29 april 2024

Administrator

tisdag, 31 januari 2012 22:13

Vasakronan säljer för 3 Mdr till Carlyle

vasakronan_nacka_strand_wEn av den senaste tidens största fastighetsaffärer genomförs när Vasakronan säljer Nacka Strand för 2,95 Mdr kr till The Carlyle Group.

Vasakronan har ägt Nacka Strand i 20 år. Det är i dag ett väl etablerat och fungerande arbetsplatsområde som även innehåller bostäder, skolor, hotell, restauranger, mäss- och konferenslokaler och annan service.

Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan kommenterar affären:

– Vi jobbar kontinuerligt med sammansättningen av vår fastighetsportfölj. En betydande andel av vårt fastighetsbestånd ligger i Stockholms ytterområden och den andelen minskar vi nu till förmån för mer centralt belägna fastigheter. Försäljningen av fastigheterna i Nacka Strand ger oss också ett rejält förvärvsutrymme och därigenom möjlighet att ytterligare höja kvaliteten i beståndet genom nya utvecklingsprojekt och köp av fastigheter. The Carlyle Group är en av världens största fondförvaltare med över 153 miljarder US dollar i förvaltat kapital. Tillträde sker den 31 januari 2012. I Sverige äger gruppen sedan tidigare bland annat Globen City samt två köpcentrum i Västerås.

I en kommentar kan sägas att Nacka Strand borde ha utvecklats som ett attraktivt bostadsområde med fint sjöläge för länge sedan. Det låg inte i AP Fastigheters strategi och definitivt inte i Vasakronans, som ej längre äger några bostäder i Nacka Strand.

Flera större hyresgäster som Ericsson, Apoteksbolaget och Telia Sonera har lämnat området. I dag är vakansen cirka 20 procent.                          

Fastighetsaktien sökte under tisdagen köparna Carlyle förgäves. Därför får vi återkomma med besked om Carlyles utvecklingsplaner för området. Nu erhåller Vasakronan en stor köpeskilling, ett belopp som bolaget förmodligen kommer att investera i en prime-fastighet. SF

 
tisdag, 31 januari 2012 22:12

Diligentia lyckas med Nya Frölunda Torg

diligentia_nya_frolunda_torgDiligentias satsningar på Frölunda Torg i Västra Frölunda utanför Göteborg har lett till goda resultat; försäljningen ökade med 15 procent, samtidigt som detaljhandeln i landet ökade med måttfulla 1 procent under år 2011.

Nya Frölunda Torg omsatte 2,3 Mdr kr. Jämfört med försäljningen för två år sedan har omsättningen ökat med drygt 50 procent. På ett år har antalet besökare ökat med över en halv miljon, från 10,6 miljoner till 11,1 miljoner – en ökning med nära 5 procent.

Ytterligare ett kvitto på satsningen är att Nya Frölunda Torg har nominerats till Sveriges bästa köpcentrum – en tävling som arrangeras av Nordic Council of Shopping Centers.

 
tisdag, 31 januari 2012 22:11

Thomas Cassel blir Optimal-partner

thomas_cassel_swedaviaOptimal breddar sitt verksamhetsområde och förstärker organisationen med Thomas Cassel, som även går in som partner. Han har över 30 års erfarenhet inom området detaljhandel och utveckling av handelsplatser.

Cassel kommer närmast från Swedavia Arlanda Flygplats där han de senaste tio åren var övergripande ansvarig för flygplatsens samtliga kommersiella verksamheter; Terminaler, Marktransporter, Hospitality och Affärsutveckling.

Han har tidigare arbetat med stadsdelsutveckling i Stockholm, med kommunala köpcentrum samt som etableringschef för flera detaljhandelsföretag.

 
måndag, 30 januari 2012 22:43

Vasakronan uppgraderar i Göteborg

vasakronan-perukmakaren-wVasakronan inleder en storsatsning på cityhandeln i Göteborg. Närmast ska kvarteret Perukmakaren genomgå en omfattande modernisering. Målet är att utveckla handeln och området längs Fredsgatan, Drottninggatan och Kyrkogatan. Vasakronan investerar 160 Mkr i projektet som startar i februari och beräknas stå klart i slutet av år 2014.

