14 juli 2024

Administrator

ingela lindhw-Ingela Lindh, vd Stockholmshem.

 

Nu är 2012 års hyror klara för Stockholmshems drygt 25 000 lägenheter. Efter utdragna förhandlingar med Hyresgästföreningen blev resultatet att hyran för de drygt 25 000 lägenheterna inom Stockholmshem höjs med 2,48 procent från den 1 april. Stockholmshems ursprungliga krav var differentierat och låg från början på upp till 6,5 procent i innerstadslägen och gradvis lägre höjningar i ytterstaden med ett snitt på 4,14 procent.


– Vi är mycket förvånade över att Hyresgästföreningen hellre väljer en högre genomsnittlig höjning för alla, istället för en fördelning som tar hänsyn till standard, nuvarande hyresnivå och läge. Nu får hyresgästerna i Skärholmen och Rågsved samma höjning som de som bor billigast på Södermalm och i Vasastan, säger Ingela Lindh, vd för Stockholmshem.


I en kommentar till förhandlingen säger Terje Gunnarson, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm:

– Stockholmshem försökte ställa hyresgäster mot hyresgäster, i ett försök att driva upp hyresnivåerna i innerstan. Genom den här överenskommelsen undviker vi en strandning. Hyresgästerna slipper den oro och osäkerhet som en utdragen process i Hyresnämnden skulle innebära, vilket i sin tur skulle kunna medföra stora belopp i retroaktiva hyror.

alt

 

Lundgaard & Tranberg Arkitekter i samarbete med Svend Kirkegaard från Danmark samt ÅF Infrastructure och Structor Malmö från Sverige står bakom det vinnande bidraget i MKB:s tävling för att skapa ett nytt landmärke i Rosengård i östra Malmö. Det vinnande förslaget – Culture Casbah – ska ge ett nytt stadsrum och hjärta till Rosengård och bidra till att området vitaliseras.

 

I husets torn inryms cirka 80 hyresbostäder och på den översta våningen och i bottenplan ska allmänna lokaler finnas tillgängliga för husets boende och besökare.

onsdag, 04 april 2012 20:16

Elof Hansson köper i Göteborg

alt
Lennart Hedström, vd Elof Hansson Fastigheter.

 

Sent i höstas rapporterade Fastighetsaktien att handelshuset Elof Hansson ska öka sin satsning på fastigheter är att sprida riskerna och utveckla kapitalanvändningen inom koncernen. Det första förvärvet inom ramen för strategin sker nu, i och med att Elof Hansson Fastigheter AB förvärvar kontorsfastigheten Stampen 6:17 på Odinsgatan i centrala Göteborg från Wallenstam. Fastigheten innehåller 7 500 kvm uthyrbar yta och Ernst & Young är största hyresgäst. Säljarens rådgivare var Jones Lang LaSalle.


– Den här affären passar vår investeringsstrategi mycket bra. Det gäller en välskött kommersiell fastighet med bra hyresgäster och i ett attraktivt läge med tillväxtpotential. Det är dessutom glädjande att kunna få göra vår första fastighetsaffär på vår hemmamarknad i Göteborg. Vi har redan fler affärer på gång och hoppas att före sommaren kunna avsluta nästa affär, säger Lennart Hedström, vd för Elof Hansson Fastigheter.


Elof Hansson-koncernen driver global och nationell affärsverksamhet inom tre affärsområden: Handel, Industri och Fastigheter. Omsättningen är drygt 7 Mdr kr. Utlandsorganisationen består av ett 20-tal dotterbolag och ett agentnät som täcker ett hundratal länder. Huvudkontoret ligger i Göteborg och antalet anställda är cirka 500.

tisdag, 03 april 2012 20:05

Perium köper för 300 Mkr av Hemfosa

alt
Peter Gotthardsson, styrelseordförande i Lilium.

