Skriv ut denna sida
onsdag, 07 april 2021 10:35

Catella köper ett energipositivt bostadstorn

Skrivet av 

 

 

 


Den 4.000 kvm stora och energipositiva bostadstornet i Saint Etienne, 5 mil sydväst om Lyon, kommer att bestå av 56 lägenheter, cirka 500 kvm kontor och 257 kvm detaljhandel tillsammans med underjordiska parkeringsplatser.

Catella European Residential Fund III (CER III) köper ett energipositivt bostadstorn i Saint-Étienne, cirka 5 mil sydväst om Lyon i Frankrike.

Catella har ett investeringsprogram om 2,0 miljarder euro för 100 energipositiva bostadstorn från Elithis, runt om i Europa. Dessa bostadstorn kommer att levereras mellan 20 och 30 år före EU:s ambitiösa koldioxidneutrala mål till år 2050 för den byggda miljön.

Catella Residential Investment Management (CRIM), förvaltaren av CER lll Fund, har bildat ett exklusivt joint venture för leveransrörledningen för det paneuropeiska investeringsprogrammet med Elithis, det franska ingenjörs- och designföretaget som utvecklar det energipositiva byggnadskonceptet, vilka producerar mer mer kraft än det förbrukar, till kostnadsnivåer som är jämförbara med standardbyggnader. Förvärvspriset för Saint-Etienne-projektet är cirka 15 miljoner euro och det blir det första Elithis-tornet som blir en del av Catellas plattform om bostadsinvesteringar om totalt 4,8 miljarder euro. Catella är den största gränsöverskridande investeraren i denna fastighetssektor i Europa.

Xavier Jongen
, vd för Catella Residential Investment Management, säger:
– Elithis-tornen är framtidens prisvärda och hållbara bostäder i Europa och vi är i början av att lansera ett planerat 10-årigt investeringsprogram, som börjar i Frankrike och sedan flyttar till andra stora marknader som Tyskland, Nederländerna och Storbritannien. Byggnadernas revolutionerande energipositiva design innebär att hyresgäster kan göra betydande besparingar på sina hushållskostnader, med potential att eliminera årliga energiräkningar, medan investerare inte behöver offra avkastningen för en hållbar och låg riskprodukt med stabil inkomst. till en överkomlig hyra.

Den 4.000 kvm stora bostadstornet i Saint Etienne kommer att bestå av 56 lägenheter, cirka 500 kvm kontor och 257 kvm detaljhandel tillsammans med underjordiska parkeringsplatser. Byggnaden, designad av arkitekterna PPX, ligger på hörnet av Rue Cugnot och Rue de Sergent Riviere i Châteaucreux-området i Saint-Etienne, i stadens affärsdistrikt och dess centralstation. Området har förvandlats under de senaste åren och erbjuder en blandning av kommersiella och bostadsboende samt bra lokala transportförbindelser och öppna ytor. Saint-Etienne, som ligger 50 km söder om Lyon, är huvudstaden i Loire-regionen och har mer än 170.000 invånare. Staden en stark lokal industriell ekonomi.


Elithis första projekt med energipositiv teknik var en kontorsbyggnad på 5.000 kvm som färdigställdes i Dijon 2009, ett av världens första energipositiva byggnad som fortsätter att överträffa branschens lagkrav och erkända standardcertifieringar.

 

År 2018, efter att ha startat en framgångsrik internationell arkitektonisk tävling, slutförde Elithis Donau-byggnaden i den franska staden Strasbourg, med världens första energipositiva bostadshus, vilket förstärkte det ursprungliga konceptet. Byggnaden har varit i drift under de senaste tre åren med anmärkningsvärda resultat som överträffar de ursprungliga beräkningarna för energiprestanda och överträffar befintliga europeiska normer och regler.

Senaste från Redaktionen