19 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 17 januari 2013 20:48

SATS hyr 5 000 kvm i Alectas Signalfabriken

alt
SATS hyr 5 000 kvm av Alecta i Sundbyberg.

 

Newsec har tecknat långa hyresavtal om totalt cirka 5 000 kvm i Signalfabriken, Sundbyberg. Hyresgäst är träningskedjan SATS som dels kommer att flytta sitt huvudkontor om cirka 2 000 kvm till kvarteret, dels öppna ett helt nytt gym om

3 000 kvm. Signalfabriken ägs av Alecta och kommer efter om- och tillbyggnad

att omfatta totalt 36 000 kvm.


– Tillsammans med välkända kedjor, lokala butiker och serviceinriktade verksamheter kommer SATS bidra till att Signalfabriken blir Sundbybergs nya mötesplats med en härlig mix av handel, service och upplevelser, säger Jonas Törnell, affärsansvarig på Newsec Asset Management.


– Genom att vi flyttar både huvudkontoret och träningscentret under samma tak kommer vi närmare den dagliga verksamheten. Samtidigt ökar synligheten för vad vi arbetar med mot kontorsgäster och partners, säger Christian Mannerstråle, Nordic development manager på SATS.

 

torsdag, 17 januari 2013 20:44

Avenyn ska få unik identitet

alt
Upprustningen av Kungportsavenyn ska vara klar i vår.

 

Göteborgs statusstråk ska rustas upp. Just nu pågår arbetet med att ta fram ett gestaltningsprogram för Avenyn och kringliggande gator. Arbetet ska vara klart våren 2013 och förutom stadsbyggnadskontoret är trafikkontoret, park- och naturförvaltningen och Trygg, vacker stad involverade i arbetet. Visionen är att skapa en utåtriktad paradgata med internationell attraktionskraft.

 

– Vi har satt upp tre mål: Avenyn ska var en unik destination, tillgängligheten ska maxas och vi ska skapa ett konst- och kulturstråk, säger Kajsa Räntfors, planarkitekt och projektledare för gestaltningsprogrammet.

alt
Thomas Persson, chef för Catella Corporate Finance i Sverige.

 

Catella Corporate Finance var rådgivare vid fastighetstransaktioner i Sverige om cirka 29 Mdr kr (27) fördelat på 120 fastighetstransaktioner under 2012. Beräknat på en total marknadsvolym om cirka 106 Mdr kr (99) innebar detta att Catella, precis som 2011, medverkade vid mer än var fjärde krona som omsattes på den svenska transaktionsmarknaden.


Bland de större affärerna som Catella Corporate Finance medverkade i kan nämnas förvärvet av 50 procent av Hemsö, försäljningarna av Kista Galleria, Spårvagnshallarna samt det pågående projektet Kaninen vid Triangeln i Malmö.


– Utöver rena fastighetstransaktioner var vi även rådgivare i samband med ett antal finansieringar och kapitalresningar. Vi är mycket nöjda med att kunna redovisa en transaktionsvolym av den här storleken och befästa vår position som den ledande rådgivaren på den svenska marknaden, säger Thomas Persson, chef för Catella Corporate Finance i Sverige.


I år, 2013, gynnas marknaden av allt bättre finansieringsförutsättningar, samtidigt som fastighetsbolagen och fastighetsfonderna är välkapitaliserade.


– Detta talar för att aktiviteten till större del kommer att ske utanför det absoluta core-segmentet, vilket dominerade 2012, säger Daniel Anderbring, marknadsanalytiker

alt
Malmö stad behöver långfristig finansiering.

 

Tack vare en AAA-rating från Standard & Poor´s kan Malmö stad etablera ett koncernövergripande låneprogram, ett EMTN program. Programmet innebär att kommunen har förberett kapitalförsörjningen för hela koncernen för de närmaste åren – för kommunen såväl som för dess helägda bolag.

 

–  Låneprogrammet är av stor strategisk betydelse för Malmö stad. Med de omfattande investeringar som pågår och planeras i kommunkoncernen innebär programmet att vi säkrar koncernens tillgång på långfristigt kapital. Genom programmet ansluter vi oss till de andra stora kommunerna i landet med kostnadseffektiva finansieringslösningar, säger Ola Nyberg, finanschef i Malmö stad.

