19 april 2024
torsdag, 18 mars 2021 10:08

Kungsleden satsar stort med ABB i Västerås

Skrivet av 

 

 

 


Vision Finnslätten i Västerås ska realisera planerna om tågstopp, internationell skola och campusområde. Antalet arbetstillfällen i Finnslätten ska öka från 5.000 till mellan 15.000 och 40.000.
















Kungsleden startade tillsammans med ABB förarbetet med Vision Finnslätten 2018 och arbetet med att förverkliga bland annat tågstopp, internationell skola och campusområde pågår för fullt. Nu är planprogrammet som bygger på idéerna från Vision Finnslätten godkänt i byggnadsnämnden i Västerås.

År 2018 startade Kungsleden en dialog med sin största hyresgäst ABB på Finnslätten, om att utveckla området. Idéerna diskuterades vidare med Västerås Stad som välkomnade de samhällsutvecklande initiativen med stort engagemang. Ett kreativt samarbete mellan Kungsleden, ABB, Västerås stad, Mälardalens högskola, Northvolt, Westinghouse, Alstom, med flera har sedan lett fram till Vision Finnslätten vars syfte är att utveckla området till en attraktiv plats för världsledande högteknologiska företag. Visionen ligger nu till grund för planförslaget som är godkänt i byggnadsnämnden.

– Redan idag är många av våra hyresgäster på Finnslätten ledande i sin bransch och vi vill att de ska ha förutsättningarna att fortsätta vara det. Vi har haft ett fantastiskt samarbete med många parter för att jobba fram Vision Finnslätten och ser nu fram emot att realisera planerna om tågstopp, internationell skola, campusområde med mera, säger Mats Eriksson, regionchef Mälardalen för Kungsleden.

Kungsleden äger nästintill hela stadsdelen inklusive vägar, grönområden och parkeringar. Den uthyrningsbara ytan uppgår idag till cirka 238.000 kvm, varav cirka 110.000 kvm är kontor. Området ska växa med nya verksamhetslokaler, coworking, service, restauranger, mötesplatser, parker, skolor och boenden samtidigt ska antalet arbetstillfällen öka från 5.000 till mellan 15.000 och 40.000.