24 juni 2024
torsdag, 12 augusti 2021 11:01

Adapteo bygger bostäder vid Femern Bält-tunneln

Skrivet av 

  

 

 


Fehmarn Belt-förbindelsen är en nedsänkt tunnel som för närvarande byggs för att förbinda den danska ön Lolland med den tyska ön Fehmarn, som korsar det 18 kilometer breda Femernbältet i Östersjön. Total längd: 1,8 km. Byggnationen, som startade i år 2021, beräknas vara klar år 2029.

 

 

 

 Totalt 42 nya byggnader år 2023 kommer gradvis att färdigställas, och arbetare vid Femernbältsprojektet kommer så småningom att kunna flytta in.

 

 

 

 

Byggandet av Femern Bält-tunneln, världens längsta väg- och tågförbindelse på havets botten mellan Danmark och Tyskland, pågår. Adapteo har valts för att leverera flexibla byggnader för den 30.000 kvm stora byn, FLC Village, i Rødbyhavn. Byn byggs för att förse tusentals människor som arbetar med projektet med bostäder, anläggningar och rekreationsutrymmen. För detta ändamål har Adapteo designat helt nya byggnader, och de första kommer att vara klara för inflyttning under sensommaren 2021.

För att lyfta fram de mest hållbara, innovativa och säkra transporterna vi har som är tåget – har EU utsett 2021 till ”Järnvägets år”. Detta sammanfaller väl med att det också är ett milstolpeår med ett av Europas största infrastrukturprojekt, den nedsänkta Femern-tunneln som en fast förbindelse mellan Rødby i Danmark och Puttgarden i Tyskland.

Den 18 kilometer långa väg- och järnvägstunneln förväntas få stor inverkan på svensk industri, eftersom den gör det möjligt att resa från Öresundsregionen till Hamburg på kortare tid än till Stockholm. Anläggningen av tunneln skapar också nya jobbmöjligheter i Danmark.

För att förse arbetarna med bostäder, faciliteter och rekreationsutrymmen är FLC Village i Rødbyhavn för närvarande under uppbyggnad. FLC Tunnel Group North I / S, ett joint venture som utsetts av ägaren Femern A/S, som ansvarar för byggandet av Femern -bälttunneln, har tilldelat Adapteo uppdraget att leverera flexibla byggnader till tunnelstaden.

– Vi är mycket stolta över att kunna erbjuda flexibla bostäder och rekreationsutrymmen i hög kvalitet till de människor som arbetar med detta enorma infrastrukturprojekt. Det är den största ordningen i Adapteos historia, och vi är glada och ödmjuka över att få möjlighet att vara en del av förverkligandet av tunneln. Projektet kommer att skapa ännu bättre sammanhang mellan de nordiska länderna och övriga Europa, säger Phillip Isell Lind af Hageby, vd för Adapteo Group.

Den 30.000 kvm stora byn, FLC Village, kommer att erbjuda allt från hem, gym, minimarknader, frisörer och sociala mötesplatser med fritidsaktiviteter som spel och biljard till omklädningsrum och kantiner med proffskök. Örjan Berg på Adapteo ansvarar för utformningen av byggnaderna som är särskilt utvecklade för detta ändamål.

– Byggnaderna är 9x3 meter och inkluderar ett privat rum för den boende, ett badrum med dusch och toalett samt fritidsrum och utomhusterrasser på båda våningarna. Det är inget vi har gjort tidigare, så det är fantastiskt att se hur byggnaderna spelar ihop. säger Örjan Berg, produktchef på Adapteo Sweden.

År 2023 kommer totalt 42 nya byggnader gradvis att färdigställas, och arbetare vid Femernbältsprojektet kommer så småningom att kunna flytta in.