3 maj 2024
tisdag, 10 april 2012 10:33

Byggstart för Malmö högskolas nya profilbyggnad

Skrivet av 
alt
Niagara utformas av danska arkitektkontoret Lundgaard & Tranberg,
som även har gjort illustrationen ovan.

 

I dag gick startskottet för Niagara. Byggnaden blir porten för Malmö högskolas lokalisering på Universitetsholmen och en viktig bärare av högskolans fysiska identitet. Akademiska Hus investerar drygt 700 Mkr i de nya lokalerna. Niagara är ritad av det danska arkitektkontoret Lundgaard & Tranberg och består av tre separata huskroppar med olika höjd som sammanlänkas av ett ljust, öppet atrium. Atriet kommer att spänna genom de nedre våningsplanen och skapa ett stadsrum inne i byggnaden med restaurang, café, butik, mötesplatser och undervisningslokaler. Övriga delar av huset ska bestå av kunskapsmiljöer för studenter, forskare och lärare.

Niagara blir ett riktmärke på Universitetsholmen och en portalbyggnad för Malmö högskola. På cirka 18 500 kvm ska högskolans verksamheter vid Området för teknik och samhälle samt Fakulteten för kultur och samhälle husera. Samtidigt ska byggnaden utgöra en vital plats där stad och högskola möts och dynamik skapas.

Komplexet får tre lika viktiga entréer som vetter mot norr, söder och öster. En flytande övergång mellan ute- och innemiljöerna skapas med hjälp av byggnadens glasytor och entréhallens ytbeläggning som fortsätter utomhus.

Niagara får en unik placering i hörnet av Neptunigatan och Nordenskiöldsgatan med direktkontakt till Södra hamnbassängen på motstående sida. Det korta avståndet till Orkanen, Citytunnelstationen och den öppna platsen till Neptuniparkens konsert-, kongress-  och hotellcentrum ger de bästa förutsättningarna för att byggnaden ska bli en viktig mötesplats i staden.


Niagara beräknas stå klart våren 2015.