14 juli 2024

Administrator

måndag, 02 april 2012 15:56

Brostaden hyr ut 4 600 kvm i Rosersberg

alt
Brostaden hyr ut på Tallbacksgatan 16 i Rosersberg.

 

Brostaden (Castellums dotterbolag i Stockholm) har tecknat ett hyreskontrakt med Combisafe International AB på Tallbacksgatan 16 i Rosersberg, mellan Märsta och Upplands Väsby. Lokalen omfattar cirka 4 600kvm och inflyttning under april månad.

Fastigheten omfattar totalt cirka 8 200 kvm uthyrningsbar lageryta och har ett optimalt logistikläge utmed E4:an. I Rosersberg etableras och utvecklas nu Stockholm Nord Logistikcenter, ett stort område med plats för många företag främst inom logistik.

– Vi ser uthyrningen som ytterligare ett kvitto på att lager/logistik segmentet växer så det knakar. Vi är glada att välkomna ett så starkt varumärke som Combisafe till området, säger Anders Hägglund, fastighetschef på Brostaden.

måndag, 02 april 2012 13:50

Tengbom expanderar i Asien

alt
Magnus Meyer, vd för Tengbom. Foto: Tengbom

 

Tengbom ökar sin närvaro på den asiatiska marknaden genom ett samarbetsavtal med The Room Design Studio i Kambodja med sikte på full integration i Tengbom om två år. 


Det svenska arkitektkontoret kan, för övrigt, påvisa flera framgångar i Asien i projekt som Wuxi och Sino City som vann MIPIM Future Project Award 2011 för bästa hållbara stadsbyggnadsprojekt.


– Genom samarbetet skaffar vi oss en bredare plattform i Asien. Vår avsikt är att det ska möjliggöra en fortsatt expansion i Asien. Kombinationen av The Room Design Studios kunskap om marknaden i Vietnam och Kambodja och Tengboms historia, styrka och bredd ger oss ett starkt utgångsläge. Vi är övertygade om att samarbetet kommer att ge oss och våra kunder stora utvecklingsmöjligheter, säger Magnus Meyer, vd för Tengbom.


Han tillägger:

– Tengbom har en option att förvärva The Room Design Studio och vår gemensamma avsikt är att företaget ska integreras fullt ut i Tengbom på några års sikt. Redan nu kommer ett utbyte av personal att ske. Tengbom kommer också att kunna ta tillvara den kompetens och kapacitet som finns på The Room Design Studio för svenska uppdrag.


Tengbom är sedan mer än ett sekel ett av Sveriges ledande arkitektföretag med över 500 medarbetare på ett tiotal kontor runt om i Sverige. Det är ett av få arkitektföretag som kan erbjuda både bred och djup kompetens inom alla arkitekturens delar – arkitektur, stadsbyggnad, inredningsarkitektur, projektledning och landskapsarkitektur.

The Room Design Studio i Kambodjas huvudstad Phnom Penh ägs och drivs av svenska arkitekter. Företaget har omkring 15 anställda och arbetar med såväl arkitektur som inredning.

alt
Niklas Alm.

 

Niklas Alm tillträder i april en befattning som kommunikationschef för Stronghold Invest. Han har sedan augusti 2010 haft samma position på dotterbolaget Newsec.


Niklas Alm har mångårig och bred erfarenhet från kommunikationsområdet som rådgivare till ett stort antal företag vad avser investor relations, transaktions- och företagskommunikation. Han kommer närmast från samma position på dotterbolaget Newsec, och han har tidigare haft en roll som senior rådgivare och vd för Citigate Stockholm.


– Efter två stimulerande år på Newsec ser jag fram emot att verka under Strongholds flag, i en innovativ och entreprenöriell miljö med fokus på att fortsätta flytta fram våra positioner, säger Niklas Alm.


Stronghold Invests största innehav är de helägda dotterbolagen Niam, Newsec och Datscha.


Niam är norra Europas ledande private equity-företag inom fastigheter med ett fastighetsinnehav om cirka 30 Mdr kr, samt förvärvskapacitet för ytterligare cirka 20 Mdr kr inom den närmaste treårsperioden.


Newsec är ett av Europas mest anlitade fastighetskonsultbolag med verksamhet inom affärsområdena Transactions, Advice och Asset Management.


Datscha är Sveriges och Finlands ledande leverantör av tjänster för information och analys av kommersiella fastigheter.

söndag, 01 april 2012 19:58

Skanska bygger Stockholm New

alt

 

Stockholm New är namnet på det nya kontorsområdet som Skanska bygger i Hammarby Sjöstad, strax söder om Skanstullsbron. Området kommer att rymma totalt 4 500 arbetsplatser och utmärkas av ett 28 våningar högt hus med kontor, restauranger, kultur och en skybar.


