18 maj 2021
onsdag, 31 mars 2021 17:32

Fabege och SHH säljer för 400 Mkr till Patrizia

Skrivet av 

 

 

 SHH:s och Fabeges JV-bolag har nu valt att avyttra bostadsfastigheten Selfoss 4 i Kista till Patrizia. Fastigheten har en uthyrbar area om cirka 7.000 kvm, med 130 moderna lägenheter och kommersiella lokaler i bottenplan. SHH har ansvarat för genomförandet och utvecklingen av det nya bostadskvarteret Selfoss som omfattar cirka 280 nya bostäder. 

 

 

 


Jörg Laue, chef nordiska transaktioner, Patrizia.

 

 

 

 

 

 

I ett JV tillsammans med Fabege har SHH utvecklat det nya bostadskvarteret Selfoss i Kista. Selfoss-projektet påbörjades 2018 och omfattar tre bostadsfastigheter med bostadsrätter respektive hyresrätter. Kvarterets tredje etapp, Fastigheten Selfoss 4, omfattar 130 hyreslägenheter och färdigställdes under februari 2021. SHH:s och Fabeges gemensamt ägda bolag har nu avyttrat fastigheten och det färdigställda hyreshuset till  Patrizia med tillträde den 31 mars 2021.

Fastigheterna i kv. Selfosshar ägts gemensamt av Fabege och SHH i ett joint venture sedan 2018. SHH har ansvarat för genomförandet och utvecklingen av det nya bostadskvarteret som omfattar cirka 280 nya bostäder. Fastigheten Selfoss 4 är projektets tredje och sista etapp och hyresfastigheten färdigställdes i februari 2021. JV-bolaget har nu valt att avyttra bostadsfastigheten Selfoss 4 till Patrizia. Fastigheten har en uthyrbar area om cirka 7.000 kvm, med 130 moderna lägenheter och kommersiella lokaler i bottenplan. Hyresbostäderna är välplanerade och håller hög standard. Till fastigheten hör även 115 parkeringsplatser i garage samt en stor innergård med lekplats.


– Färdigställandet av Selfoss och försäljningen av etapp tre är ett fint kvitto på det framgångsrika samarbetet mellan SHH och Fabege. Vi är väldigt stolta över att ha drivit detta projekt, som nu utgör ett levande bostadskvarter med nära 280 nya hem i ett växande Kista. Under projektet har SHH påvisat sin genomförandekraft som samhällsutvecklare och samarbetspartner. Med en avslutad försäljning i ryggen blickar vi nu framåt och letar aktivt efter nya projekt och fastigheter, både för utveckling och långsiktig förvaltning, säger Fredrik Alvarsson, vd för SHH Bostad AB.

Kvarteret Selfoss har ett attraktivt läge i Kista, inom gångavstånd till såväl tunnelbana som pendeltåg samt skolor, service och shopping. Kista är ett av Europas viktigaste innovationskluster där ledande företag, akademi och forskning tillsammans med bostäder samsas i en naturnära miljö. Stadsdelen är ett av Stockholm stads prioriterade områden, där kommunen planerar för över 6.000 nya bostäder, utbyggd infrastruktur och kommersiell utveckling.

Patrizia har förvärvat den nybyggd bostadsfastighet i Kista en mil norr om centrala Stockholm för cirka 400 Mkr av Fabege och SHH. Investeringen görs via Patrizia PanEuropean Property Limited Partneship, företagets flaggskepp en öppen investeringsfond.

 

Kista är Europas största kluster för informations- och kommunikationsteknologi, globalt endast passerat av Silicon Valley.

Fastigheten om 6.700 kvm består av 130 moderna lägenheter och fyra kommersiella enheter på bottenvåningen. Byggnaden stod färdig i februari 2021. Kista är en attraktiv förort tio kilometer norr om centrala Stockholm. Stadsdelen är det största centret för informations- och kommunikationsteknologi (ICT) i Europa, och näst störst globalt efter Silicon Valley, Kalifornien. Kista har landets högsta företagstäthet och är säte för koncerner som till exempel Ericsson Group.

– Kista är en spännande och dynamisk förort till Stockholm, och betraktas som ”Europas Silicion Valley”. Det bidrar till vår övertygelse i detta förvärv, säger Jörg Laue, chef nordiska transaktioner, Patrizia. Den svenska bostadsmarknaden ligger fast i Patrizias investeringsplaner på grund av sin defensiva och stabila inkomstprofil.   

Sedan starten har Patrizia varit aktivt inom segmentet bostäder. Företaget har för närvarande medel och mandat på över 120 Mdr kr inom bostadssegmentet. Patrizia nordiska exponering uppgår till över 17 Mdr kr i förvaltade fastighetstillgångar-