23 april 2024
tisdag, 16 mars 2021 10:16

Serneke bygger till Handelshögskolan i Göteborg

Skrivet av 

 

 

 


Handelshögskolans nya byggnad omfattar två huvuddelar. Den första delen innefattar själva byggnaden och den andra en uppgång från Västlänkens station Haga.















Serneke har nu tecknat avtal med Akademiska Hus för att uppföra en ny byggnad som blir del av Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Ordervärdet på totalentreprenaden, som är en första del av två, uppgår till 312 Mkr.

År 2017 tecknade Serneke och Akademiska Hus ett samverkansavtal som omfattade projektering och budgetering för Handelshögskolans nya byggnad i centrala Göteborg. Redan under våren 2020 revs en äldre del av den befintliga byggnaden och Akademiska Hus har sedan dess avropat vissa delar av markarbetena som genomförts löpande.

Handelshögskolans nya byggnad omfattar två huvuddelar. Den första delen innefattar själva byggnaden och den andra en uppgång från Västlänkens station Haga. Serneke har nu tecknat totalentreprenadavtal med Akademiska Hus kring uppförandet av själva byggnaden.

– Det här är ett väldigt spännande och utmanande projekt. Tack vare ett bra och givande samarbete med Akademiska Hus och Göteborgs Universitet under första fasen av projektet har vi kommit dit vi är idag. Därför känns det väldigt roligt att nu få komma i gång med arbetena på plats och få vara med och bidra till en viktig samhällsutveckling för staden, säger Patrik Hjelte, affärschef på Serneke.

– Vi är glada över att ha tecknat avtal med Serneke och ser fram emot att fortsätta vår samverkan kring Handelshögskolans nya byggnad. Det är ett spännande läge mitt i det pågående stadslivet och ett projekt som präglas av såväl hållbarhet som flexibla lärandemiljöer möjliga att anpassa över tid, säger Hayar Gohary, projektdirektör på Akademiska Hus.

Projektet beräknas vara färdigt under 2025. Ordersumman som uppgår till cirka 312 Mkr, inkluderas i orderingången för det första kvartalet 2021.


Under tisdagen den 16 mars 2021 hölls ett digitalt första spadtag för den nya byggnaden som blir en del av Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
Byggnaden planeras att stå klar under 2025 och gör det då möjligt för fakulteten att expandera och utveckla sin utbildning och forskning inom ekonomi och juridik. Som en del i projektet står återbruk av material med hög klimatpåverkan i fokus. Förberedelserna på platsen har pågått sedan december 2019. Den nya byggnaden ska få ett tidlöst uttryck som fungerar väl med befintliga byggnader och omfattar cirka 10.800 kvm bruttoarea fördelade på åtta våningsplan ovan mark. Här ska bland annat en ny välkomnande huvudentré, två hörsalar, studentservice, café, kontor och studentarbetsplatser rymmas. Sammantaget skapas större och mer flexibla ytor för både medarbetare och studenter och med den nya byggnaden blir det möjligt att samla hela Handelshögskolan under ett och samma tak.

– Genom ett första spadtag tar vi ett avgörande symboliskt steg för vår framtida utveckling. Med den nya byggnaden får Handelshögskolan en attraktiv fysisk lärandemiljö i internationell framkant. Därmed skapas en grundläggande förutsättning för Handelshögskolans och universitetets fortsatta utveckling som en allt starkare akademi i nära samklang med det omgivande samhället, säger Per Cramér, dekan för Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.