 

Likviden från obligationer som ges ut under programmet kommer att användas för allmänna finansieringsändamål och refinansiering av befintliga lån hos MKB Fastighets AB, stadens helägda fastighetsbolag. Under slutet av 2012 emitterades obligationer för 1 550 Mkr och för 2013 beräknas upplåningsbehovet till cirka 2 500 Mkr.

 

Sedan tidigare har Malmö stad ett certifikatprogram för kortfristig upplåning upp till 5 Mdr kr. 

alt
Karin Ahlzén. Foto: Thomas Zaar


Karin Ahlzén tillträder som fastighetsutvecklare för Akademiska Hus. Hon är arkitekt och hon kommer närmast från tjänsten som chef för Whites Stockholmskontor. I sin nya roll kommer Karin Ahlzén att ansvara för utveckling av fastighetsbeståndet i Akademiska Hus Stockholm som har projekt för drygt 14 Mdr kr.

 

Akademiska Hus Stockholm är en av sex regioner som tillsammans utgör Akademiska Hus, ett av Sveriges största fastighetsbolag. Regionen bygger och utvecklar kunskapsmiljöer för universitet och högskolor i Stockholm och Solna. De största kunderna är Karolinska Institutet (KI), Stockholms universitet (SU) och Kungliga Tekniska högskolan (KTH).

 

Under de närmaste åren planerar Akademiska Hus att satsa över 14 Mdr kr för att möta framtidens behov av forsknings- och utbildningslokaler i Stockholm och Solna. Ett av de större utvecklingsområdena är framväxten av den nya stadsdelen Hagastaden, som blir ett världsledande centrum för Life Science. Ytterligare ett stort utvecklingsområde är det socialekologiska campusområdet Albano, där SU och KTH kommer att förlägga stora verksamheter.

 

Som en av två fastighetsutvecklare för Akademiska Hus i Stockholm kommer Karin Ahlzén att arbeta med planering och utveckling av regionens fastigheter, men även ha en viktig roll i hela bolagets utvecklingsarbete kring kunskapsmiljöer och de fysiska miljöernas betydelse för lärande och forskning.


Med sin bakgrund som arkitekt har Karin Ahlzén stor erfarenhet av fastighetsbranschen och utbildningslokaler, och hon har tidigare arbetat med byggnader för såväl för- och grundskolor som gymnasier och universitet. För sina framgångar inom ledarskap tilldelades hon i april 2012 ”Guldhuset”, Chalmers-baserade CMB (Centrum för management i byggsektorn) pris för bästa unga ledarskap i branschen.

 

Karin Ahlzén tillträder tjänsten på Akademiska Hus den 8 april.

onsdag, 16 januari 2013 20:03

HSB hyr i Johanneberg Science Park

alt
Chalmersfastigheter och Akademiska Hus har utvecklingsplaner om cirka 100 000 kvm  i Johanneberg
Science Park. Bild: White arkitekter

 

HSB har genom Johanneberg Science Park i Göteborg tecknat sig som första hyresgäst för kontorslokaler i etapp 1 på södra Johanneberg som Chalmersfastigheter inom kort börjar bygga. Om två år ska två nya hus stå klara och 120 medarbetare flyttar in.

 

Inom Johanneberg Science Park finns idag 1 000 personer verksamma i 140 företag. Dessutom finns här 10 000 studenter och närmare 3 000 personer inom akademin tillsammans med flera institut och inkubatorer. Målsättningen är att öka antalet anställda inom näringsliv och samhälle till cirka 5 000 personer år 2020.

 

I samband med detta har Chalmersfastigheter och Akademiska Hus utvecklingsplaner om cirka 100 000 kvm nya lokaler. De första lokalerna om 8 000 kvm ska stå inflyttningsklara till år 2014.

onsdag, 16 januari 2013 19:58

Newsec förhandlade för 570 Mkr

alt
Fredrik Brandt, Newsec Asset Management.

 

Ifjol tecknade Newsec nya hyresavtal för kunds räkning om totalt 310 000 kvm. Det totala hyresvärdet uppgick till cirka 570 Mkr.

 

Kontorssegmentet utgjorde cirka 60 procent av uthyrningarna, medan handelslokaler svarade för drygt 30 procent och lager, industri och förråd för resterande del. Ungefär två tredjedelar av volymen bestod av omförhandlingar.

 

– Ett starkt varumärke, lokal marknadsnärvaro, brett kontaktnät och lång erfarenhet är plattformen i vår uthyrningsverksamhet, säger Fredrik Brandt, uthyrningschef Newsec Asset Management.

alt
Peter Carpelan, kommunstyrelsens ordförande i Ekerö.

