19 maj 2024
torsdag, 12 april 2012 18:24

Liljewall vinner tävling i Ale kommun

Skrivet av 
alt

Liljewalls plan för bostäder i Södra Backa, Ale kommun.

Illustration: Liljewall arkitekter

 

Liljewall arkitekters plan för Södra Backa i Ale kommun ska genomföras. ”Det storslagna naturområdet sätter sin prägel där naturrummen utgör själva kittet mellan bostadsgrupperna ”mellan fjäll och älv”, skriver arkitekterna.

Sammanlagt 510 miljöprofilerade bostäder finns i planen där miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet har varit ledstjärnor. Resultatet är en plan för ett bostadsområde där trygghet och tillgänglighet för fotgängare och cyklister är viktiga komponenter, snarare än bilen.

Tävlingen utlystes av markägaren Orkla och gäller byggnation av bostäder för 75 000 kvm.

Tidigare har Ale kommun tagit beslut om att bygga en ny förskola i Nödinge, utformad av Liljewall, där såväl pedagogiken som byggnadens utformning har sin utgångspunkt i framtidsinriktade synsätt.
Den pedagogiska verksamhetsidén går i linje med Reggio Emilia – en pedagogisk filosofi som grundas i tron på att alla barn föds rika och kompetenta med en vilja att utforska världen.

Äppelgårdens förskola ligger i framkant när det gäller minskad energianvändning som ett passivhus. Byggnaden invigdes för drygt ett år sedan med plats för sex avdelningar för cirka 120 barn och är utrustad med eget tillagningskök.
Liljewall arkitekter har – förutom arkitektarbetet – även svarat för storköks-, inrednings- och landskapsprojekteringen samt för projekt- och byggledning.