27 mars 2023
fredag, 29 januari 2021 17:09

Ola Serneke trissade anonymt upp egen aktie

Skrivet av 

 

 

 


Vd Ola Serneke erkänner att han anonymt försökt öka värdet på aktien i Serneke Group på Placeras börsforum.

 

 

 

Ola Serneke, vd för noterade Serneke Group, har varit registrerad på ett anonymt nätkonto, som skrivit över 200 inlägg på aktieforumet Placera. Inläggen kan vara marknadsmanipulation, säger en expert, enligt Dagens PS.

Användarnamnet ”Pellucidum” har kopplats till Ola Serneke, vd för byggbolaget Serneke Group, och GP erfar att kontot har anmälts till Finansinspektionen. Nu säger experter att inläggen kan röra sig om marknadsmanipulation under ett flertal år.

Det är Daniel Stattin, professor i civilrätt och associationsrätt vid Uppsala universitet, som menar att inläggen kan vara kursmanipulation. Han säger:
– Jag skulle behöva gå in och titta vidare på inläggen för att kunna göra en bättre bedömning, men om vi talar generellt: Om man går in och skriver positiv information under pseudonym på det här sättet på diskussionsforum kan det mycket väl vara ett skolexempel på marknadsmanipulation. Vidare menar han att Ekobrottsmyndigheten borde se över inläggen.

De inlägg ”Pellucidum” har skrivit på Placera är i regel positivt inställda till Sernekeaktiens utveckling. I ett inlägg från mars 2020 skrev exempelvis  ”Pellucidum” att han skulle köpa fler aktier i byggbolaget – vilket infaller med ett aktieköp av Ola Serneke som registrerades samma dag.

I ett pressmeddelande erkänner Ola Serneke att han anonymt försökt öka värdet på aktien i Serneke Group på Placeraa börsforum. Ola Serneke säger:

– Alla som känner mig vet att jag brinner för mitt bolag, att det engagerar mig dygnets alla timmar och att jag är väldigt mån om att vårt företag och alla våra anställda behandlas rättvist i alla situationer. Detta är också anledningen till att jag deltagit i diskussioner i nämnda forum. Jag är givetvis medveten om de regler som gäller för personer med insyn i bolaget och har varit oerhört noga med att följa dem. Min avsikt har varit att bidra till diskussionen med redan känd och relevant information. Jag förstår nu att detta var fel sätt att göra det på och det kommer inte upprepas. Bolaget Sernekes intressen är alltid högst på agendan och ärlighet är ett av våra kärnvärden. Därför vill jag vara öppen med detta.

Under eftermiddagen under fredagen den 29 januari 2021 backade aktien i Serneke Group med nära 5,0 procent. SF