24 april 2024
onsdag, 30 juni 2021 18:05

Heimstaden köper för 1,9 Mdr kr i Tyskland

Skrivet av 

 



 

 

 


Stanislav Kubacek, Senior Managing Director för Heimstadens Investment Team för Central och Eastern Europe samt för Tyskland och Caroline Oelmann, Country Manager för Heimstaden Germany.

 

 

 

 

Heimstadens dotterbolag, Heimstaden Bostad AB, köper 1.732 bostäder för 1,9 Mdr kr och expanderar till sex nya städer i norra och östra Tyskland.

Tyskland är Europas största hyresmarknad för bostäder och en av världens ledande ekonomier med goda långsiktiga ekonomiska utsikter. Hyresmarknaden är helt reglerad och Heimstaden upprätthåller en balanserad exponering för reglerad marknadshyra i sin portfölj, vilket ger stabila kassaflöden med en begränsad risk.

Efter ett stort portföljförvärv i Berlin 2020 etablerade Heimstaden lokal verksamhet i Tyskland och bolaget har eftersträvat möjligheter att expandera och diversifiera sin tyska portfölj.

– Vi ser positivt på den tyska bostadsmarknaden och vi är glada att kunna meddela förvärvet av ytterligare en attraktiv portfölj. Heimstaden är en långsiktig bostadsinvesterare och genom att diversifiera vårt geografiska fotavtryck inom Tyskland stärker vi vår plattform för framtida tillväxt, säger Stanislav Kubacek, Senior Managing Director för Heimstadens Investment Team för Central och Eastern Europe samt för Tyskland.

Portföljen består av 107.469 kvm bostads- och 7.574 kvm kommersiellt utrymme fördelat på städerna Halle (30 procent), Magdeburg (25 procent), Berlin (15 procent), Dresden (14  procent), Rostock (6 procent), Erfurt ( 5 procent) och Leipzig (3 procent).

Fastigheterna är välskötta och erbjuder bostäder av god kvalitet med 100% reglerade bostäder. Portföljen har en beräknad årlig bruttohyresintäkt om 84 Mkr och ett årligt nettoresultat om 59 Mkr, med en aktuell uthyrning på 89 procent.

– Vi kom in i Tyskland med ett grönt perspektiv och detta förvärv är ett unikt tillfälle att stärka vår närvaro och tillhandahålla kvalitetshem i sex nya tyska städer. Heimstaden fortsätter att följa en strategi för hållbar tillväxt i Tyskland och vi ser fram emot att leverera utmärkt service till våra nya kunder i linje med vårt Friendly Homes-koncept, säger Caroline Oelmann, Country Manager för Heimstaden Germany.