 

Genom det nybildade och gemensamt ägda Fastighetsaktiebolaget Perium förvärvar Lilium köper och Peritas Invest 39 handelsfastigheter belägna från Karlstad i söder till Kiruna i norr från Hemfosa. Fastighetsbeståndet har en uthyrningsbar area om drygt 90 000 kvm med Granngården och Däckia som huvudsakliga hyresgäster.


Det nybildade Perium kommer att ha sitt huvudkontor i Sundsvall. Såväl Lilium som Peritas har under en längre period sökt komplettera sina nuvarande centralt belägna fastighetsinnehav med ett högavkastande bestånd.


– Vi är mycket nöjda med affären samt med att ha kunnat inleda ett affärssamarbete med Hemfosa, säger Peter Gotthardsson och Manne Boström, styrelseordföranden i Lilium respektive Peritas.

alt
P-G Persson, vd Platzer.

 

Platzer har genom en bolagsaffär sålt fastigheterna Högsbo 17:7, Högsbo 36:6 och Högsbo 36:7 i Göteborg till Castellum-ägda Harry Sjögren AB. Fastigheterna, som

ligger företrädesvis i södra delarna av Högsbo, omfattar en uthyrningsbar yta om 17 700 kvm. Köpeskillingen baseras på

ett underliggande fastighetsvärde om 152 Mkr.


Platzer är största fastighetsägare i Högsbo med ett fastighetsbestånd om cirka 100 000 kvm före affären. Enligt vd P-G Persson innebär affären en renodling av beståndet, något som gör att bolaget kan arbeta ännu mer aktivt med utvecklingen av de norra delarna av Högsbo.


– Införandet av trängselskatt och närheten till Änggårdsbergen innebär att det finns en stor framtida potential i Högsbo. Genom att lägga fokus på vissa delområden kan vi bidra till en snabbare utvecklingstakt där, säger P-G Persson.

tisdag, 03 april 2012 19:51

Niam utvecklar åt Rikspolisstyrelsen

 

 

alt
Stefan Albinsson, Fund Manager, Niam.

 

Niam har tecknat ett 6-årigt hyresavtal om 42 000 kvm med Rikspolisstyrelsen om Polishögskolan i Sörentorp, Solna/Sollentuna. I samband med avtalet fattades ett strategiskt inriktningsbeslut om att lokalerna i Sörentorp ska ingå i det totala framtida lokalbehovet för Rikspolisstyrelsen. Newsec Asset Management förvaltar fastigheterna för Niams räkning och har i samarbete med Niam förhandlat fram avtalet.


Parterna ska gemensamt fortsätta med att utreda framtida etableringar, utvecklings- och expansionsmöjligheter på området. I dagsläget har Niam byggrätter motsvarande 24 000 kvm i Sörentorp.


– Vår långsiktiga vision för Sörentorp innehåller nya lokaler för Polishögskolan med campus, bostäder och kontor i nära samspel med nationalstadsparken och de gröna kvaliteter som redan finns i dag i området, säger Stefan Albinsson, Fund Manager på Niam.

tisdag, 03 april 2012 18:14

NCC satsar på hyresrätter

alt


Under en rad år har NCC:s fokus legat på att enbart utveckla bostadsrätter och egna hem på den svenska marknaden, men från och med i år kommer även hyresrätter vara en viktig del av kunderbjudandet.


– Vi ser att det finns en stor efterfrågan på denna typ av boendeform. Olika ägandeformer och därmed även olika prisnivåer på bostäder bidrar till att skapa mer attraktiva boendemiljöer för fler och bredare målgrupper, säger Peter Svensson (bilden), vd för NCC Boende i Sverige.


På NCC:s övriga marknader i Norden och Tyskland är hyresrätter en viktig del av affären. Under 2010-2011 utgjorde hyresrätter omkring en femtedel av NCC:s egenutvecklade bostäder.

