19 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 24 januari 2013 19:59

Optimal får utökat uppdrag i Mantorp

alt
Kenneth Christensen, vd Optimal.

 

Det norska fastighetsbolaget Wahl Eiendom utökar samarbetet med Optimal. Detta innebär att Optimal från den 1 februari ansvarar för totalförvaltningen av Mobilia Mantorp i Östergötland med en uthyrningsbar yta om 20 000 kvm. I uppdraget ingår kontraktsförvaltning, ekonomisk förvaltning, teknisk förvaltning samt drift- och skötseltjänster.

 

– För oss är det ett naturligt steg, att växa med våra uppdragsgivare och med marknaden. Sedan tidigare har vi hand om utvecklingen av handelsplatsen, där planen är att uveckla och förädla ytterligare minst 20 000 kvm handelsyta. Därför känns det naturligt att vi även hanterar förvaltningen av helheten. Det är vår första totalförvaltningskund, men helt säkert inte den sista, säger Kenneth Christensen, vd Optimal.

 

– Optimal gör ett bra och spännande arbete för oss vad gäller utvecklingen av f.d. Mobilia Mantorp och det känns både naturligt och tryggt att lägga totalförvaltningen av det som blir den nya handelsplatsen, Depot Mantorp, i deras händer, säger Pål Erik Christophersen, vd Wahl Eiendom.

torsdag, 24 januari 2013 19:27

Studentbostadsbåt i Värtahamnen

alt
I planen för Södra Värtahamnen ingår, förutom studentbostäderna, cirka 1 000 bostäder. Bild Aaro Designsystem

 

Det ska bli en studentbostadsbåt med 600 bostäder i Värtahamnen år 2017. I juni år 2011 lämnade Wallfast, med vd Mikael Eskils, in en ansökan om en markanvisning till Exploateringskontoret för ombyggnation av ett äldre biltransportfartyg i Frihamnen. Förutsättningar för byggnationen är särskilt krävande. För Dagens Fastighetsaktie framhöll i september 2011 Cecilia Kolga, informationschef i systerbolaget Walleniusrederierna, att idén att bygga om ett äldre fartyg var drygt tio år gammal, och för att projektet ska kunna realiseras måste förutsättningar som en permanent plats, en ekonomisk hållbar kalkyl och fler medfinansiärer, vara på plats.  Detta gäller fortfarande. Idag säger Cecilia Kolga att projektet är komplext med miljöföreskrifter i hamnmiljö och kostnaden är stor, cirka 0,5 Mdr kr. 

 

Nu kommer Stockholms stad i exploateringsnämnden den 7 februari att besluta om markanvisning för det unika projektet i Värtan – studentbostäder på båt. Walleniusrederierna som äger båten räknar med att kunna uppföra 600 studentlägenheter om 40 kvm samt 50 vandrarhemslägenheter. Målet är att bostäderna ska stå inflyttningsklara omkring 2017.

 

– Vi tar nu initiativ till ett unikt projekt där vi i ett slag kan öka antalet studentbostäder med 600 lägenheter i ett mycket attraktivt läge vid Norra Djurgårdsstaden. Eftersom det är första gången någon bygger en studentbåt krävs noggranna utredningar för att allt ska fungera med exempelvis brandskydd, tillgänglighet och bullernormer, men nu tar vi första steget mot ett förverkligande och det är jag väldigt glad för, säger exploateringsnämndens ordförande, borgarrådet Joakim Larsson (M).

 

– Stockholm ska vara en kunskapsstad i världsklass och det förpliktigar oss att bidra med bostäder till studenterna. Det är viktigt att alla stadens aktörer bidrar till detta, samtidigt som frågor som berör hamnverksamheten särskilt måste studeras och beaktas för att trygga Stockholm Hamnars fortsatta verksamhet, säger Helena Bonnier (M), ordförande i Stockholms Hamnar.

 

I en kommentar kan sägas att det är utmanande att förvandla fartyg till studentbostäder. Få förebilder finns i världen. Projektet är svårt med stora kostnader, men goodwillvärdet för Stockholms Hamnar och Wallfast är betydande. SF

onsdag, 23 januari 2013 19:37

NLP och Tribona fusioneras

alt
Peter Strand, vd Northern Logistic Property.

 

Styrelsen för NLP och dess helägda dotterbolag Tribona AB (publ) har godkänt en fusionsplan för överföring av NLP-aktier från Oslo Börs (“OSE”) till NASDAQ OMX Stockholm. Tribona har även inlett en ansökningsprocess för en notering på NASDAQ OMX Stockholm.