Stockholm New ska knyta ihop Södermalm med Hammarby Sjöstad och den nya framväxande stadsdelen Söderstaden. I ett första steg planeras runt 3 500 arbetsplatser på cirka 55 000 kvm. Och i ett andra steg byggs kontor nere vid vattnet för ytterligare ungefär 1 000 arbetsplatser. I ett senare skede planerar Skanska även att utveckla och sälja bostäder för omkring 750 boende i området.


– Målet är att kvarteret ska vara en mötesplats som lever mer eller mindre dygnet runt. Det ska vara en urban miljö som kan locka en medveten och kräsen publik, säger Caroline Arehult, vd Skanska Fastigheter Stockholm.

alt
Arkitekter för de nya husen i Årstadal är Tengbom.

 

Nu fattar stadsbyggnadsnämnden beslut om ytterligare 400 nya lägenheter i Årstadal, varav 160 i kv Golvläggaren 1 och 250 i kv Syllen 3.  Möjlig byggstart för de nya bostäderna är det fjärde kvartalet i år. Byggherre är Stockholmshem. Det blir tydliga stadskvarter med husfasader mot gatan och kringbyggda, tysta gårdar. I bottenvåningarna inryms affärer, restauranger och service. Dessutom för förskolor i kvarteret. Arkitekter för de nya husen i Årstadal är Tengbom.


– Vi på Stockholmshem driver nu på hårt för att öka takten i byggandet och vi lyckas väl. Vi har en projektportfölj på närmare 4 700 lägenheter för de närmaste åren och söker ständigt nya markanvisningar och projektfastigheter för att kunna expandera ännu mer. Jag tror inte att det är många byggherrar i landet som kommer att bygga lika många hyresrätter som vi de närmaste åren, avslutar Björn Ljung, (FP) ordförande i Stockholmshem.

söndag, 01 april 2012 19:47

Stora Bostadsdagen

alt

 

Tidningen Fastighetsaktien kommer tisdagen den 29 maj 2012 genomföra konferensen Stora Bostadsdagen, på Stockholm Waterfront Congress Center. På konferensen ska de ledande bostadsbolagen, arkitektföretagen och byggbolagen delta.
    Vi återkommer med ett spännande program den 18 april.

söndag, 01 april 2012 19:42

Cornerstone renodlar sin retail-portfölj

alt
Mikael Igelström.

 

Cornerstone har i dagarna slutfört försäljningarna av ett antal fastigheter från Nordic Retail Fund (NRF), enligt gällande plan för att fokusera på färre och större handelsfastigheter i den svenska portföljen. De fastigheter som sålts nu ligger i Mariestad, Ludvika, Hedemora och Örnsköldsvik. Totalt har fastigheter sålts för cirka 100 Mkr under det senaste halvåret, vilket frigör resurser för fortsatt utveckling av de större fastigheterna.


Cornerstone beslutade i samband med att man övertog förvaltningen av NRF från EFM sommaren 2011 att se över hur hela den svenska portföljen, på 27 fastigheter till ett värde av drygt 4 Mdr kr (totalt 9 Mdr kr i Norden), kunde utvecklas.  Ett viktigt resultat blev en långsiktig strategi mot färre och större handelsfastigheter, genom att icke-kärninnehav skulle säljas för att frigöra resurser för fortsatt utveckling av de större fastigheterna, t ex Nian i Gävle, Center Syd i Löddeköpinge samt Sigma och Skrapan i Västerås. Ett första steg för att förverkliga denna strategi togs före jul, då sex mindre fastigheter såldes för sammanlagt ca 40 miljoner kr. Ett andra steg tas nu när fyra fastigheter har sålts för cirka 60 Mkr. Fastigheterna är belägna i Mariestad, Ludvika, Hedemora och Örnsköldsvik. Därmed har 10 fastigheter sålts för cirka 100 Mkr under det senaste halvåret.


– Vi har lagt fast en tydlig plan på en renodling av den svenska portföljen och vi fortsätter att följa den. Detta görs parallellt med att vårt Asset Management-team under Kristina Johnsons ledning driver utvecklingsarbetet för de större fastigheterna, säger Cornerstones transaktionschef Mikael Igelström.

alt
High Tech Campus i Eindhoven, Holland.
alt
Marcel Boekhoorn.

 

Elektronikjätten Philips meddelar att bolaget har sålt High Tech Campus i Eindhoven för 425 EUR i en sale-and-lease-back affär. Köpare är ett holländskt konsortium bestående av privata investerare som leds av entreprenören Marcel Boekhoorn.