 

alt

Stefan Lundström, ny t.f. vd för Ekerö Bostäder.

 

Av Stefan Fröjdendahl


Kommunstyrelsen i Ekerö fick i uppdrag av kommunfullmäktige att bygga ett nytt badhus den 25 oktober 2011. Men i juni 2012 stoppades upphandlingen för det planerade badhuset. Orsaken är enligt kommunstyrelsens ordförande Peter Carpelan (M), att kommunen inte är tillfreds med finansiering och drift av badhuset eftersom det inte blev någon försäljning av Ekerö Bostäder. Syftet med försäljningen av Ekerö Bostäder var att den borgerliga alliansen i Ekerö ville använda försäljningslikviden, dels till att betala av på stora lån med höga räntekostnader, dels genomföra nya infrastruktursatsningar.

 

Det har varit en minst sagt ilsken opposition som har motsagt sig försäljningen av kommunens bostadsbolag, med en intensitet som kulorna i krig.

 

Men inget ont som inte har något gott med sig. Nu har Ekerö beslutat att bygga bostäder, vilket kommunen i stort sett inte gjort sedan fastighetskrisen 1992. Nu ska kommunen förvärva mark för byggnation av bostäder. Det behövs för kommunen växer starkt, särskilt då det gäller nya företag.


Ekerö Bostäder äger idag drygt 800 lägenheter och radhus som finns på fyra huvudområden. Dessa områden är förutom Ekerö centrum, även Stenhamra, Färingsö (Svartsjö) och Adelsö.

 

Kommunfullmäktige i Ekerö säger nu att eftersom Ekerö Bostäder blir kvar i kommunens ägo, kommer bostadsbolaget få en ny utvecklings- och affärsplan som innebär att bolaget ska köpa mark för att uppföra ytterligare bostadslägenheter.

 

Mot bakgrund av den nya affärsplanen konstaterar styrelsen, att uppdraget som vd för Ekerö Bostäder har förändrats till karaktär och innehåll, varför styrelsen och vd har kommit överens om att gå skilda vägar. Ingemar Garneland lämnar uppdraget som vd med omedelbar verkan. Till tillförordnad vd utses Stefan Lundström med tidigare erfarenhet som tf vd för bland annat i Knivsta Bostäder AB. En rekryteringsprocess har inletts för att hitta ny permanent vd för Ekerö Bostäder.

onsdag, 16 januari 2013 16:20

Arnud Melin till IPD, Stockholm

alt
Pernilla Arnrud Melin lämnar CBRE.

 

IPD, ägt av MSCI, har rekryterat Pernilla Arnrud Melin till sitt Client Management Team i Norden baserat i Stockholm.

Arnrud Melin, som börjar hos IPD i februari, kommer närmast från CBRE Sweden, där hon arbetat de sex senaste åren som Head of Research. Innan dess arbetade hon sju år som analysansvarig på Strateg fastighetskonsult. Pernilla Arnrud Melin kommer att arbeta med IPDs portföljanalys och blir kundansvarig för kommersiella fastighetsföretag i Sverige.

 

Även Rikard Eliasson, nyutexaminerad civilingenjör med inriktning fastighetsekonom från KTH, har anställts i samma team.

 

Christina Gustafsson, vd, IPD Norden säger:

– Att Pernilla anställs i teamet visar på vårt starka engagemang för att kunna erbjuda fastighetsbranschen kvalificerad analytisk expertis.

 

Hon fortsätter:

– Med hennes kompetens, tillsammans med vårt övriga välmeriterade Nordiska team, fortsätter IPD att leverera de uppskattade tjänsterna benchmarking och portföljanalys i kombination med värdefull marknadsinsikt.

onsdag, 16 januari 2013 00:33

Datscha rekryterar Henriks och Zakrisson

alt
              Jonas Zachrisson och Anna Henriks.

 

Anna Henriks tillträder positionen som Head of Sales på Datscha, med övergripande ansvar för den svenska marknaden. Vidare har Jonas Zakrisson tillträtt rollen som ny Customer Success Manager.


Anna Henriks har närmast varit Managing Director på Meltwater i Stockholm och Jonas Zakrisson kommer närmast från GE Capital Real Estate där han varit risk- och värderingsanalytiker. Henriks ska leda det team, där även Zakrisson nu även ingår, och som ska ta Datschas nya och befintliga utbud till marknaden under 2013.