Skriv ut denna sida
fredag, 12 februari 2021 11:01

Catella: Starkt finskt transaktionsår

Skrivet av 

 

 

 


Antti Louko, Managing Director, Catella Finland.

 

 

 




Catella har publicerat sin Market Indicator Spring 2021 Finland. I rapporten sägs att den finska fastighetsmarknadens transaktionsvolym var 5,7 miljarder euro 2020. Transaktionsvolymen minskade något jämfört med år 2019, vilket åtminstone delvis kan förklaras av corona-pandemin och därmed införda restriktioner för resor som förhindrade transaktionerna. Trots de exceptionella förhållandena förblev utländska investerares intresse för den finska fastighetsmarknaden stark. År 2020 genomfördes fastighetsinvesteringar i Finland till ett värde om 3,0 miljarder euro av utländska investerare, vilket var cirka 53 procent av alla fastighetsinvesteringar.

De primära avkastningarna för kontor- och logistikfastigheter minskade under hösten 2020. Avkastningen för kontor i Helsingfors CBD minskade under hösten med 0,1 procentenheter och är nu cirka 3,4 procent, vilket är nära den nivå som föregick pandemin.

I tillväxtregioner förblev primäravkastningen för både kontors- och logistikfastigheter mestadels densamma som under 2020. Avkastningskravet för butikslokaler i bästa läge ökade dock både i Helsingfors och i nästan alla tillväxtregioner på grund av den osäkerhet som påverkar marknaden för detaljhandeln.

Trots lågkonjunkturen orsakad av pandemin har inga signifikanta förändringar för vakansgraden för kontor upptäckts. Vakansgraden för kontor i Helsingfors var 12,2 procent vid årsskiftet. Ändå tvivlar Catella på att den kommersiella fastighetsmarknaden kommer att överleva pandemins ekonomiska kris utan konsekvenser. Det är troligt att vakansgraden ökar och flera utmaningar kommer att finnas på kontors- och detaljhandelsmarknaden under våren 2021.

Senaste från Redaktionen