Som ett led i satsningen har NCC bildat ett nytt produktionsbolag tillsammans med Svenska Hyreshus AB. Namnet på det nya bolaget är SHH Hyresproduktion AB. Det första egna hyresrättsprojektet i Sverige pågår just nu i Barkarby utanför Stockholm.

alt
Mike McNally leder Skanskas verksamhet i USA
och Latinamerika. Foto: Skanska

 

Skanska ska bygga en toppmodern forsknings- och utvecklingsfastighet på cirka 260 000 kvadratmeter för en kund i USA. Projektet ska utföras i ett joint venture med DPR Construction.

Det första kontraktet uppgår totalt till USD 256 M, cirka 1,7 miljarder kronor, varav Skanskas 50 procent uppgår till USD 128 M, cirka 860 miljoner kronor, och bokas i orderingången för första kvartalet.

Skanska förväntar sig tillägg till det första kontraktet allteftersom priset för projektets faser fastställs. Dessa tillägg ska inkluderas i orderbokningen för Skanska USA Building och Skanska UK allteftersom de avtalas.

För att bli LEED-certifierad (Leadership in Energy and Environmental Design) av United States Green Building Council kommer byggnaden att präglas av gröna designlösningar.

alt
Från vänster Stefan Mattsson affärsområdeschef Svenska Bostäder, Ingela Lindh, vd Stockholmshem,
Robert Jaaniste, vd Ikano Bostad och Magdalena Bosson, vd Familjebostäder.

 

 

Nyligen bildades en ny ideell fastighetsägarförening i Rågsved, i södra Stockholm. Medlemmarna i föreningen är Familjebostäder med 895 lgh, Svenska Bostäder med 502 lgh, Stockholmshem med 967 lgh, Micasa med 196 lgh och Ikano Fastigheter med 710 lgh.


Initiativtagare till den nya fastighetsägarföreningen är Magdalena Bosson, vd Familjebostäder. Bakgrunden till att föreningen har bildats är, att det i boendedialogerna som genomfördes i Rågsved 2010 och 2011 framkom att många är nöjda med sitt boende, men de fanns även många som upplevde stadsdelen som otrygg och skräpig. Detta framkom även i USK-rapporten Vilka flyttar från Rågsved, där alltför många ville flytta från stadsdelen på grund otrygghet, skadegörelse och brottslighet.


I stadens Södervision finns en särskild budget för Rågsved med arbete inom fysisk miljö, trygghet, utbildning samt social- och arbetsmarknadsfrågor.

måndag, 02 april 2012 16:03

Ett lyft för Högdalen

alt
Högdalen Centrum.

 

Nu inleds ett utvecklingssamarbete mellan Granen Fastighetsutveckling, Veidekke Bostad, KF Fastigheter och Citycon. Tillsammans ska de via en gemensam PR-satsning lyfta Högdalen och dess potential som attraktiv bostadsort, handelsplats och destination.
 

– Då vi delar ett gemensamt intresse för Högdalen har vi valt att etablera ett samarbete. Tillsammans kommer vi att arbeta över företagsgränserna mot en gemensam vision att stärka varumärket Bo i Högdalen, säger Christer Skagerlind, vd för Svefa Fastighetsutveckling och talesman för projektet.

Citycon äger Högdalen Centrum och sköter förvaltningen i egen regi. Granen bygger 134 nya bostadsrätter i centrum där försäljning pågår. Veidekke bostad planerar, tillsammans med KF Fastigheter, att bygga 300 bostadsrätter med beräknad säljstart under 2013. NAI Svefa är samordnare av detta projekt.


Som ett led i satsningen ska kulturlivet stärkas i Högdalen. Intill centrumet byggs just nu en av Europas största skateparker. Konstnären Roger Andersson bidrar med en konstnärlig utsmyckning av gångstråket mellan skateparken och tunnelbanestationen.

Projektet ingår i satsningen Söderortsvisionen som utformats av Stockholms stad. Initiativet syftar till att förbättra Söderort för boende och verksamma i området genom att öka tryggheten, bredda näringsliv och arbetsmarknad samt förbättra utbildningsmöjligheter, infrastruktur och stadsbyggnad.