19 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 20 december 2012 20:26

Fastator köper Skälsö för 550 Mkr

alt
Krister Fingal, vd för Fastator.

 

AB Fastator förvärvar samtliga aktier i Skälsö AB till ett underliggande fastighetsvärde om 550 Mkr. Skälsö, vars portfölj omfattar de gotländska utvecklingsområdena Bungenäs och Nordret (gamla KA3) samt ett antal förvaltningsfastigheter i Visby, har ett unikt fastighetskunnande och en betydande utvecklingspotential. I samband med förvärvet går Joachim Kuylenstierna in i styrelsen för Fastator.

 

I Fastator ingår sedan tidigare fastighetsbolagen Offentliga Hus, som äger äldreboenden, skolor, studentboenden, vårdcentraler m.m. om totalt cirka 71 000 kvm runt om södra och mellersta Sverige samt Konkret Fastighetsutveckling, som äger utvecklingsfastigheter i Nacka.

 

I ett samtal med Fastighetsaktien säger Krister Fingal, vd för Fastator, att bolaget efter förvärvet av Skälsö har fastigheter till ett bokfört värde om 1,3 Mdr kr. Bolagets LTV (loan-to-value) är 44 procent och soliditeten är 39 procent. Ett bra utgångsläge för fortsatt tillväxt.

torsdag, 20 december 2012 20:14

Cityhold gör sitt tredje förvärv i London

alt
The Peak, Wilton Road, Victoria, London, omfattar 9 300 kvm.

 

alt

Per Sjöberg, vd för Cityhold.

 

Cityhold har genomfört sitt tredje förvärv i London i år. Fastigheten heter The Peak och har adressen 5 Wilton Road, Victoria, SW1. Säljare är Heron International, the Co-operative Insurance Society och AXA Real Estate Investment Managers. Jones Lang LaSalle var köprådgivare och CBRE säljrådgivare. Köpeskillingen är tillsvidare ej publik.

 

Fastigheten är certifierad enligt Breeam ”Very Good” och innehåller cirka 9 300 kvm uthyrningsbar yta. Bland hyresgästerna finns G4S, PetroChina och Bank of Scotland.

 

I ett pressmeddelande framhåller Per Sjöberg, vd för Cityhold, att även detta förvärv har skett i ett bra kommunikationsläge med tillväxtmöjlighet. Han säger:

 

– Fastigheten i sig har utvecklats till en hög standard, och den har starka hyresgäster och uppfyller samtliga våra investeringskriterier.

torsdag, 20 december 2012 17:02

SveaReal gör storaffär

alt
Claes Malmkvist, vd SveaReal.

 

SveaReal förvärvar i en bolagstransaktion fem fastigheter i Stockholmsområdet. Affären omfattar kontor, hotell och handel, med total lokalyta om 145 000 kvm. Affären innebär att SveaReals fastighetsbestånd ökar från 705 000 kvm till 850 000 kvm, vilket ger ett totalt marknadsvärde om 7 Mdr kr. 
Säljare är Fortin AS, SveaReals huvudägare.

 

– Expansionen är en tydlig satsning på att bygga vidare på SveaReal som en stark svensk fastighetsaktör med inriktning på kontor och logistik i mellersta och södra Sverige. Vi tar ett strategiskt kliv mot en större andel kontorsfastigheter på en av Sveriges starkaste marknader vilket minskar andelen logistikfastigheter i vår totala portfölj, säger SveaReals vd Claes Malmkvist.

 

Fortin har under 2012 ökat sin ägarandel i SveaReal från 40 procent till 78 procent vilket uppnås genom transaktionen.

 

– Affären är ett medvetet steg för oss och övriga aktieägare att genom en större och starkare aktör skapa förutsättning för likviditet i vår investering i framtiden. Ett SveaReal med ett större fastighetsbestånd, skapar en starkare organisation samt finansiell ställning. Därmed stärks också möjligheterna att möta utmaningar i framtiden, kommenterar Fortins vd Knut Styrvold.

 

 

Rådgivare i affären har varit Pareto Project Finance och DNB Markets.

Följande fastigheter ingår i affären:
Färöarna 1 i Kista – 45 700 kvm.
Borgarfjord i Kista – 40 539 kvm.
Reykjavik i Kista – 31 817 kvm.
Bo:x – Pentagonen i Kungens kurva – 14 970 kvm.
Aronsborgs Konferenshotell i Bålsta – 14 970 kvm.


alt
Allan Lavén är regiondirektör för ProLogis Norden.

