24 juni 2024
söndag, 08 augusti 2021 15:36

Fallande priser för mindre lägenheter i Stockholm

Skrivet av 

  

 

 


Hammarby sjöstad. Bild: Tengbom.

 

 

 Bostadspriserna i Stockholm faller, visar Danske Banks Boprisindikator för prisutvecklingen på bostadsrätter i huvudstaden.

Sedan ett fall i början av coronapandemin har det varit ord som uppåt, ökande och dyrare man använt för att beskriva bostadspriserna. Och när det varit några få nedgångar har de varit ytterst små, skriver Dagens PS.

Men nu kan trenden har brutits – Danske Banks boprisindikator visar att i juli är nedgången på lägenheter på Storstockholms bostadsmarknad 2,3 procent, den största sedan april 2020.

Efter en oerhört stark inledning av 2021 är det naturligt med en korrektion i priserna, vi tror därmed inte att detta är ett startskott på någon större nedgång i bostadspriserna, menar Danske Bank.

Men prissänkningen gäller endast lägenheter under 100 kvm, vilka fortsätter att stiga stabilt i pris.

– Stockholms bostadsrättspriser ser preliminärt ut att ha fallit rätt kraftigt i juli med undantag för de största lägenheterna. Coronaeffekten är med andra ord fortfarande närvarande,  säger Danske Banks chefsekonom Michael Grahn i en kommentar.

I analysen skriver Danske Bank att det är normalt att priserna sjunker under sommaren då många sysslar med annat, men även justerat för säsongsfaktorer ser banken en nedgång.

– Jag skulle vilja se ifall förändringen håller i sig till ungefär september-oktober, för det är då marknaden brukar ha återgått till normala volymer efter sommaren. Än så länge länge tolkar jag de här siffrorna med försiktighet, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, till Svenska Dagbladet.