I förvärvet betalar konsortiet 373 MEUR kontant medan resterande köpeskilling om 52 MEUR ska erläggas av konsortiet under år 2013. I transaktionen erhåller Phillips 65 MEUR i vinst från affären, vilket kan ses som en del av det besparingsprogram om 800 MEUR som Philips startade under förra året.


Entreprenören Boekhoorn är grundare och ägare av Ramphastos Investments, som för närvarande innehar aktier i över 30 företag i skilda branscher.


Eindhoven Campus grundades år 1998 av Philips och som sådant öppnades det för andra företag år 2003. I campuset finns idag mer än 100 företag och 8000 forskare, utvecklare och entreprenörer. Philips, som omsätter drygt 22,6 miljarder euro, har idag globalt cirka totalt 122 000 anställda.


Philips rådgivare i affären var Jones Lang LaSalle. SF

alt
Johan Edenström.

Johan Edenström tillträder i april en roll som försäljningschef med ansvar för att koordinera försäljningsarbetet inom de svenska affärsenheterna Advice, Asset Management och Transactions samt ytterligare stärka Newsecs position.


– Efter att ha verkat inom alla våra affärsområden har jag skapat en bred plattform och stor kunskap om vårt erbjudande. Det känns därför naturligt och stimulerande att anta utmaningen som försäljningschef för hela den svenska verksamheten, säger Johan Edenström.

alt
Såpsjudaren 15 på Birger Jarlsgatan 43 i Stockholm, omfattar 13 300 kvm uthyrbar yta.
alt
Gunnar Gjørtz, koncernchef för KLP Eiendom.

 

Länsförsäkringsgruppen och särskilt Länsförsäkringar Liv fortsätter sitt säljrally. Nu säljer Länsförsäkringar Liv fastigheten Såpsjudaren 15 på Birger Jarlsgatan 43-51 i Stockholm, helt nära CBD och Stureplan till KLP Eiendom för 570 Mkr. Säljarens rådgivare var Leimdörfer. Försäljning, som omfattar 13 300 kvm uthyrbar yta, sker till ett pris om 42 857 kr/kvm. Sedan årsskiftet har Länsförsäkringar sålt fastigheter för nära 2,4 Mdr kr.


Under år 2011 var Länsförsäkringar nettoköpare, men inte under år 2010 då Länsförsäkrin­gar Liv gjorde en mycket stor affär när Vital köpte Länsförsäkringars hälftenandel i Kista Galleria för cirka 2,1 Mdr kr. I denna affär var KLP Eiendom med och bjöd på Kista Galleria i en slutomgång. Säljarens mäklare då var Thomas PerssonCatella.


I en kommentar kan sägas att Länsförsäkringsgruppen med Humlegården Fastigheter gör en större omallokering av sitt fastighetsbestånd. En orsak till detta kan vara att gruppen har stora projektkostnader, bland annat för Swedbanks nya huvudkontor i Solna/Sundbyberg om 44 000 kvm, ett projekt som troligen kommer att kosta cirka 1,5 Mdr kr vid färdigställandet årsskiftet 2013/2014. En annan orsak är att Humlegården Fastigheter har stora kostnader för hyresgästanpassningar, som till exempel för Hamngatan 15.


Gunnar Gjørtz, koncernchef för KLP Eiendom, säger i en kommentar till förvärvet:

– Detta är en attraktiv fastighet med spännande potential och bra läge. Vi ser fram emot att vara en långsiktig ägare och en bra partner för hyresgästerna. Förvärvet passar väl in i KLP Eiendoms strategi att äga stora och effektiva kontorsfastigheter i bra lägen.


Troligt är att KLP (Kommunal Landspensjonskasse), Norges största livförsäkringsbolag med ett förvaltningskapital om 285 miljarder NOK, kommer att fortsätta köpa i Stockholm.


Såpsjudaren 15 uppfördes år 1960. Arkitekt var Zimdahls. Fastigheten har genom åren hyres­gästanpassats i omgångar, bland annat under Scheiwiller Svenssons ledning. Såpsjudaren har ett garage i två våningar.


Vid början av 1700-talet gick kvarteret Såpsjudaren fram till södra änden av Stora Träsket, som under 1700-talen och 1800-talen blev en allt grundare insjö där stadens latrin och avfall samlades. Troligen fanns vid den tiden ett såpsjuderi vid rännilens utflöde i sjön. Mellan åren 1879-1884 fylldes Stora Träsket helt med sprängsten från Tyskbagarbergen. SF