 

Nu är en dinosauriskt stor affär i hamn. ProLogis och Norges statliga oljefond,  Pension Fund Global, har bildat ett joint venture i ett förvärv av logistikfastigheter runt om i Europa för totalt 2,4 miljarder euro, cirka 20,7 Mdr kr. De förvärvade logistikfastigheterna är i huvudsak de logistikfastigheter som tidigare ägdes av ProLogis European Properties (PEPR) fond.

Det är första gången som norska oljefonden,
med tillgångar om 3 700 Mdr kr och förvaltad av Norges Bank Investment Management (NBIM), gör ett förvärv med logistikfastigheter. Tidigare har fonden endast investerat i kontors- och handelsfastigheter, sedan fonden gjorde sina första direktinvesteringar för två år sedan. Det nya JV:et, ProLogis European Logistics Partners Sàrl, är strukturerad som ett 50-50 joint venture med ett eget kapital om 2,4 miljarder euro, där NBIM och Prologis investerar 1,2 miljarder euro, för saminvesteringar av NBIM och ProLogis.


Belåningsgraden förväntas inledningsvis vara mindre än 15 procent av det sammanlagda bruttovärdet av företagets tillgångar. Krediterna kommer att återbetalas under löptiden, så att företaget kan verka helt på basis av det egna kapitalet. SF

torsdag, 20 december 2012 15:33

Pandox köper fyra hotell i Danmark

alt
Scandic i handelsstaden Kolding på Jylland. De övriga tre hotellen som förvärvas ligger i Köpenhamn.

 

alt

Anders Nissen, vd Pandox, anser att hotellförvärven i Danmark är prisvärda.

 

Pandox har genom sitt intressebolag Norgani förvärvat fyra hotellfastigheter i Danmark med sammanlagt 728 rum. Förvärvspriset uppgår till DKK 580 miljoner, cirka 671 Mkr. Hotellfastighetsportföljen omfattar tre hotell i Köpenhamn: Scandic Hviderod, Scandic Klostrop, First Copenhagen samt Scandic i Kolding på Jylland.

Efter förvärvet äger Pandox 9 hotell i Danmark varav 8 i Köpehamn.

 

I ett samtal med Anders Nissen vd Pandox, säger han:

– Vi köper fyra väl belägna hotell i Danmark till en förvärvskostnad om cirka 790 000 DKK/rum, vilket är prisvärt. I vår strategi ingår att inte att bygga eller att köpa nybyggda hotellfastigheter, det blir för dyrt. Tre av hotellen har Scandic som operatör. Vår största operatör är just Scandic och vi är mycket väl inarbetade på Scandics system, vilket underlättar vårt förvärv. Genom våra kontakter i Norgani-sfären har vi funnit denna hotellportfölj som säljs av ett konsortium av privata investerare.

 

Pandox är en av Europas ledande aktörer på hotellfastighetsmarknaden rörande geografisk spridning, antal hotell, varunamn och storlek. I portföljen ingår 116 hotell samt ett kongresscenter, elva operativa verksamheter, med 24 000 rum belägna i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Belgien, Storbritannien, Schweiz, Bahamas och Kanada.


Pandox hotell drivs i olika driftsformer under välkända varunamn som Scandic, Hilton, InterContinental, Hyatt, Radisson Blu, Crowne Plaza, Holiday Inn, Clarion, Comfort, Quality, Elite, First, Rica, Park Inn, Best Western, Rantasipi, Omena eller genom oberoende distributionskanaler. Pandox AB ägs av Eiendomsspar AS och Sundt AS.

onsdag, 19 december 2012 19:15

Wallenstam ska investera 2 Mdr

alt
 I januari 2013 byggstartar Wallenstam 180 lägenheter i Sundbyberg. Bild: Vera arkitekter

 

Wallenstam planerar för investeringar motsvarande cirka 2 Mdr under nästa år, 2013. Cirka hälften av investeringarna avser nyproduktion. Totalt sett planerar Wallenstam byggstart av cirka 1 300 lägenheter nästa år. Närmast på tur är ett projekt i centrala Sundbyberg där byggnationen av 180 lägenheter startar den 25 januari.

 

– Vi planerar att öka tempot i vår nyproduktion av bostäder, fortsätta ombyggnation och renovering i befintligt fastighetsbestånd, men även att fullfölja vår satsning att bli självförsörjande på förnybar energi. Jag ser goda förutsättningar för investeringar motsvarande cirka 2 Mdr för Wallenstam år 2013, säger vd Hans Wallenstam.

