29 april 2024
lördag, 10 mars 2012 21:11

Reflex ritar skattekontor i Solna Strand

Skrivet av 

reflex-fabege-kv-noten-w

Skatteverkets nya kontor i Solna Strand ska ritas av Reflex Arkitekter. Huvudkontoret och Stockholmskontoret kommer att samlokaliseras i kvarteret Nöten, med arbetsplatser för totalt 2 200 personer. Fabege är byggherre. Inflyttning sker i etapper under åren 2012 och 2013.

– Det är en utmaning att utforma stora arbetsplatser. I Nöten samlar vi alla gemensamma funktioner kring tre ljusgårdar, sammanbundna av ett galleri. Här kommer det att finnas plats för informella möten, viktiga i en stor organisation. säger Anders Nordlund, ansvarig arkitekt på Reflex.

Projektet innebär att en förvaltningsbyggnad från 70-talet får nytt liv och en ny kostym, både exteriört och interiört. Entréer, trapphus och ljusgårdar omgestaltas så att de uppfyller dagens krav på en modern kontorsbyggnad.

Kontoren utformas som storrum med plats för 20 till 30 personer i varje rum. Alla installationer byts till nybyggnadsstandard. Projektet ska certifieras enligt Miljöbyggnad.

I grannkvarteret färdigställdes år 2010 en liknande ombyggnad för Verksamhetsstöd för Skatteverket och Kronofogden; även då ansvarade Reflex Arkitekter för utformningen.