2 oktober 2023
tisdag, 29 juni 2021 13:00

White och ARHIS vinner arkitekttävling i Riga

Skrivet av 

  

 

 


White Arkitekter och ARHIS arhitekti vann Eastnines arkitekttävling om Rigas nya historiska centrum.White Arkitekter och ARHIS arhitekti har utsetts till vinnare i Eastnines arkitekttävling om en ny vision för kvarteret Kimmel i Riga, Lettlands huvudstad. All nybyggnation i Rigas historiska centrum förutsätter en arkitekttävling som är öppen för alla. Den internationella juryn inkluderade representanter med olika bakgrunder, från olika länder.

Eastnines vision för den arkitektoniska skissdesigntävlingen var att förvandla det tidigare Kimmel Riga-bryggeriet till en ny central mötesplats med, inte bara kontor utan också, kaféer, restauranger, butiker, kultur och gröna rum. Kvarteret ska vara en gång- och cykelvänlig mötesplats, inkludera grönområden och innebära minimalt med transporter.

Förslaget ”Revitalising Kimmel Quarter” av White Arkitekter (Sverige) och ARHIS arhitekti (Lettland) utsågs till vinnare. Arkitekterna föreslår en holistisk och cirkulär omvandling av platsen för det tidigare Kimmel-bryggeriet till en livlig allmän destination med inspirerande kontor. Genom att på en synlig och central plats visa upp hållbar konstruktion och fastighetsutveckling, banar projektet också vägen för en mer hållbar framtid. Kontor finns i de nybyggda delarna, medan det offentliga programmet ligger i de historiska byggnaderna. Gammalt och nytt möts i en vertikal vinterträdgård i hjärtat av kvarteret och Kimmel blir ett nytt vardagsrum för Riga.

Förslaget “Spaces & Places” av RUUME arhitekti, Dāvis Gasuls, K Forma (Lettland) utsågs till andrapristagare och förslaget “Stabu 1” av SARMA & NORDE arhitekti (Lettland) till tredjepristagare. Totalt mottogs tolv arkitektoniska visioner. Förslaget “The Brewery Forest” av Zaha Hadid (Storbritannien) och förslag “KEB485” av OZOLA & BULA, arhitektu birojs (Lettland) fick båda incitamentpris.

Efter att ha tillkännagett vinnarna av tävlingen kommer Eastnine att bjuda in pristagare till förhandling i syfte att ingå ett avtal för utarbetande av konstruktionen.

Den internationella juryn inkluderade 13 medlemmar från olika länder och med olika bakgrunder, mestadels arkitekter, inklusive bland annat representanter för National Cultural Heritage Board, Riga Construction Board, Riga Municipal Agency och Riga City Architect’s Office.

Eastnine förvärvade den strategiskt belägna tomten om totalt 11.500 kvm i centrala Riga år 2019. Fastigheten som ursprungligen inrymde bryggeriet Kimmel, utgör nästan ett helt kvarter längs huvudgatan Krisjana Valdemara. Fastigheten innehåller en utvecklingspotential om nästan 38.000 kvm, varav cirka 34.000 kvm utgör nyproduktion.