 

Sedan 2008 har Wallenstam produktionsstartat 1 700 lägenheter. Just nu är 650 lägenheter under byggnation, varav 300 i Stockholm och 350 i Göteborg. Under 2013 räknar bolaget även med att komma igång med nyproduktion.

alt
Sveavägen 44 som lego. Modellen är den största som Gabriel Bremler någonsin byggt.

 

Diligentia har tecknat hyreskontrakt om 3 000 kvm med medicinteknikbolaget RaySearch. Hösten 2014 flyttar RaySearch in på plan sju, näst högst upp i hållbarhetsklassade Sveavägen 44 i Stockholm. Till det nya kontoret hör också en 500 kvm stor terrass.

 

– Vi är stolta över att RaySearch valde oss och vårt enligt Breeam hållbarhetsklassade hus, som ska bli en av Europas mest energieffektiva fastigheter, där vi minskar energianvändningen med 70 procent, säger Markus Pfister, fastighetschef inom Diligentia.

onsdag, 19 december 2012 18:50

Atrium Ljungberg växer i Hagastaden

alt
Micael Averborg, affärsområdeschef Kontor, Atrium Ljungberg.

 

Atrium Ljungberg har köpt fastigheten Härden 14, S:t Eriksgatan 113/Hälsingegatan 26 i Hagastaden, Stockholm, för en köpeskilling baserad på ett underliggande fastighetsvärde om 227 Mkr. Fastigheten, som säljs av GE Capital Real Estate, omfattar totalt cirka 8 700 kvm uthyrbar kontorsyta inklusive garage samt en butikslokal. Fastigheten, som är uppförd 1933 och ombyggd 1990, är uthyrd till cirka 90 procent. Säljarens rådgivare var DTZ Sweden.

 

Förvärvet är Atrium Ljungbergs tredje i området under det senaste året. Sedan tidigare äger och förvaltar bolaget kontorsfastigheterna Blästern 6, Blästern 11 och Blästern 13 i Hagastaden – industrifastigheter från 1930-talet som är om- och tillbyggda till moderna kontorslokaler med bevarad industriprägel.

 

– Jag kan med glädje konstatera att vi har gjort ytterligare ett strategiskt förvärv. Vi fortsätter att växa inom kontorsfastigheter i Stockholm, en tydlig strategi som vi har haft sedan länge. Hagastaden är en tillväxtmarknad med stor potential där vi vill vara en stark aktör och delaktig i den spännande utvecklingen som sker nu och framöver, kommenterar Micael Averborg, affärsområdeschef Kontor, Atrium Ljungberg.


Härden 14, ligger i direkt anslutning till dessa och är strategiskt belägen nära Citybanans planerade station Odenplan. Atrium Ljungbergs totala fastighetsbestånd i området omfattar efter dagens förvärv cirka 93 000 kvm uthyrbar yta inklusive garage.

 

Atrium Ljungberg har även ytterligare utvecklingsmöjligheter i området genom en markreservation om cirka 36 000 kvm som tilldelades bolaget tidigare i år. Beslutet om markreservationen är villkorat av att en överenskommelse om köpeskilling och lokalernas innehåll kommer till stånd inom två år från beslutet

 

alt
Kista Galleria övergår från norskt ägande till finskt-kanadensiskt. Bild: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor

 

alt

Thomas Persson, vd Catella Corporate Finance.

 

 

Norrmännen och DNB Livforsikring går ur Kista Galleria och säljer till finska Citycon (Nasdaq OMX) för 4,6 Mdr kr. Idag tecknade Citycon ett avtal om att förvärva Kista Galleria tillsammans med Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) för cirka 4,6 miljarder kronor (526 miljoner euro). Köpeskillingen är den största i Sverige för en enskild fastighet. Köpcentrumet kommer att ägas som ett joint-venture mellan Citycon och CPPIB, som vardera kommer att äga 50 procent.

 

Citycon förvaltar före köpet av Kista Galleria, ett fastighetskapital om cirka 26 Mdr kr, varav 19 Mdr finns i Finland och Baltikum och cirka 7 Mdr kr finns i Sverige.


CPP, Canada Pension Plan, förvaltar pensionstillgångar om 170,1 miljarder kanadensiska dollar, cirka 1 123 Mdr kr, varav cirka 121 Mdr är fastighetstillgångar.

 

Säljarens, DNB Livforsikrings rådgivare var Catella Corporate Finance och Mannheimer Swartling. Leimdörfer var finansiell rådgivare, medan Jones Lang LaSalle var fastighetsrådgivare och Roschier juridisk rådgivare till Citycon och CPPIB.

