27 april 2024
onsdag, 25 november 2020 16:03

Nya markanvisningar för 200 bostäder i Vårberg

Skrivet av 

 

 

 


Plankarta från granskningshandling med översiktliga markeringar av markanvisningsområden. Områdena A, B, D, E, och G är angivna i enlighet med de ursprungliga markanvisningarna från 2017. Område H tillkom 2018. Område F har utgått till förmån för en ny park, Lillholmsparken. Mellan område E och D planeras ytterligare en platsbildning, Stångholmsplatsen att anläggas. Se nedanstående tabell med de nya fastighetsägare till områden A-G.


 

Tabell för byggaktör. Antal lägenheter. Hr = Hyresrätt. Br = Bostadsrätt. Samt förändring i nuvarande planförslag  jämfört med markanvisning. Lokalisering av markanvisningsområdet: Se plankarta ovan.

 

 

 

 

 

 

 



Exploateringsnämnden i Stockholm markanvisar i ett tillägg cirka 200 lägenheter i Vårberg. Planområdet Stångholmsbacken är en del av Fokus Skärholmen och som markanvisades under 2017 och 2018 till befintliga tomträttsinnehavare och fastighetsägare inom planområdet.

 

Under planarbetets gång har antalet bostäder ökat och nuvarande planförslag, som varit ute på granskning under hösten 2020, och innehåller 200 fler bostäder än vad som markanvisats, dock utan att ytterligare markområden behöver tas i anspråk. De tidigare markanvisningarna behöver även förlängas då två år passerat sedan markanvisningarna gjordes. En av de markanvisade byggaktörerna, Våtrumsteknik i Skandinavien AB har även önskat att få ändra part i markanvisningsavtalet till ett helägt dotterbolag, Stångholmens Fastigheter AB vilket också hanteras i tillägg till markanvisningsavtalen.

De markanvisade byggaktörerna, som alla har befintligt bostadsbestånd i området, är: Olof Lindgren AB, M2 Asset Management AB, Fastighets AB Senator, Våtrumsteknik i Skandinavien AB genom Stångholmens Fastigheter AB, Anders Ivarsson AB och Brf Hasselholmen 1. SISAB har fått en markanvisning för förskola inom sin befintliga tomträtt.

Detaljplanen var på samråd under perioden 23 april till 11 juni 2019 och den ställdes ut för granskning under perioden 23 september till 20 oktober 2020.

Merparten av den nya bebyggelsen planeras inom befintliga tomträtter men även för delar på stadens mark. Bland annat tas en befintlig lekpark vid Stångholmsbacken i anspråk. För att kompensera för denna lekpark som försvinner i samband med den nya bebyggelsen planeras nya aktivitetsytor i Lillholmsparken, öster om Vårholmsbackarna, och Stångholmsplatsen, mellan kvarteren Bäverholmen och Lillholmen.

I stadsdelen Vårberg finns idag 2.997 bostäder i flerbostadshus varav 78 procent utgörs av hyresrätter och 22 procent av bostadsrätter. 16 procent av hyresbostadsbeståndet i stadsdelen ägs av allmännyttan, enligt statistik från Stockholm Stad 2018.

Nuvarande planförslag innehåller nybyggnation av cirka 620 lägenheter i flerbostadshus samt förskola. Tidigare markanvisningar inom planområdet uppgår till totalt cirka 420 lägenheter. Ökningen beror på en tätare bebyggelse än vad som antogs i markanvisningsskedet. Det innebär inte att mer markområden behöver tas i anspråk.

Marken ska upplåtas med tomträtt där byggnation av hyresrätter sker och marken ska säljas där uppförande av bostadsrätter (område A, E, G och H) sker. Försäljningspriset som överenskommits om i markanvisningarna är i prisläge maj 2017 och uppgår till 7.500 kr/kvm ljus BTA för bostäder samt för verksamhetslokaler 3.000 kr/kvm BTA. Indexjusterat motsvarar detta i prisläge juli 2020 är 6.920 kr/kvm ljus BTA för bostäder och 3.341 kr/kvm ljus BTA för verksamhetslokaler. För de befintliga tomträtterna, område A, E och H som ska säljas, ska ett avdrag från priset motsvarande värdet av tomträtt, rivningskostnader för befintligt garage m.m. ske.

Parkeringsbehovet ska lösas i garage under mark inom kvartersmark.