29 april 2024
lördag, 14 januari 2012 21:40

Vasakronan flyttar till Klara Zenit

Skrivet av 

klara-zenit-ny_wI slutet av året flyttar Vasakronan sitt huvudkontor till Klara Zenit på Mäster Samuelsgatan 56. Det nuvarande kontoret på Sveavägen 167 har redan hyrts ut till Moderna Försäkringar, som har tecknat ett kontrakt om 3 700 kvm på en längre löptid. Dessutom har Vasakronan hyrt ut drygt 1 300 kvm kontor till samma hyresgäst i Västra Hamnen i Malmö.

Vasakronan har under de senaste åren gått från 700 till knappt 350 medarbetare. Arbetssätten har förändrats och lokalbehovet blivit något helt annat än det var för drygt tre år sedan när två bolag skulle bli ett.

När Vasakronan ska se över sin egen kontorslösning blir det förstås inget vanligt kontor. Britt Lindqvist är utvecklingschef på Vasakronan och projektledare för flytten:

– Vi har verkligen jobbat igenom ramverket för hur vårt nya kontor ska se ut för att på bästa sätt stödja vårt arbetssätt och vårt uppdrag. Lokalerna i Klara Zenit, som Vaskakronan förvärvade för ett år sedan, blir vakanta till sommaren.

fredrik-wirdenius-w– Eftersom vi är både kund och leverantör på samma gång ser vi det här som ett perfekt tillfälle att dels utveckla vår försäljningsprocess och dels skapa ett kontor i framkant, säger vd Fredrik Wirdenius.

Ytterligare en orsak till att valet föll på Klara Zenit är dess goda kommunikationsläge.

– På Vasakronan har vi minskat våra koldioxidutsläpp med 96 procent sedan år 2007. De kvarvarande fyra procentenheterna består till stor del av transporter och resor. Med flytten beräknas andelen biltransporter minska väsentligt och inom en nära framtid kommer även alla våra servicebilar att vara elbilar, avslutar Wirdenius.

I en kommentar kan sägas att Vasakronans köp av kv. Blåmannen, Klara Zenit, i december 2010, fortsatt har bevarat sitt värde, dels tack vare sitt absoluta cityläge med höga hyresnivåer, dels tack vare sin storlek om hela 70 000 kvm. På vissa ytor i fastigheten har bolaget till och med fått dubbla hyror på grund av att tidigare avflyttade hyresgäster har utbetalat hyresgarantier för ett flertal år, ytor som sedan Vasakronan med egen förvaltning hyr ut igen. SF