt förtroende för Stockholms stads finansiella ställning. Vårt arbete fortsätter på den inslagna vägen, och budgeten för 2021 präglas av tydlig kostnadskontroll med fokus på stadens kärnverksamheter, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

Standard & Poor’s noterar att staden uppvisar en viss inbromsning av skuldökningen och pekar på de förbättrade likviditetsreserverna, vilket stärker kreditbetyget. Staden behåller därmed högsta möjliga kreditbetyg AAA, med negativa utsikter.

– Stockholms stad starka finansiella ställning bekräftas i analysen, men det betyder inte att vi kan luta oss tillbaka. De negativa utsikterna för kreditbetyget kvarstår då det finns en rad osäkerhetsfaktorer, inte minst kopplade till den pågående pandemin och effekterna av den. Det är helt avgörande att vi fortsätter att föra en ansvarstagande ekonomisk politik och kontrollerar skuldsättningen, tillägger Anna König Jerlmyr.