29 april 2024
söndag, 08 januari 2012 23:27

Torbjörn Johansson frikänd i underhållande rättegång

Skrivet av 

Stockholms stads förre fastighetsdirektör Torbjörn Johansson (bilden) friades strax före jul av tingsrätten från misstankarna om grov trolöshet mot huvudman. Åtalet mot Johansson var att han hade på eget bevåg konsumerat 250 000 kr av Stockholms stad skattepengar genom osanna fakturor. Men enligt tingsrätten har åklagaren inte lyckats styrka att det rör sig om osanna fakturor.

torbjorn_johansson-w– Min klient är oerhört lättad. Han har hela tiden förnekat att han skulle ha begått något brott eller haft något brottsligt uppsåt, säger hans advokat Max Ahlgren till ABC.

Efter dramatiska tv-inslag stängdes Johansson av från sin befattning som fastighetsdirektör när han anklagades för att ha använt cirka 250 000 kr av Stockholms stads skattepengar till bland annat fotbollsresor i Barcelona och kickoffevenemang som inte ingick i tjänsteuppdraget. Det var stadens revisorer som upptäckte att det saknades underlag till vissa fakturor, men staden valde att inte polisanmäla.

Däremot valde statsåklagaren på Riksenheten för korruption att själv titta på ärendet och åtalade sedan den förre fastighetsdirektören. Tingsrätten skriver att fakturorna visserligen har en del övrigt att önska för att fylla bokföringslagens krav och att attestordningen inte tagits ordagrant. Däremot är det inte styrkt att fakturorna är osanna. Vad gäller den så kallade fotbollsresan anser rätten att det saknas utredning som visar att Johansson inte studerade torgen i Barcelona, som hans uppdrag för staden var.

Men statsåklagare Nils-Erik Schultz väljer nu att överklaga tingsrättens friande dom. Enligt uppgifter i tidningen Metro säger han att:

– Domen är märklig. Dessutom har jag kompletteringar som ska tillföras i en ny rättegång.

Schultz menar vidare att rättegången i december 2011 fick avbrytas två gånger efter att en och samma nämndeman hade somnat. Dessa avbrott är, enligt honom, ytterligare ett skäl till att domen överklagas till hovrätten.