28 april 2024
onsdag, 29 februari 2012 16:05

Stockholmshem bygger bostäder för knappt 2 mdr

Skrivet av 
stockholmshem_grimman--vy-frtimmermansg
Kv. Grimman. Vy från Timmermansgatan. Illustration: Stockholmshem

 

AB Stockholmshem ska inleda byggnation av 799 nya hyresrätter och tillkommande gruppboende samt lokalytor om cirka 3 500 kvm. Butikslokaler, gruppboende, förskolor och garage ska komplettera bostäderna i de olika projekten. Bolaget ska vara Stiftelsen Hotellhem behjälplig i byggandet av bostäder i kv. Bjällerkransen, Västertorp.

Kommunfullmäktige har beslutat att godkänna Stockholmshems projektinvesteringar för tillskott av 799 hyreslägenheter i Stockholm enligt följande plan:

·      Investeringen om 336 Mkr i projektet kv. Bjällerkransen i Västertorp.

·      Investeringen om 740 Mkr i projektet kv. Grimman på Södermalm.

·      Investeringen om 886 mnkr i projektet kv. Linaberg 19 i Annedal/Mariehäll.

I planen ingår rivning av befintliga byggnader (i Västertorp och Annedal/Mariehäll) respektive förädling av nämnda områden. Projekten Grimman 6 och Linaberg 19 har nya detaljplaner som vunnit laga kraft under hösten 2011. I projektet Bjällerkransen 5 fattade stadsbyggnadsnämnden beslut om ny detaljplan den 8 december 2011. Beslutet har ännu inte vunnit laga kraft.

Direktavkastningen på totalt kapital bedöms till mellan 3,9 procent och 4,3 för de ingående projekten.

Tidigare under året fanns en överhängande risk att marknaden skulle bli överhettad med skenande entreprenadkostnader till följd. Risken för det har minskat under de senaste månaderna. För att förbättra konkurrensen ytterligare undersöker nu Stockholmshem möjligheten till materialupphandlingar utanför Sverige.