29 april 2024
onsdag, 18 januari 2012 17:34

LINK arkitektur ökar trivseln på Karolinska Huddinge

Skrivet av 
karolinska_mathias_nero_1
Bilderna visar miljöer formgivna av LINK vid Fertilitetskliniken i Huddinge. Foto: Mathias Nero

 

karolinska_mn_2
 

 

Värme, glädje och ljus står i fokus i LINK arkitekturs sjukhusmiljö vid Fertilitetsenheten på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge.  Rymd, harmoni och trygghet ska välkomna besökarna. Förra året invigdes nya lokaler vid Fertilitetsenhetens nya lokaler vid Karolinska i Huddinge. Ombyggnaden för 1 500 kvm av kliniken är ritad av LINK arkitektur, som även har formgett den fasta, lösa inredningen samt laboratoriet. Projektet har genomsyrats av höga krav på hygien, täthet, ventilation och miljövänliga materialval, eftersom de embryon som skapas i provrör bakom laboratoriedörrarna är mycket känsliga.

Att skapa en sjukhusmiljö som är varm, harmonisk och modern har varit utgångspunkten för projektet. Samtidigt är denna typ av verksamhet mycket känslig för gifter, vilket ställer mycket hårda krav på miljön – förutom att den ska vara giftfri ska den vara hygienisk, funktionell och tillgänglig.

Arkitekturen präglas av nytänkande inom färg och materialval. Konceptet är tre återkommande färger; orange, grönt och cerise. Varje del i avdelningen har sin egen kulör, som kontrasterar mot möblerna. I den offentliga delen möts färgerna, vilket skapar en känsla av vår och förhoppning.

Vad gäller materialval har LINK tänkt ekologi och miljövänlighet. Ekologiska klinkerplattor är lagda i frystanksrummet, och i den övriga lokalen är mattorna fria från PVC. Besöksstolarna är klädda i miljövänliga textilier. LINK har använt av halvtransparenta blommönstrade glaspartier, som släpper in ljus. I korridoren spelar ljuskällor för att bryta känslan av institution.

link_catarina_b_t– När projektet påbörjades utgick vi från en yngre patientgrupp (25-40 år) med friska människor som besöker kliniken en kort stund. I och med detta var behovet på färgskalan annorlunda. Vi ville få in elegans och fräschhet i kliniken. Det var viktigt att de besökande patienterna känner att det är en häftig och modern plats där man samtidigt känner sig trygg och hemma och att det inte är en vanlig sjukhusmiljö. Vi vågade helt enkelt vara djärva i färgsättningen, säger Catarina Bendix Tegnell (bilden till höger), inredningsarkitekt på LINK arkitektur. 

Arbetsmetoden hos LINK har varit evidensbaserad design – den har utgått från den forskning som finns om vårdarkitektur och sedan applicerats på inredningen. Ett rums arkitektur och färgsättning påverkar människans stämning och hälsotillstånd och just den här miljön, som egentligen är en komplex vård- och labbmiljö, har krävt stor ödmjukhet från arkitekterna.  Området i Flemingsberg i södra Stockholm har starka, tydliga färger och sjukhuset har ett eget färgsättningskoncept.

Arkitekterna har plockat in delar av detta i den nya miljön som med sina gröna och orange färger ger en association till 70-talet.

Den ursprungliga planen och förstudien gjordes av AR Arkitektkontor. LINK arkitektur har stått för uppdragets utförande med Catarina Bendix Tegnell som ansvarig inredningsarkitekt och Helen Engelberg Cöster som ansvarig arkitekt.