19 maj 2024
torsdag, 12 april 2012 18:46

Regeringen satsar på byggande och andrahandsuthyrningar

Skrivet av 
alt
Anders Lago, förbundsordförande för HSB. Foto: HSB

 

I vårpropositionen aviserar regeringen ett antal åtgärder för att öka utbudet av bostäder, framförallt hyresbostäder, i landets storstäder. För att öka drivkrafterna till nybyggnation föreslås en sänkning av fastighetsavgiftens procentsats för flerbostadshus (både hyres- och bostadsrätter) från 0,4 procent till 0,3 procent. Samtidigt sänks fastighetsavgiftens takbelopp från 1 400 kr till 1 200 kr, vilket gör att alla flerbostadshus får en lättnad. Sammantaget sänks avgiften med 630 Mkr år 2013.

De ekonomiska villkoren för nybyggnation föreslås även bli förbättrade genom att förlänga perioden för helt undantag från fastighetsavgift till 15 år. Kopplat till det föreslås att tidsperioden för presumtionshyror förlängs från dagens 10 år till 15 år. Detta ska successivt minska intäkterna från fastighetsavgifterna fram till år 2027, då intäkterna beräknas bli 960 Mkr lägre till följd av förslaget. På sikt bedöms åtgärden leda till en produktionsökning om 400 lägenheter per år.

Ytterligare ett förslag är att höja schablonavdraget vid andrahandsuthyrning av privatägda bostäder från dagens 21 000 kr till 40 000 kr per år, något som förväntas leda till en ökning av antalet hyrestillfällen med 20 000 lägenheter, varav de flesta i storstäder och på tillväxtorter. Dessutom föreslås förenklade regler för tidsbegränsade kontrakt, besittningsskydd och uppsägningsvillkor. Retroaktiviteten i hyresprövningen för tillfällig uthyrning av privatägda bostäder bör även tas bort. Sammantaget beräknas denna satsning minska skatteintäkterna med 163 Mkr 2013.


Regeringens förslag fick omedelbart reaktioner. HSB och Hyresgästföreningen menar att avgiftssänkningarna är steg i rätt riktning. Däremot är de avvaktande till de nya reglerna för andrahandsuthyrning. Enligt HSB och Anders Lago, förbundsordförande för HSB, kan dessa uthyrningar orsaka stora problem för många bostadsrättsföreningar med medlemmar som inte bor i lägenheterna. HSB anser att likvärdiga regler bör gälla vid andrahandsuthyrning, oavsett om det sker i bostadsrätter eller i hyresrätter.