 

Vid noteringen i Stockholm används namnet Tribona AB (publ). Avsikten är att skapa ett nytt varumärke och en ny logotyp samt en ny och tydligare vision av företaget i samband med överföringen av aktierna till NASDAQ OMX Stockholm. Första dag för handel på NASDAQ OMX Stockholm antas vara den 21 maj 2013. Fusionsplanen förutsätter godkännande av en extra bolagsstämma i NLP, som kommer att hållas den 26 februari 2013.

 

NLP har  gått  med på att teckna nya bilaterala lån om totalt 4 087 Mdr kr, med en löptid på 3-5 år,  hos Swedbank AB, Aareal Bank AG, Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) och Sparbanken Öresund AB.

 

– En notering i Stockholm kommer att omfatta NLP i en större kontext av noterade företag som är verksamma på en större fastighetsmarknad och en större fondbörs, vilket ger oss tillgång till en bredare investerarbas, säger Peter Strand, vd Northern Logistic Property.

 

NLP har anlitat Pangea Property Partners AS som finansiell rådgivare och advokatfirmaet Schjødt AS och Fredersen Advokatbyrå AB som juridisk rådgivare. H + K Strategies Sweden AB har biträtt bolaget med råd om Investor Relations och finansiell kommunikation.

onsdag, 23 januari 2013 19:34

Nya Hisingsbron ska klara 120000 resenärer

alt
Ett förslag på den nya Hisingsbron från WSP.

 

År 2020 ska den nya Götaälvbron, som i december fick namnet Hisingsbron, stå klar. En designtävling om brons exakta utformning kommer att utlysas senare i vår, men redan nu finns ett förslag på den nya brons placering, höjd och hur den ska fungera för de olika trafikslagen. En av de frågor som har diskuterats mycket är höjden på den nya bron. I detaljplanen föreslås en 13 meter hög bro, vilket är att jämföra med den gamla som är ungefär 19 meter.

 

− Det är en kompromiss mellan kollektivtrafiken och riksintresset för sjöfarten. En lägre höjd innebär förstås fler broöppningar, men med ett nytt planerat system kan öppningen samordnas med Marieholmsbron så att det ändå flyter på, säger Anna Samuelsson på stadsbyggnadskontoret.

 

I detaljplanen föreslås att den nya bron ska uppföras strax öster om den befintliga. Vidare föreslås dubbla körfält för bilister, dubbelriktade gång- och cykelbanor på bägge sidor av bron och ett kollektivtrafikfält i mitten. Det nya kollektivtrafikfältet ska byggas för en växande kollektivtrafik. I dag är den beräknad till 90 000 resenärer, men år 2020 spås

120 000 varje dag kommer färdas kollektivt över älven.

alt
Oscar Engelbert, vd och Daniel Wengelin, chefsarkitekt.  Foto: John Scarisbrick

 

alt

Allén, hus 1, av Johannes Norlander Arkitektur.

 

alt

Packhuset, hus 3, av Arkitektkontor Dinell Johansson.

 

alt

Studion N° 4, av Andreas Martin-Löf Arkitekter.

 

alt

Magasinet, hus 5, av Hultman Part Vogt.

 

alt

Tryckeriet, hus 6, av Jägnefelt Milton.

 

alt

Landskapsarkitektur/gårdsgestaltning, av PAJU Arkitektur och landskap.

 

alt

 


 
























Orangeriet, hus 2, av Arrhov Frick Arkitektkontor.





Av Birgitta Fröjdendahl


I dag hölls presskonferens hos Oscar Properties på Linnégatan i Stockholm med anledning av lanseringen av HG7 – den sista ytan med blandad bebyggelse som utvecklas i Södra Hammarbyhamnen. Det nya kvarteret HG7 ska angränsa till Hammarby allé, Sjöfartsgatan, Hammarby kajväg och Hammarby Kaj, nära Värmeverket och Skanstullsbron.

 

Hos Oscar Properties visade sju arkitektkontor sina planer och hus för det nya stadskvarteret HG7 i Södra Hammarbyhamnen. Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties, inledde med att understryka bolagets ambition att skapa hus med karaktär för vår tid samtidigt som områdets historik beaktas. I detta projekt framhölls vikten av att ge möjligheter till mindre, tämligen nyetablerade arkitekter för att skapa variation i arkitekturen. De är: Johannes Norlander Arkitektur; Arrhov Frick Arkitektkontor; Arkitektkontor Dinell Johansson; Andreas Martin-Löf Arkitekter; Hultman Part Vogt; Jägnefelt Milton samt PAJU Arkitektur och landskap.

 

Södra Hammarbyhamnen tillhör Stockholms innerstad. Således bidrar HG7, som hämtar sitt namn från initialerna för området Hammarby Gård, till de nya stadskvarter som präglar förnyelsen av staden.

