23 juli 2021
tisdag, 16 mars 2021 10:29

Logicenters slår rekord med solcellsinstallationer

Skrivet av 

 

 

 


Bland annat håller Logicenters och hyresgästen Speed Group för närvarande på att installera Nordens största solcellsanläggning på tak i Borås, Sverige. På bara denna fastighet omfattar solcellerna en takyta på 60.000 kvm och har en kapacitet om 5.000 kWp.Med ambitionen att övergå till 100 procent förnybar elektricitet i sin verksamhet innan 2025 växlar Logicenters upp takten rejält och har nu solcellsinstallationer under uppförande på ytterligare sex av sina logistikfastigheter. Det innebär en fördubbling av antalet solcellsanläggningar som Logicenters har idag. Vid färdigställande beräknas samtliga solcellsanläggningar generera uppemot 9 gigawattimmar elektricitet på en årlig basis.

Logicenters har nyligen skrivit avtal om att installera solceller på sex av sina logistikfastigheter runtom i Norden. För närvarande har logistikfastighetsaktören solcellsanläggningar på sju av sina fastigheter. I och med de installationer som nu genomförs fördubblar Logicenters därmed antalet solcellsinstallationer på sina fastigheter. Solcellsanläggningarna kommer att totalt ha en kapacitet på uppemot 10.000 kWp och producera 9 gigawattimmar elektricitet på en årlig basis. Det motsvarar lika mycket energi som behövs för att kunna förse 1.800 villor med el under ett helt år.

Bland annat håller Logicenters och hyresgästen Speed Group för närvarande på att installera Nordens största solcellsanläggning på tak i Borås, Sverige. På bara denna fastighet omfattar solcellerna en takyta på 60.000 kvm och har en kapacitet om 5.000 kWp.

– Vi är väldigt nöjda över att kunna leda denna hållbara omställning inom logistikbranschen. För oss är det hög prioritet att minska vårt klimatavtryck i största möjliga utsträckning samtidigt som vi framtidssäkrar energibehovet hos våra hyresgäster. Genom att installera solcellerna på våra tak kan vi dessutom utnyttja väldigt stora ytor som vanligtvis inte används, istället för att använda mark som skulle kunna lämpa sig bättre till annat, säger Matthias Kettelhoit, Head of Logicenters.

Som den ledande utvecklaren och ägaren av moderna logistikfastigheter i Norden vill Logicenters även leda omställningen till förnybar energi inom logistikbranschen. Genom NREP har Logicenters anslutit sig till RE100, en global koalition av företag med syftet att driva en grön omställning. I och med anslutningen förbinder sig Logicenters att övergå till 100 procent förnybar elektricitet i hela bolagets fastighetsportfölj innan 2025.

– Solceller är bara en del av vårt omfattande hållbarhetsarbete. Vi för även löpande dialog med våra hyresgäster för att implementera energieffektiviserande åtgärder som samtidigt innebär stora besparingspotential för dem, säger Karin Sjövall, Head of Sustainability på Logicenters.