28 april 2024
onsdag, 22 februari 2012 23:17

Alm Equity köper 51 ha mark i Väsby

Skrivet av 
st-alby-vasby-w
 

 

ALM Equity har via Svensk Markförvaltning AB (SMF) förvärvat del av fastigheten Stora Alby 1:1 i Upplands Väsby, 20 km från Stockholm city. Området omfattar 510 000 kvm råmark. I kommunens översiktsplan har området identifierats som ett framtida bostadsområde. Översiktsplanen är ute på samråd och målet är att den antas under året.


Stockholmsområdet växer för tillfället snabbare än någon annan storstadsregion i Europa. Inflyttning till Storstockholm är rekordhög och produktionen av nya bostäder är sedan länge otillräcklig. Det projekteras för bostäder i de flesta av Stockholms kommuner men byggplanerna ligger idag långt under nödvändig nivå för att avhjälpa bostadsbristen.


I ett pressmeddelande säger Alm Equity att statistiken är tydlig; till år 2020 beräknas länet ha vuxit med cirka 350 000 invånare och vid samma tidpunkt planerar kommunerna att ha drygt 140 000 nya bostäder färdiga.

Fastigheten som har förvärvats ligger i ett naturskönt område med bra kommunikationsläge i direkt anslutning till Norrortsleden. Genom en strukturerad detaljplaneläggning kan marken ändras till bostadsbyggrätter.


I en kommentar kan sägas att Stora Alby köptes av Stig H. Johansson år 1979. Gården, belägen några kilometer öster om Upplands Väsby centrum, genomgick snabbt en radikal förvandling från arrendejordbruk till en träningsanläggning för ett 70-tal travhästar.


Stora Alby har en gång avstyckats från Sköldnora kungsgård, ägd av Anders Lettström. SF