Inom ramen för projektet ska förrådsytor omvandlas till butiker, kontor till hotell, parkeringsdäck rustas upp och tekniska installationer bytas ut. Även exteriört blir förändringen påtaglig. Bland annat ska fasaderna moderniseras och ges nya uttryck, samtidigt som de befintliga arkaderna längs Drottning- och Kyrkogatan ska glasas in.

Miljöfrågan är central för Vasakronan och fastigheten ska miljöklassas enligt LEED.

– Miljöklassningen är en självklarhet och någonting som starkt efterfrågas av våra kunder. Med hjälp av LEED säkrar vi att miljöpåverkan blir så liten som möjligt. Vårt mål är att halvera energianvändningen i fastigheten, säger Kristina Pettersson Post, Vasakronans regionchef i Göteborg.

 kristina-petterson-post-vas
måndag, 30 januari 2012 22:42

Koutny Sochman går till NCC

veronica-koutny-ncc-wVeronica Koutny Sochman tillträder som ny miljöchef på NCC Property Development den 5 mars.

Koutny Sochman har närmast varit kvalitets- och miljöchef på Niras Sweden AB, där hon bland annat har varit projektledare för Fastighetsägarnas arbete med utveckling av en standardmall för gröna hyresavtal.

Inom NCC blir hennes huvudansvar blir att fortsätta utveckla miljöfrågornas positiva effekt på affärsnyttan.

 
fredag, 27 januari 2012 21:36

Aberdeen i transaktioner om 2,94 Mdr

 

År 2011 uppgick Aberdeen Asset Managements fastighetstransaktioner i Norden till cirka 330 MEUR (cirka 2,94 Mdr kr). Transaktionerna genomfördes både för Aberdeens egna fastighetsfonder och externa mandat. Störst aktivitet noterades i Norge och Danmark. Kontorssegmentet hade den högsta efterfrågan med en andel om 83 procent, följt av detaljhandel (9 procent), logistik/industri (5 procent) och övrigt (3 procent).

Aberdeens preliminära uppskattningar tyder på att transaktionsvolymerna i Norden föll från 20,2 miljarder euro under 2010 till 19,2 miljarder euro under 2011. Efter en aktiv första hälft av året mattades marknaden av efter sommaren. I synnerhet under fjärde kvartalet, som normalt är väldigt aktivt, noterades en lägre transaktionsvolym än förväntat, med undantag för Danmark där en handfull mycket stora affärer bidrog till ett starkt slut på året.

aberdeen_tonny_nielsenTonny Nielsen, Nordic Head of Investment Management, kommenterar:

– På medellång sikt tror vi att starka offentliga finanser kommer att leda till en högre ekonomisk tillväxtpotential i Norden i jämförelse med euroområdet. Vi förutspår en årlig BNP-tillväxt om 1,8 procent för den nordiska regionen under perioden 2012-2016, jämfört med 1,3 procent för euroområdet. Detta leder till starkare prognoser för hyrestillväxt och totalavkastning.

Aberdeen förvaltar fastighetstillgångar för cirka 9 miljarder euro i Norden i form av fastighetsfonder och externa förvaltningsmandat.

 

 

clarion-post-peab-w
Clarion Hotel Post på Drottningtorget i Göteborg.

 

Showfaktorn var hög när Clarion Hotel Post öppnade på Drottningtorget i Göteborg i torsdags. Peab har byggt om det omfattande postkontor i hjärtat av Göteborg till ett lyxhotell i 13 våningar. Hotellet har cirka 500 rum, tre sviter, 17 konferensrum, varav ett med plats för 1000 personer, en restaurang med bar samt en spa-anläggning om 1 200 kvm.

Projektet genomfördes med Peab som totalentreprenör i samarbete med Home Properties. Peab har samordnat design. Det innebär att arkitekter och andra företag har deltagit sedan starten av projektet. Kostnaden för hotellet om 37 000 kvm blev cirka 600 Mkr.

 

 

det_konglige_danske_ 
Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i centrala Köpenhamn.

 

Danska Saxo Properties, ett dotterbolag till Saxo Bank, har tillsammans med Resolution Real Estate Advisers LLP “Resolution Property”, en pan-europeisk fastighetsfond, köpt fastigheter för totalt 850 miljoner dkr, drygt 1 Mdr kr.

