28 april 2024
måndag, 27 februari 2012 13:39

SSSB bygger 84 studentbostäder

Skrivet av 
sssb_idun-tillbyggnad_w

Nu startar Stockholms Studentbostäder (SSSB) byggnation av 84 nya studentbostäder. Dessa byggs i ett attraktivt läge och innebär en utbyggnad av ett av SSSB:s mest populära studentbostadshus Idun (Skålen 22) vid Norra Stationsgatan, centralt i Stockholm.

Norra stationsområdet är ett av Stockholms hetaste och mest expansiva områden där bland annat Hagastaden och nya Karolinska sjukhuset byggs. Bostäderna består av två tillbyggnader på det befintliga studentbostadshuset och beräknas vara klara till hösten 2013.

sssb_chris-osterlund_w– Vi är otroligt glada över att nu dra igång bygget av nästan 100 nya studentbostäder i ett fantastiskt läge. Den ekonomiska kalkylen har in i det sista varit en stötesten, och ett tag såg det ut som om vi inte skulle ha råd att bygga, säger Chris Österlund, vd för SSSB.

För den som vill bygga nya studentbostäder råder det mycket svåra ekonomiska förutsättningar. Nyproduktionen av studentbostäder både i länet och i landet har i stort sett stått stilla under år 2011. Det är helt enkelt inte tillräckligt lönsamt och ibland rentav en förlustaffär att bygga studentbostäder i dag.

– Nyproduktionen av studentbostäder konkurrerar om samma resurser som de som bygger bostadsrätter. Där ser lönsamheten god ut och man har fullt i sina orderböcker. Byggbranschen saknar helt och hållet incitament att sänka priserna och bistå studentbostadsaktörerna att få ihop sin kalkyl, Därför är risken stor att de markanvisningar som förmedlas till branschens aktörer inte leder till fler studentbostäder i Stockholm, utan stannar på planeringsstadiet, understryker hon.

Utbyggnaden av Idun blev möjlig mycket tack vare att SSSB bygger på egen mark och att projektet genomförs med delad entreprenad, så att bolaget på det sättet minskar entreprenadkostnaden. En annan bidragande orsak är att byggplanprocessen och plansamråden för byggprojektet har löpt smidigt.

– För att inte förlora konkurrenskraft behöver Stockholm som kunskapsregion fler studentbostäder. Vi har en bra dialog med Stockholms politiker och tjänstemän och hoppas att det ger oss goda möjligheter att bygga nytt. Vår vision är att bygga totalt 2000 nya studentbostäder fram till 2020. Men då krävs det samtidigt att vi får bättre ekonomiska förutsättningar, avslutar hon.