 

Vidare, arkitekt Andreas Martin-Löf, förde talan för samtliga medverkande kollegor. Han nämnde bland annat att god arkitektur ofta präglas av ”återspegling och omvandling”. Dessutom, framhöll han att samarbetet i HG7 har varit konstruktivt genom det faktum att utgångspunkten har varit den specifika platsen med dess förutsättningar men även att individuella ställningstaganden har fullföljts för samtliga hus, för vilka vart och ett av arkitektkontoren har ansvarat.

 

I ett samtal med Daniel Wengelin, chefsarkitekt för Oscar Properties, förtydligades det uttalandet i beskrivningar av hur vart och ett av de planerade husen har sin specifika framtoning i fråga om form, materialval, interiör och funktionalitet.


Inflyttning i Södra Hammarbyhamnen planeras till år 2014 för 180 bostadsrättslägenheter.

onsdag, 23 januari 2013 17:05

Lantmännen Fastigheters största projekt

alt
Mikael Nicander, vd för Lantmännen Fastigheter.

 

alt

Fristaden 5 i Stadshagen i ska bli LRF Medias nya huvudkontor.


 

Lantmännen Fastigheter har tecknat ett långt och stort kontrakt om 7 500 kvm med LRF Media i fastigheten Fristaden 5 i Stadshagen, Stockholm. Här ska LRF Media, ett helägt dotterbolag till LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) etablera ett nytt och modernt huvudkontor med inflyttning år 2014.

 

 

I ett samtal med Fastighetsaktien säger Mikael Nicander, vd för Lantmännen Fastigheter, att projektet omfattar en tillbyggnad i storleksordningen 4 000 kvm där en befintlig byggnad breddas i en ombyggnation om cirka 3 500 kvm. Det blir Lantmännen Fastigheters största projekt någonsin och utförandet är uppdelat på ungefär 25 delentreprenader.

 

 

Huset som ska byggas om uppfördes på 1950-talet och ägs av Lantmännens pensionsstiftelse Grodden. LRF Media är ett av flera stora företag som väljer att flytta sina kontor till Stadshagen. Det nya huvudkontoret beräknas omfatta cirka 450 arbetsplatser i öppna och moderna kontorslösningar.

 

Om- och tillbyggnaden kommer även att ge kvarteret en mer stadsmässig karaktär, ett nytt kafé och ett flertal gröna ytor med sittmöjligheter.

 

 

– Vi vill medverka till att utveckla Stadshagen till ett attraktivt arbetsområde och vi är glada att LRF Media har valt att flytta till Fristaden 5, säger Nicander.

 

 

I en kommentar framhåller Ruben Jacobsson, vd för LRF Media, att flytten även ger företaget möjlighet till en framtida expansion av verksamheten.

 

– Lokalerna är också belägna i anslutning till flera av de övriga företagen inom LRF, vilket främjar samverkan inom koncernen, säger han.


onsdag, 23 januari 2013 16:15

Törnqvist ny vd för Stångåstaden

alt
Fredrik Törnqvist lämnar vd-posten i Mimer.

 

Fredrik Törnqvist har utsetts till ny vd för AB Stångåstaden. Han kommer närmast från en tjänst som vd för bostadsbolaget Mimer i Västerås. Fredrik Törnqvist tillträder tjänsten den 1 juni 2013.

 

Han har lång erfarenhet från ledande befattningar inom bostadsbranschen och fick utmärkelsen Årets vd 2012.

 

Fredrik Törnqvist har arbetat inom bostadsbranschen i över tjugo år och har varit verksam i sin senaste roll som vd för Mimer i Västerås sedan 2007.

tisdag, 22 januari 2013 19:20

Ikano i avtal om att utveckla Söderstaden

alt
Ikano vill bygga ett nytt Ikea-varuhus vid Globen i Stockholm.

 

Ikano Bostad, Ikano Retail Centres och Ikea har tecknat ett intentionsavtal med Stockholm stad. Avtalet ger möjlighet för aktörerna att undersöka en utveckling av handel och bostäder i Söderstaden, vid Globen i Stockholm. Under två år kommer ett gemensamt förslag att arbetas fram. Parallellt med detta arbetar Stockholms stad vidare med utvecklingen av hela området – med målet att bygga 3 000 nya bostäder, kombinerat med nya spännande byggnader, kultur och nöje.

 

Stockholms stads målsättning är att bygga samman Gullmarsplan, Slakthusområdet, Globenområdet och området på andra sidan Nynäsvägen till en sammanhållen stadsdel. Ett viktigt första steg i utvecklingen av den nya stadsdelen är Tele2 Arena, som invigs i sommar. Programsamråd för hela Slakthusområdet, den nya handelsplatsen och de nya bostäderna förväntas påbörjas sommaren/hösten 2013.

