25 juli 2021
måndag, 21 juni 2021 15:45

Danska Arkitema köper Kub arkitekter i Göteborg

Skrivet av 

  

 

 


Kub blir Arkitemas tredje kontor i Sverige. På fotografiet ovan syns Arkitemas kontor i Stockholm på Rosenlundsgatan 29 C på Södermalm.

 

 Den Göteborgsbaserade arkitektfirman Kub arkitekter blir en del av Arkitema. Det danska arkitektkontoret får därmed sitt tredje kontor i Sverige och sitt sjätte i Norden.

– Vi är mycket glada över att Kub arkitekter blir en del av Arkitema, och ser fram emot att finnas närmare till hands för våra kunder i Göteborg med omnejd, säger Jørgen Bach, Senior Market Director på Arkitema.

Arkitema är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor och har de senaste åren präglats av hög tillväxt. Företaget har länge velat stärka sin närvaro i Västsverige och blickarna har riktats mot Göteborg, där företaget redan arbetar med Sahlgrenska Life.

– Kub arkitekter tillför stora värden, både med sin höga arkitektoniska kvalitet och sin ställning på marknaden. De gör spännande och vacker arkitektur, har en bred verksamhet och många intressanta projekt på gång, säger Jørgen Bach.

Arkitema i Sverige arbetar med arkitektur inom bostad, vård, utbildning och landskap över hela landet, till exempel Slakthusområdet och S:t Görans sjukhus i Stockholm. Kub arkitekter ligger bland annat bakom Lindholmens tekniska gymnasium och Godhemsberget i Göteborg, och har vunnit flera utmärkelser för sin arkitektur, bland annat Kasper Salin-priset.

– Arkitektbranschen förändras och konkurrensen ökar. Det ställs succesivt högre krav på specialistkompetens, och vi vill tillsammans med Arkitema ligga i framkant inom hållbarhet och digitala verktyg. Som arkitekter vill vi kunna arbeta med intressanta projekt och attrahera de bästa medarbetarna. Därför känns det naturligt att bli en del av en skandinavisk arkitektverksamhet som delar våra värderingar, så att vi kan ta ännu bättre hand om våra kunder. Med Arkitema kan vi utveckla verksamheten med våra duktiga medarbetare och de värderingar och den arbetsgemenskap som vi upplever att Kub står för, säger Karl-Axel Johannesson, en av grundarna av Kub arkitekter.

– Vi är så glada över att få ett kontor i Göteborg, här jobbar många duktiga arkitekter och ingenjörer som vi ser fram emot att välkomna. Tillsammans kommer vi att utveckla verksamheten med fokus på medarbetare, kunder, hållbarhet och digitalisering, säger Susan Schack, Sverigechef för Arkitema.

Arkitema startade i Aarhus i Danmark 1969. Arkitema finns i Sverige sedan 2011 och i Norge sedan 2015. Totalt arbetar 650 arkitekter och landskapsarkitekter på Arkitema i de tre länderna, och företaget är en del av CowiGroup.