24 april 2024
onsdag, 17 februari 2021 12:48

Rekordförlust om 5,95 Mdr kr för Scandic

Skrivet av 

 

 

 


Jens Mathiesen, vd och koncernchef för Scandic Hotel Group.

 

 

 





Det är verkligen tufft för Scandic. Under helåret 2020 minskade nettoomsättningen med 61 procent till 7.470 Mkr (18.945) och justerat EBITDA sjönk till  –1 503 Mkr (2.046). Erhållna hyresrabatter under året uppgick till 196 Mkr och erhållna statsstöd blev 726 Mkr för hotellkedjans totalt 265 hotell och 53.003 hotellrum. Men av 241 hotell som ägs av Scandic eller bedrivs med hyres-eller managementavtal var omkring hälften stängda per den sista december 2020. RevPAR, (Revenue Per Available Room, intäkter per tillgängligt rum) rasade under helåret till botten med 285 kr (727). 

Den svaga omsättningen innebar att medelantalet anställda i koncernen minskade kraftigt till 6.152 per 31 december 2020 jämfört med 11.666 per 31 december 2019. Vid slutet av år 2020 var motsvarande cirka 3.300 heltidsanställda permitterade. Scandic har efter förhandlingar med hyresvärdarna nått överenskommelser om hyresreduktioner på upp till 900 Mkr, framförallt för 2020-2022, varav merparten avser 2021.

Det fjärde kvartalet 2020 blev svagt då nettoomsättningen minskade med 71 procent till 1.377 Mkr (4 831).  Beläggningsgraden sjönk till 23 procent i kvartalet, på grund av ökad smittspridning och skärpta myndighetsrestriktioner på samtliga marknader.

Justerat EBITDA minskade stort till –282 Mkr (504). Kvartalsresultatet påverkades positivt av erhållna statliga stöd om 226 Mkr och hyresrabatter om cirka 180 Mkr.

Värdet på tillgångarna minskade till 38.283 Mkr (43.509) med ett eget kapital som sjönk till 2.071 Mkr (6.601). I dagsläget uppgår tillgänglig likviditet, inklusive kreditlöften, till omkring 1.400 Mkr.

I en kommentar rapporten säger, vd och koncernchef Jens Mathiesen:
– Det senaste året har varit extremt utmanande för hela hotellindustrin. Som vi tidigare meddelat sjönk vår beläggningsgrad till 23 procent i det fjärde kvartalet till följd av ökad smittspridning och skärpta restriktioner. Beläggningen har i december och januari varit omkring 15 procent, till viss del påverkat av att vi valde att stänga omkring hälften av våra hotell runt jul och nyår. För februari förväntas beläggningsgraden uppgå till omkring 18 procent. 

– Vi är övertygade om att hotellmarknaden kommer att återhämta sig under 2021.  I takt med att vaccinationerna genomförs utgår vi från att restriktionerna lättas vilket kommer att möjliggöra ökat resande, sport-och kulturevenemang och möten. Initialt räknar vi med att efterfrågan kommer att vara driven av intra-nordiskt resande, vilket normalt utgör drygt 80 procent av Scandics totala gästnätter.

– I det korta perspektivet kommer efterfrågan helt avgöras av i vilken takt restriktionerna lättas. Vi räknar med en återhämtning där beläggningen ökar månad för månad, främst drivet av nationellt och intra-nordiskt fritidsresande kombinerat med gradvis ökning av affärsresor och möten för våra nordiska kunder. Vi räknar med att takten i återhämtningen gradvis kommer att öka och att beläggningen under sommaren blir högre än vad den var under motsvarande period föregående år. Avgörande för detta scenario är att smitto – och dödstalen fortsätter att minska innan vaccinationerna är genomförda till sommaren.

– Scandic har agerat snabbt och kraftfullt under krisen. På kort tid halverade vi kostnadsbasen vilket tyvärr påverkat tusentals medarbetare. Under de senaste månaderna har vi lagt stor kraft på att träffa överenskommelser med hyresvärdarna för att reducera hyreskostnaderna. Vi har åstadkommit reduktioner på upp till 900 Mkr samtidigt som vi också senarelagt planerad öppning för några av hotellen i vår pipeline för 2021. Vi arbetar fortsatt aktivt med att optimera vår hotellportfölj och pipeline. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till de fastighetsägare som bidragit och för de statliga stöd som vi erhållit under detta mycket speciella år.

 

– Med kraftigt sänkt kostnadsnivå kombinerat med vår effektiva operationella modell har Scandic alla förutsättningar att nå en god lönsamhetsnivå när efterfrågan kommer tillbaka, även om beläggningen förväntas vara lägre än vad den var alldeles innan pandemin. Scandic har ett attraktivt hotellerbjudande som riktar sig till breda målgrupper vilket gör oss väl positionerade för en återhämtning i marknaden.

– I takt med att beläggningen ökar kommer det kassamässiga utflödet att minska och vi bedömer fortsatt att vi har kapacitet att generera positivt kassaflöde vid en beläggningsgrad runt 50 procent. Vi kommer inom kort presentera en lösning i syfte att stärka vår finansiella ställning som är förankrad hos våra huvudägare.