Skriv ut denna sida
fredag, 29 januari 2021 11:14

CLS köper tre tyska kontorsfastigheter för 909 Mkr

Skrivet av 

 

 

 


Fastigheten Hansaallee 299 i Düsseldorf är en modern fastighet som utvecklades är 2004. Den största fastigheten i CLS förvärv då den omfattar 16.622 kvm med 252 parkeringsplatser.

 

 

 





CLS har avtalat om att köpa, av Commodus Real Estate, en portfölj med tre kontorsfastigheter belägna i Düsseldorf, i Berlin och i Hamburg för totalt 89,7 miljoner euro, exklusive kostnader, cirka 909 Mkr. De tre fastigheterna har totalt 31 hyresgäster, vilket ger ett diversifierat och stabilt kassaflöde. Byggnaderna är för närvarande uthyrda till 93 procent ockuperade med en återstående kontraktstid om 4,9 år. Den nuvarande genomsnittliga hyran är 22 procent lägre än de beräknade marknadshyrorna, vilket ger en möjlighet att aktivt förvalta tillgångarna för att öka hyran till marknadsnivå på medellång sikt. Initialavkastningen på portföljen är 4,8 procent med en framtida avkastning om 6,1procent.


Alla tre fastigheter har goda egenskaper för energi och hållbarhet.

Fastigheten Hansaallee 299 i Düsseldorf är en modern fastighet som utvecklades är 2004. Den är den största fastigheten i förvärvet då den omfattar 16 622 kvm med 252 parkeringsplatser. Den ligger i stadsdelen ”Seestern” mittemot tunnelbanestationen Loerick. Byggnaden ligger med god anslutning till Düsseldorfs centralstation inom 20 minuter och till flygplatsen inom 30 minuter. Den uthyrd till åtta hyresgäster med en återstående kontraktstid  om 3,9 år och till årshyra om 2,5 miljoner euro.

Fastigheten, Storkower Strasse 132 i Berlin, som totalrenoverades 2020, ligger mellan Prenzlauer Berg och Friedrichshain i östra Berlin, i ett av de mest populära och snabbast växande distrikten. Byggnaden har 6.105 kvm uthyrningsbar yta och den är helt uthyrd till tio hyresgäster med en återstående kontraktstid  om drygt 8 år. Den aktuella årshyran är 1,1 miljoner euro.

Den tredje fastigheten, Wendenstrasse 408 i Hamburg, omfattar 9.676 kvm med 191 parkeringsplatser i Hamburg City Süd, en snabbt växande delmarknad i staden. Det hyrs ut till 13 hyresgäster en återstående kontraktstid om 3,9 år. Den aktuella årshyran är 0,9 miljoner euro. Med en genomsnittlig hyra på 8,4 euro per kvm är byggnaden uthyrd med en vakans om 21 procent, vilket ger en omedelbar möjlighet att teckna nya kontrakt till marknadshyror.
Förvärvet av portföljen förväntas slutföras senast under andra kvartalet 2021.

Fredrik Widlund, vd för CLS, kommenterar:
– Dessa tillgångar är högkvalitativa, väl belägna tyska kontorsfastigheter med diversifierade hyresgäster som ger möjligheter att säkra marknadshyror och värderingshöjningar de kommande åren. Under det senaste året har CLS kunnat utnyttja en rad möjligheter på våra målmarknader genom att förvärva eller förbinda sig till förvärv av fastigheter för över 280 miljoner euro, 2,84 Mdr kr till kontrollerade investeringskriterier.

Senaste från Redaktionen