 

I en kommentar till affären säger Thomas Persson, vd Catella Corporate Finance:

– Affären visar på ett ökat internationellt, institutionellt intresse för Sverige.

 

Kista Galleria har en total uthyrningsbar yta om 90 000 kvm med 185 affärer och restauranger, biografer, bowlingbana samt studentbostäder, vårdcentral och andra kommunala verksamheter. Gallerian äger cirka 2 500 parkeringsplatser. I Kista bor drygt 125 000 personer och över 70 000 arbetar i det primära upptagningsområdet. Köpcentrumet har årligen cirka 18 miljoner besökare och 2,4 Mdr kr i försäljning. Detta gör Kista Galleria till ett av det mest välbesökta köpcentrumet i Stockholmsområdet och det tredje största mätt i försäljning.

 

– Det här är ett strategiskt förvärv som ger oss en unik möjlighet att stärka positionen på den svenska marknaden. Sverige präglas av en snabb urbanisering. I dagsläget utgörs upptagningsområdet för Kista Galleria av cirka 345 000 personer och det förväntas öka avsevärt under de kommande åren. Dessutom väntas Stockholm växa med en halv miljon invånare de närmaste 15 åren, säger Citycons koncernchef Marcel Kokkeel.

 

– Förvärvet finansieras till hälften med ett externt säkerställt lån tillsammans med CPPIB, med en löptid på fem år, utgivet av SEB (samordnande), Swedbank och Aareal Bank. Den andra hälften av Citycons del finansieras kontant och genom befintliga kreditfaciliteter. Citycon ser även över möjligheten att återfinansiera upp till 50 procent av företagets investeringar, delvis genom en nyemission, för att stärka sin balansräkning. Detaljerna för nyemissionen är fortfarande i planeringsstadiet och beslutet måste godkännas av aktieägarna på bolagsstämman, säger Citycons finanschef och vice vd Eero Sihvonen.

 

I en kommentar kan sägas att det var Skanska som uppförde och byggde ut Kista Galleria.

 

I november 2001 blev det klar att Bavaria Objekt- und Baubetreung GmbH investerade 1,1 Mdr kr som därmed blev partner med Länsfastigheter. Då omfattade Kista Galleria 25 000 kvm butiker och cirka 8 000 kontorslokaler.

 

Under hösten 2005 förvärvade Vital förvärvade 50,1 procent av Kista Galleria av IBI Real Estate för 1,2 Mdr kr. Länsförsäkringar kvarstod som hälftenägare.

 

Efter trubbel om byggnadskostnaderna erhöll Skanska i februari 2006, vid ett skiljeförfarande mellan Skanska och Kista Galleria KB, ett större icke publikt belopp, troligen cirka 600 Mkr.

 

I mars 2008 försökte Länsförsäkringar Liv via Humlegården Fastigheter sälja sin hälftendel i Kista Galleria. Intresset var stort, över 60 indikativa bud kom till Catella, men inget bud godtogs och få hade finansiering på grund av den oroliga finansmarknaden det året.

 

I oktober 2010 sålde Länsförsäkringar Liv/Humlegården Fastigheter sina 49,9 procent av Kista Galleria för cirka 2,25 Mdr kr, vilket innebar att DNB blev helägare. I denna affär var KLP Eiendom med och bjöd på Kista Galleria i en slutomgång. Säljarens mäklare då som nu, var Thomas Persson på Catella.

 

Orsaken till varför DNB Livforsikring säljer är förmodligen att bolaget har räknat ut att de tjänar bättre på en annan fastighetsinvestering. SF

alt
Mats Hederos, vd AMF Fastigheter. Foto: Cato Lein

 

Sundbybergs kommun växer och flyttar till nya lokaler i kvarteret Fröfjärden 3 i Hallonbergen. Ägare av det nya kommunhuset, omfattande 8 600 kvm, är AMF Fasigheter. I ett pressmeddelande framhåller Mats Hederos, vd AMF Fastigheter, att fastigheten har moderna och flexibla lokaler och att den har ett mycket strategiskt läge intill E18, nära till kollektivtrafiken.

 

Jonas Nygren (S), kommunstyrelsens ordförande, säger:
– Sundbyberg växer mest i landet, då behöver staden också större och bättre lokaler. Hallonbergen är mitten av Sundbyberg, både geografiskt och befolkningsmässigt. Vi är många som ser fram emot flytten.

 

Det nuvarande kommunhuset i Rissne är slitet och hade behövt byggas om för att fungera som framtida kommunhus. Denna fastighet ska säljas.