Fastigheterna är belägna i Köpenhamns affärsdistrikt samt i stadsdelarna Frederiksberg och Østerbro. Saxo Properties och Resolution Property har för avsikt att förvärva, framförallt nödlidande fastighetstillgångar i Köpenhamn för totalt 1,9 miljarder dkr, cirka 2,25 Mdr kr.

property_group_partnergroup_jesper_damborgEn mycket vacker fastighet som Saxo Properties Resolution Property nu har förvärvat är bland annat Kongelige Danske Musikkonservatorium, belägen vid H.C. Andersens Boulevard i centrala Köpenhamn.

I en kommentar till förvärven säger Jesper Damborg (bilden), vd
för Saxo Properties:

– I vårt joint venture med Resolution Real Estate Advisers LLP har vi inte endast lyckats göra ett förvärv med god avkastning, utan vi har även erhållit flera stora och lärorika erfarenheter. Vi ser redan nu fler investeringar och vi menar att vi ska investera de återstående medlen före sommaren 2012.

Resolution Property, som grundades 1998, ägs av internationella private equity-investerare, samt av stora pensionsfonder för stora amerikanska universitet som Harward och Yale, men även av ett flertal andra pensionsstiftelser som investerat i Frankrike, Polen, Tyskland, Storbritannien och Schweiz.

Totalt förvaltar Resolution Property fastighetstillgångar om 2,6 miljarder euro, cirka 23,1 Mdr kr. SF

 

 

 

Blackstone Group har erhållit mer än 6 miljarder dollar för en ny fastighetsfond som villkorat kapital från ett antal investerare. Detta kapital består till stor del av nödlidande tillgångar. Blackstone, som är en private equity-förvaltare, har varit en av världens mest aggressiva köpare av kommersiella fastigheter. Blackstone Real Estate Partners VII började ta in kapital under våren 2011 och fonden förväntas stängas senare i år.

gray_jonathan-blackstoneBolagets fonder har förvärvat högt belånade fastigheter, vilka har rasat i värde efter att marknaden kollapsade under hösten 2008.

När Blackstone Real Estate Partners VI fond, som reste ett kapital om 10,9 miljarder dollar (73,7 Mdr kr), stängdes under 2008, var fonden den största som någonsin lanserats. Tony James, Blackstones styrelseordförande, förväntar sig att Blackstones nya fond kommer att vara minst lika stor som sin föregångare.

De flesta fastighetsförvärv som gjordes av Blackstone Real Estate Partners VI fond var i USA, främst i fastighetstillgångar som omstrukturerades och rekapitaliserades. Förvärv som gjordes var bland hotellkedjan Extended Stay samt ett flertal större köpcentrum.

År 2011 stängdes totalt 31 amerikanska krisdrabbade fonder vilka tvingades resa nytt kapital om totalt 24,4 miljarder dollar, enligt forskningsinstitutet Preqin.

Fastighetsfonden Blackstone, som leds av Jonathan Gray (bilden), förvaltar cirka 30 miljarder dollar (204 Mdr kr) i fastighetstillgångar.

Blackstone har varit mycket aktiva i Sverige. Fonden köpte bland annat hotellfastigheten Sheraton i Stockholm i augusti 2006. I april 2007 köpte Blackstone hela hotellkedjan Hilton för 26 miljarder dollar. En annan större affär var när Blackstone köpte Valad i augusti år 2011 för totalt 806 miljoner dollar. SF

 

 

onsdag, 25 januari 2012 22:35

Peab säljer för 185 Mkr till Schroders

pia-andersson-vd-annehem-w
Pia Andersson, vd för Annehem.
 

Peab har avyttrat fastigheten Värdshuset 2 på stadsdelen Hyllie i Malmö till den brittiske kapitalförvaltaren Schroders nordiska fond. Köpeskillingen uppgick till cirka 185 Mkr.

Fastigheten är strategiskt belägen intill Citytunnelns station. Den innehåller kontorslokaler och butikslokaler, totalt cirka 3 900 kvm och fullt uthyrt.

– Nu kan vi med full kraft fokusera på arbetet att ytterligare utveckla området. Annehem har idag byggrätter på cirka 40 000 kvm runt Citytunnelns station på Hyllie, säger Pia Andersson, vd för Peabs dotterbolag Annehem.

 

 

Sida 22 av 24