28 april 2024
måndag, 29 mars 2021 15:03

Hotell Kristina i Sigtuna öppnas helt nyrenoverat

Skrivet av 

 

 

 


När pandemin slog till ändrades förutsättningarna för hotellen runt om i landet. Hotell Kristina i Sigtuna har valt att hålla stängt ett par månader för att möjliggöra en renovering. Den 19 april 2021 öppnas hotell Kristina efter den omfattande renoveringen.
















Just nu har en renovering i en av Hotell Kristinas vackra, q-märkta 30-talsbyggnader, med utsikt över Sigtunafjärden, genomförts. Den 19 april 2021 öppnas hotell Kristina efter den omfattande renoveringen. Hotell Kristina har 62 hotellrum varav nästan hälften är dubbelrum, i tre unika funkisbyggnader.  Just nu renoveras hotellets restaurang. Hotellet har 13 konferenslokaler.

I över 50 år kallades hotellfastigheten ”Stora Skolhemmet” och var en del av den anrika internatskolan Sigtunaskolan. I 20 år har familjen Olsen ägt Hotell Kristina på Harberget i Sigtuna, men i juni 2019 övergick ägandet till en annan sigtunafamilj, Leffler, som driver Arlanda Hotellby med 155 rum i 17 gårdshus.


Hotell Kristina har under sommaren renoverat utvalda delar av hotellet. Bland annat har entré, korridorer, toaletter och kontor gjorts om. Ny färg på väggar, omläggning av golv, ommöblering av möbler, insättning av ventilation och optimering av ytor är exempel på saker som har gjorts. Målsättningen har varit att lyfta fram funkisbyggnadens 30-tal, kombinerat med en modern touch. Läget är lugnt och skönt med Sigtunas mysiga stadskärna ett stenkast bort. Inredaren Isabel Spinnars och Jan Söder, som driver designbyrån Söder design, har tillsammans tagit fram funkisen och byggnadernas historia, även inomhus.

– Hotell Kristina har under många år funnits som en välkomnad och spännande uppdragsgivare för mig. De senaste två åren har jag fått vara med om att vi tillsammans börjat återskapa husens vackra insida och dess funkisarkitektur. En rolig och utmanande uppgift!, säger Isabel Spinnars.

När pandemin slog till ändrades förutsättningarna för hotellen runt om i landet. Hotell Kristina har valt att hålla stängt ett par månader för att möjliggöra den omfattande renovering.

I det här projektet samarbetar Isabel Spinnars med Jan Söder, som startade sin första designbyrå i samband med att han fick ett spännande uppdrag att designa ett nytt samtida hotell i centrala Peking. Mer närliggande uppdrag har varit Jan Söder inredning av Nordic Sea och Nordic Light i centrala Stockholm, utformningen av Blue Hotel på Lidingö och den övergripande konceptutvecklingen av The Winery Hotel.

– Jag driver idag designbyrån Söder Design, som jobbar med hotell- och kontorsdesign. Jag har egentligen alltid, sedan barnsben, levt, drömt och andats hotelldesign, eftersom jag är uppvuxen i en hotellentreprenörsfamilj. Just nu jobbar jag på två fronter norr om Stockholm, dels på Johannesbergs slott i Gottröra, dels på Hotell Kristina i Sigtuna. En inspirerande kombination av två helt olika hotellmiljöer, säger Jan Söder.