29 april 2024
måndag, 23 januari 2012 18:05

Peab bygger på Kvarnbergsterrassen

Skrivet av 

peab_kvarnbergsterrassenDen 18 januari 2012 beslutade kommunstyrelsen i Värmdö att tilldela byggföretaget Peab Bostad AB markanvisning vid Kvarnbergets sluttning i centrala Gustavsberg, Värmdö. Målsättningen är att en detaljplan ska vara antagen och ha vunnit laga kraft i början av år 2013, vilket gör att en byggstart skulle kunna ske 2014.

Planläggningen av området syftar till att sammanbinda centrum med hamnen och fabriksområdet som en del av omdaningen av Framtidens Gustavsberg. Drygt 180 bostäder i varierad storlek planeras på den mark som tilldelats Peab. En stor del av lägenheterna får utblick över Bersåparken och Farstaviken.

Bebyggelsen föreslås bestå av två hustyper. En gårdsbildande sammansatt hustyp i fem till åtta våningar som kompletteras med en hustyp av alldeles eget värde skapad för platsen och Gustavsberg. Hustypen är inspirerad av Olof Thunbergs runda hus och föreslås få en fasad av emaljerad plåt.

– Olof Thunberg illustrerade redan på 1950-talet ett sammanlänkande bebyggelsestråk i dalgången mellan Kvarnberget och kyrkan och vi är mycket glada att förslaget bygger vidare på traditionen och tidigare bebyggelse i Gustavsberg samtidigt som utformningen som den blir en ny årsring i vår ort, säger Lars-Erik Alversjö (M), kommunstyrelsens ordförande.

Detaljplanen för Kvarnbergsterrassen var under våren 2011 ute på samråd där många värdefulla synpunkter inkom. I den fortsatta processen ska förutsättningarna vidare utredas.

– Att vara med så här tidigt i processen gör att vi gemensamt kan arbeta med att skapa goda möjligheter för områdets bebyggelse och utformning, understryker P O Svensson, Peab Bostad AB.

Värmdö, två mil öster om Stockholm, har en unik natur med över
10 000 öar. Här bor drygt 38 000 människor, på sommarhalvåret växer kommunen med över 100 000 personer.