15 maj 2024
tisdag, 06 mars 2012 15:19

Fabege hyr ut 29 000 kvm

Skrivet av 

 

noten-fran-vattnet
Kv. Nöten vid Solna Strand. Illustration: Reflex Arkitekter
 


Skatteverket har valt att hyra ytterligare 29 000 kvm från Fabege i kvarteret Nöten i Solna Strand. Därigenom kan Skatteverket samla sitt huvudkontor, Stockholmsregionen och delar av storföretagsregionen på ett och samma ställe. Efter samlokaliseringen hyr Skatteverket totalt 44 000 kvm med 2 200 arbetsplatser för ett hyresvärde om 81,4 Mkr i ett avtal som träder i kraft i oktober 2014.


– För Fabege innebär uthyrningen att vi får möjlighet att modernisera en av våra största kontorsvakanser. Det visar också att vårt intensiva arbete med att attrahera kunder genom att erbjuda moderna, energieffektiva och miljövänliga kontor i attraktiva lägen ger resultat, säger vd Christian Hermelin


Projektet innebär att en förvaltningsbyggnad från 70-talet får nytt liv och en ny kostym, både exteriört och interiört. Entréer, trapphus och ljusgårdar omgestaltas så att de uppfyller dagens krav på en modern kontorsbyggnad. För formgivningen av de nya lokalerna svarar Reflex Arkitekter.

– I Nöten samlar vi alla gemensamma funktioner kring tre ljusgårdar, sammanbundna av ett galleri. Här kommer det att finnas plats för informella möten, viktiga i en stor organisation, säger Anders Nordlund, ansvarig arkitekt.


noten-hus-3-4-innergard-2

 Vid ombyggnaden tas hänsyn till
 Skatteverkets högt ställda krav på
 miljö, energi, teknik och flexibilitet. En
 annan viktig del i satsningen är den
 nya strandpromenaden med gröna
 ytor, servering och bryggor som leder
 hela vägen bort till Karlbergs slott och
 vidare in till city.


 I grannkvarteret färdigställde Fabege
 år 2010 en liknande ombyggnad för

 Verksamhetsstöd för Skatteverket
 och Kronofogden. Även denna gång
 anlitades Reflex som arkitekter.