 

Intentionsavtalet med Ikea och Ikano innebär att utreda förutsättningarna för en ny handelsplats, vilket bland annat skulle innebära att Stockholm får sitt tredje Ikeavaruhus och totalt minst 1 000 nya arbeten inom handeln, och Ikano Bostad ska utreda möjligheten att utveckla cirka 550 bostäder.

 

– Läget är mycket bra för handel. Att bygga ett köpcentrum där så många människor bor, arbetar och enkelt kan nå med allmänna kommunikationer känns som en stor möjlighet, säger Jan Kristensson, vd på Ikano Retail Centres.

tisdag, 22 januari 2013 19:15

Castellum dubblerade vinsten

alt
Håkan Hellström, vd Castellum, presenterade sitt sista starka resultat.

 

Ett större Castellum dubblerade vinsten till 1 473 Mkr (711) för helåret 2012. Orsakerna till vinstförbättringen var dels att hyresintäkterna ökade till 3 073 Mkr (2 919), med ett driftsöverskott som steg med 7 procent till 2 031 Mkr

(1 916), dels att värdeförändringen på räntederivaten minskade till -110 Mkr (-429), dels att den uppskjutna skatten blev positivt 404 Mkr (-217), dels att bolaget erhöll en engångsintäkt om 647 Mkr eftersom bolagsskatten i Sverige har sänkts till 22 procent.

 

Castellum, som är ett av våra största noterade bolag, med ett börsvärde om cirka 16 Mdr kr, har en mycken stor andel utländska aktieägare, cirka 60 procent. Bolaget är bland annat därför transparent eftersom det presenterar en särdeles utförlig och pedagogisk bokslutkommuniké för 2012.

 

Värdet på de 635 (617) förvaltningsfastigheterna ökade till 36 328 Mkr (33 867), där totalt 2 798 Mkr (2 015) investerades under året. I denna totala investering var

1 279 Mkr (1 158) ny-, till- och ombyggnation och 1 519 Mkr (857) var förvärv. Efter försäljningar om 253 Mkr (107) blev nettoinvesteringen totalt 2 545 Mkr

(1 908). I de pågående projekten uppgår den återstående projektvolymen till cirka 1,1 Mdr kr. Under perioden blev värdeförändring på fastighetsportföljen -69 Mkr (194).

 

Castellum har en stark balansräkning. Vid årsskiftet var räntebärande skulderna totalt 19 050 Mkr (17 063), varav 1 200 Mkr (0) var utestående obligationer (MTN-program) och 1 872 Mkr (12 235) var utestående företagscertifikat. Denna finansiering innebar att räntetäckningsgraden stärktes till 284 procent (278) med en belåningsgrad som ökade till 53 procent (51).

 

Nu lämnar Håkan Hellström, efter 18 år, vd-posten till Henrik Saxborn vid årsstämman den 21 mars. Under de senaste tio åren har totalavkastningen i bolaget, inklusive utdelning, varit i genomsnitt 16 procent. Det är en bra siffra.

 

I prognos menar Hellström att år 2013 till stor del blir som år 2012 med sjunkande tillväxt i svensk ekonomi, vilket medför en stabil men trög hyresmarknad. Att hyresmarknaden har en viss tröghet visade bolagets ekonomiska uthyrningsgrad som under året sjönk till 88,6 procent (89,3) och där det totala värdet på outhyrda ytor steg till 447 Mkr (371). Å andra sidan ökade hyresnivåerna generellt med 2 procent, främst beroende på indexuppräkningar. På börsen sjönk aktien med 1,6 procent. Men det är en fortsatt god idé att vara en långsiktig investerare i aktien, dels på grund av att 50 procent av resultatet delas ut, dels har aktien ett långsiktigt substansvärde (EPRA NAV) om 100 kr/aktie (97), dels uppvisar aktien historiskt en hög totalavkastning om 16 procent. SF

tisdag, 22 januari 2013 19:12

Catella Bank expanderar i Göteborg

alt
Mikael Pauli, chef för förmögenhetsförvaltningen på Catella Bank.

 

Catella Bank expanderar sin verksamhet inom förmögenhetsförvaltning genom att rekrytera fyra personer i Göteborg. Detta är ett led i Catellas strategi att etablera ett starkt alternativ till de stora bankernas standardiserade service genom att bygga vidare på Catellas starka position hos företags- och fastighetsägare.

 

Catella Bank har idag cirka 130 anställda och huvudkontoret ligger i Luxemburg. Den svenska bankfilialen är under uppbyggnad och idag finns 37 anställda i Stockholm, Göteborg, Malmö och Växjö.

 

– Den svenska bankfilialen är nu på plats i Göteborg. Det är med stor entusiasm och arbetsglädje som vi nu drar igång verksamheten med medarbetarna Magnus Larsson, Filip Hansen, Henric Jonsson och Jan Klippvik, säger Mikael Pauli, chef för förmögenhetsförvaltningen på Catella Bank.